بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Wednesday, March 26, 2014

Hidup ini bukan pasal kita jer...

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

Assalamualaikum,

Situasi 1:

Tengah beratur untuk beli popcorn, depan kitorang ada sorang brader berbadan besar. Sekali, straw dah habis, adik di kaunter cari punya cari tak jumpa straw. Stok straw tak tahu kat mana. adik kat kaunte rpun roger la kawan dia dengan walkie talkie supaya hantar straw.

brader: "mana straw ni dik"

Adik: "kejap ye bang, sy dah roger"

brader: "macam ni la dik, kalu ko rasa rajin, ko hantar la kat dalam ye,4, seat 18 a" 
dengan nada agak menyindir...

Adik: "haaa aaa bang nanti kami hantar"

Adik kaunter ni blur blur sebab tak ingat no seat dia. haha kelakor lak.

Ala, bagi hany bukan tak boleh minum pun takde straw kan. bukan je lah penutup air tu, minum. tak complicated sangat la. memang la sengal la rasa sebab ais kan, tapiii ala hal kecik je lah. yer memang salah pun tak sediakan stok straw awal awal. memang kita admit itu salah bahagian kaunter tu. tapi benda nak jadi dah kan. hishhh tak pengsan la minum air tanpa straw.


Situasi 2:

Ke klinik kesihatan kerajaan. faham faham la kan dah namanya klinik kesihatan kerajaan. ramai orang memang confirm la. 

Ada la sorang lelaki ni, katanya nombor dia tak dipanggil langsung. kenapa lama sangat. hmmm taktahu la dia ni 1st time datang kot. bebel bebel pada nurse. siap tinggikan suara lepas tu cakap "saya ni reporter tau". nurse tu rileks je pandang dia sambil jawab " saya ni nurse tau". hahaha gud job cik misi.

Ya ALLAH, tak perlu la kot sampai mcm tu. kalau nak cepat, sila ke klinik biasa, confirm cepat, paling lama nunggu pun 15 minit je. haishhh taktahu la apa perasaan dorang ni. cuba la letakkan diri pada nurse tu. dari pagi hari dia kerja mengadap semua orang kan. sampai tengahari, muka elok je lagi senyum, cakap pun mesra. ini ko sedap sedap tengking dia kan. apa ko reporter, ingat ko besar sangat la. 

Nurse tu pun tak heran ko nak buat liputan pasal dia pun. orang tetap datang. lain la swasta kan, mesti la nak jaga reputasi. 

Yer lah, mungkin la kita ni tak berada di tempat lelaki tu dan tak juga berada di tempat nurse tu. tapi i sama sama menunggu okeh. ambil nombor tunggu giliran. sampai nak bengkok pinggang ni, tapi hadap je lah, dah ko pilih kan.

Kadang kadang terfikir jugak, kita ni kan mesti nak kira pasal kita jer, nak fikir pasal kita jer kan. Nauzubillah, semoga tak jadi seperti ni la.mintah dijauhkan sangat. semoga kesabaran semakin tinggi dan menebal di hati kita. InsyaALLAH...aamiin...

4 comments:

Yana Libra said...

sabar paling penting kan..kadang2 kita tak sedar, tp bila kita banyakkkan sabar urusan kita akan lebih dipermudahkan~ :)

Mrs Velentine said...

kadang2 kita kena biasakan diri dengan rendah diri dan menghormati

Lady D'yot said...

kena pupuk sifat sabar dalam diri..;)

Solehah Shamsuddin said...

kalau mcmni, byk org yg xtahu sabar. kenapalah xdidik diri tu sabar ketika marah. bukannya nk cepat sgt pn.

Followers