Ini Wilayah Hijau: Hina Johor berulang lagi…


06 August 2010

Hina Johor berulang lagi…

 

 

 

Rasanya semua orang pon dah tahu kan, pasal sekali lagi kes hina menghina nih keluar. tidak mengambil iktibar di atas kes Aduka Taruna, ataupun kali nih dia tidak kisah akan hal itu…

 

 

laman-so..sial_[5]

Pix:from cikgudahlia

 

 

Sebenarnya,

hany tak tahu pon kes nih. sehinggalah “astro” hany, si as tuh tanya:

 

“wei, ko tahu tak gossip panas dunia maya skrg nih”

 

“ha, ape lagi, aku tak tahu r, intenet kt sini lembab mcm siput babi”

 

“ko bukak fb, search azita osman, dia hina johor weih…blablablabla”

 

 

hany pon bukak la fb, sowiii ar hany fb tak la update sgt, sekadar bukak tengok kot kot ada gmbr mmbe2, tgk mesej ker, then dah sign off. hany ade la tgk kt profile Nor Azita Osman nih, tp macam dah bukan dia tulis laaa…

 

 

seyes,

kenapa perlu letak perkataan HINA hanya kerana xde famous amos tuh. sampai letak Ya ALLAH tuh, setakat biskut je pun. apa hany boleh cakap la kan, bila melibatkan negeri negeri nih, tak kisah la negeri mana rasanya semua orang akan hanginnnn semua orang akan berasap. ye dak. mana mana orang akan hangin laaa…HARUSSS.

 

 

bak kata as lagik,

“dia nih tak serik2 ker, dulu aduka taruna, nih dia plak hina johor. ko bayangkan kalau dia hina kelantan, mau kena bakar rumah…”

 

 

soot ko as…tp mcm hany kata la, mana mana negeri pon kan pasti akan ada yang meletop. semoga kita amek pengajaran, jangan ulangi semua nih…

 

 

**pernah tgk blog yg hina malaysia, org indon buat, tapi mcm xde tindakan plak kan…ke hany yg tahu dah dikenakan tindakan?**

Komen
15 Komen

15 comments:

Lady D'yot said...

ala..org tu bukan niat nak hina kot. just luah perasaan je sbb kempunan tak dpt mkn biskut tu..hehe.benda kecik camni selalu diperbesar-besarkan..padahal byk lagi benda lain yg lebih penting dari tu.

suamihanyisterizuki said...

cara dia tulis dan penggunaa perkataan HINA tuh tak sepatutnya lah. boleh je letak mcm nih, "apelah famous amos nih, takkan tak bukak kt JB nih..."

kadangkala, perkataan menggambarkan org tuh. ramai yg sygkan negeri masing2, xsgp di perlakukan mcm tuh.

dan,
berhati hati dgn penggunaa facebook. itu medium yg plg senang org detect skrg nih...

::Mamalyna:: said...

mungkin ayat die tak bermaksud, tp die dah tersalah tulis... tak tauler nasib die camne lepas nie..

~aSFaLiZa~ said...

cik lady d'yot syg...walau pun kata dia tak de niat...tapi dia ni blh diketegorikan sbg tak matang sbb mengeluarkan penyataan yg membuatkan org2 yg mudah melenting ni naik angin. lagi2 benda yg bersifat kenegrian. kalau awak anggap benda ni positif bagus la. awak berjaya mengawal emosi kenegerian awak sdr yg mana awak tu sendiri org JOHOR. tapi bagi mereka yg tak leh kawal emosi kita sendiri sedia maklum. benda kalau dah kait dgn kerabat raja dengan penghinaan negeri JOHOR, tak salah kalau kita emosi. kata sayang tempat tanah tumpah darah. mcm ni la kita tunjuk kasih sayang kita. pendek kata semua org pun sayang negeri masing2. mcm azita osman ni. dia sayang tempat dia, kulim. tu pun tak salah sbb dia bangga dgn kulim

Butang Pena said...

emmm sbg anak johor, terasa gakla dgn statement die...
maybe die tak berniat smpai nak menghina johor...
dan maybe mase die tulis status tu die dalam keadaan marah smpai lgsg x fikir kesan dan akibatnya....
mst die x sangka hal ni leh jd bsr kan...
ape pun harap die lebih berhati2 untuk menulis apa2 pasni....

suamihanyisterizuki said...

mamalyna,hurmm bab nasib tuh payah nk ckp, yg aduka apa cite eh...


ha tu dia, org jati johor dah berbunyik dah....ahaa xtahu


butang, yer...perkataan kena jaga laa nak nak apa yg nk di post kt FB..

suzzsuzie said...

memang statement mcm budak2...dia tak tau ke ada mata2 dok perhati apa yang kita dok tulis kt fb...sbb tu lately ni kak sue dh malas nk buka fb....byk yg nonsense

suamihanyisterizuki said...

a'ah la k.sue, ramai gak duk brckp psl FB nih, kena betol2 hati hati kan.riso la jugak kan....

Lady D'yot said...

kadangkala, berdiam tu lebih baik dari berkata-kata.

suamihanyisterizuki said...

syhhhhhhh ;)

Lady D'yot said...

:D

Lady D'yot said...

apa yg saya maksudkan dengan berdiam diri ialah bukan berdiam diri dari menegakkan hak kita, kalau pun kita tak puas hati pasal sesuatu ke, tak perlu la buat status kat fesbuk ke apa ke, spt kes aduka taruna dan azita osman tu..zaman skarang ni, bukan kerana mulut je badan binasa, kerana jari yg menaip pun badan bleh binasa..hati org tak boleh ditafsir. ada yg bleh terima, ada yg tak. terpulang pada diri masing2 cmne nak menilai...terlajak perahu bleh diundur, terlajak menaip, payah nak delete~

suamihanyisterizuki said...

ok ok ok lady d...faham...

SURIA AMANDA said...

Ni la namanya..terlajak perahu boleh diundur terlajak kata..ko tunggu saman je....hahahahaha....

misyamissyou said...

eee..kak, sape orang ni kak? men suke hati dia je nak hina2 negeri orang..sy marah ni kak(hahaha!) dia tu bagus sangat ke?? hm..nasib almarhum sultan dh xde..kalau tak memang sah kena pelempang free..

sy rase sy lg matang dr org yg menggunakan perkataan "HINA" tu..and i am 21..zzz...dia dah ada anak kot..

maap kak..teremosi dah..hehee