بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Tuesday, November 12, 2013

NELAYAN di Pulau Duyong…

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

Assalamualaikum,

Sebelum hany teruskan akan cerita mengenai Pulau Duyong ni, hany nak inform kebanyakan gambar yang di upload di dalam entri hany mengenai Pulau Duyong ni adalah hak milik PULAU DUYONG. Ini adalah FB pages Pulau Duyong yang mana admin nya adalah anak jati Pulau Duyong. Semua gambar ini hany dah minta kebenaran untuk di publish di entry blog hany ini…

Okay, kali ni hany nak bercerita mengenai apa aktiviti yang merupakan punca pendapatan penduduk Pulau Duyong. Alhamdulillah masih ada lagi aktiviti warisan dari zaman dulu yang masih aktif.

1) NELAYAN

Sinonim dengan nama nya Pulau Duyong, maka sudah tentulah ianya di kelilingi air kan. dah nama Pulau. Kebanyakan nya adalah nelayan. tapiiiii itu dahulu, waktu hany kecik lagi. sekarang masih ada lagi yang bekerja sebagai nelayan. Alhamdulillah tak di telan zaman lagi. Malah generasi seumur hany pun ada yang menjadi nelayan. Untuk info, kat kampung kalau orang tanya, kerja apa…akan di jawab KELAUT dan bukan NELAYAN yer. orang bandar je panggil nelayan tu.

Contoh perbualan:

“Mu keje mende awang weh?”- mu kerja apa awang?

“Kite kelauk je mokcik”- dia bgtahu dia nelayan je.

**awang=panggilan mesra utk lelaki (muda selalunya)**

Situasi lain:

“Bile nok tubik ni”- bila nak keluar pergi ke laut, bila nak keluar tangkap ikan.

“Luse kite tubik ah”- Lusa kita pergi lah

32585_403157708598_7445978_n

Ni mutor kelaut (bot yang digunakan untuk menangkap ikan) yang tengah parking. Selalunya yang besar adalah untuk laut dalam dan pergi pun boleh mencapai seminggu atau lebih baru pulang.Ni parking moden yang disediakan oleh mereka yang bertanggungjawab.

483282_10151318028003599_564953688_n

Haaaa…nampak tak kayu terpacak kat dalam air tu. ini pun antara parking motor kelaut. ini yang penduduk asal buat. ikat je tali motor kelaut tu kat kayu kayu tu. setel.

249162_10151628487048599_2032602948_n

Ini adalah aktiviti ‘menjahit pukat’….selalu jugak terjadi bila lepas tangkap ikan, pukat pukat akan koyak. ye lah mungkin ada ikan yang memberontak sehingga pukat koyak kan. Jadi kenalah jahit pukat tu. tak perlu lah koyak sikit nak tukar baru. kasi jahit jer lah. Ini pun skill yang selalu nya ada pada seorang nelayan.

Macam biasa, mana mana kerja mesti ada risiko nya kan. Macam arwah abang hany nelayan juga. dia pernah kena rompak dengan lanun. Masa tu entah macam mana la boleh termasuk ke laut Indon rasanya. Tak pasal pasal kena rompak. semua kena kebas, bukan setakat hasil tangkapan, minyak motor diorang keringkan supaya tak boleh bergerak, yang paling haru pinggan mangkok untuk makan pun diorang kebas.

Ape korang ingat nelayan ni nak bawak pinggang mangkok corelle ker? arcopal ker? plastik punya jer. Lepas tu terapung la diorang ni kat laut. nak gerak minyak takde. tapi Alhamdulillah tak de yang dijadikan tebusan. diorang tinggal je macam tu. Dan Alhamdulillah ada nelayan Indon jugak yang baik hati bagi minyak. Dapatlah geng geng abang hany ni balik.

Dan ini satu lagi yang terjadi pada nelayan di kampung hany. Motor tenggelam/terbalik.

67164_485034513598_5697191_n

5 nelayan ni lah yang terlibat. tapi Alhamdulillah semua selamat berenang. ini bukan di Pulau Duyong, tapi mereka anak jati Pulau Duyong.

522935_10150731583728599_1241851707_n

165539_487479348598_2959363_n

Gotong royong untuk bot yang tenggelam. haaaa kau tengok tali tu…sikit punya besar kan.

165509_487479078598_1266748_n

Kalau tak silap tali terkeluar dari bot ni masa tenggelam. ni pun bot dah hanyut ke tepi pantai ni.

163809_487479018598_1036265_n

166415_487479273598_3619365_n

487616_10151194145968599_2137493355_n

Ni pulak bot tenggelam waktu tengah parking. Selalunya kalau musim hujan (ha mcm sekarang dah musim hujan) nelayan mesti kena rajin “buang air” dari bot.

Buang air tu adalah membuang air hujan yang bertakung dalam bot. Biasanya ada saluran yang keluarkan air, tapi kalau hujan lebatttt, dan berhari hari hujan, bahaya weh. ini lah salah satu contoh.

Arwah ayah hany dan arwah abang hany memang nelayan. Arwah ayah memang dari muda lagi nelayan. Mula mula arwah pergi yang jenia balik hari. kiranya sebelum subuh dah keluar dah, dalam kul4pagi mcm tu. dan selalunya pulang menjelang waktu Asar.

Serius seronok sebenarnya anak nelayan ni, sebab semua lauk pauk adalah sangat fresh. dapat ikan, asingkan sikit untuk makan anak beranak then lebih jual la kan. Ketam, sotong memang fresh la. kitorang suka makan ketam rebus je, then ratah macam tu. perghhh terbaek! kalau Sotong akan buat ketupat sotong…wallaweiiii sodap!!!

Sebak weh buat entri nih. Hany yang sikit je merasa ni pun rasa sebak.orang yang betul betul nelayan ni tak tahu la kan. Tapi Alhamdulillah cukup duit untuk sara keluarga. Rezeki dari DIA kan.

okayyy, dah panjang, next entri hany sambung lagi pasal aktiviti penduduk PULAU DUYONG.

3 comments:

nyanyisunyi said...

Salam kenal...
lama sungguh tak ke terengganu..ada rezeki nk pegi hujung2 tahun..tp takut banjir pulak..

Mrs Velentine said...

nelayan ni kerja yang mulia...jangan pandang hina tanpa mereka kita takkan dapat merasa ikan2 fresh..kan3x

PakcikLie PCL said...

salam..hany sebut pasal ketupat sotong..rasa teringin plak nak makan. lama dah rasanya mencari...sini sotong kecik2 je..

Followers