بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Monday, August 16, 2010

Popia simpul @ popia riben…

 

 

 

ha korang mesti tahu kan POPIA SIMPUL@POPIA RIBEN nih. kalau kat ganu panggil popia simpul.

 

 

dan nak bagitahu jugak kat korang,

kalau kat Pulau Duyong, kampung hany, bila bulan puasa dan raya menjelma, popia nih adalah sumber pendapatan buat surirumah. walaupon ramai yang buat popia simpul nih, setiap orang pasti akan mendapat order sampai beribu ribu. beribu ribu bijik yer. ;)

 

 

di kampung hany di jual by bijik, iaitu 100biji 1paket. selalunya 1paket adalah rm6. memang akan dikira 100biji setiap paket. dan selalu nya time ramadhan, akan adalah jiran jiran hany datang tanya hany dah balek belom, hehehe sebabnya nak upah hany SIMPUL popia tuh. semuanya akan di provide, sambal@serunding, kulit popia, hany hanya simpul jer.

 

 

di hari minggu nih, hany ngan MZ buat popia simpul nih. huhu test test dulu, tengok camner kan. huhuhu…

 

 

ok, apa yang perlu ada:

 

1) Serunding ikan @sambal ikan

2) Kulit popia

 

hany suka buat guna serunding ikan sebab dia hancur tak mcm serunding daging, dia berselirat, tapi aperpon ikut korang nye selera lah yer…

 

 

ok, jom buat…

 

1) potong kulit popia, memula potong tengah tengah, pastuh tiap tiap belah tuh potong lak kepada 4@5 bahagian kecik lak. tengok hasil nih….

 

150820103251

haaa tu hasil dia faham tak camne potong nyer…

 

 

2) koyakkan kulit popia tadik…kan kulit popia tuh berlapis lapis kan, ada 40, ada 50 lapis. ha koyakkan…

 

 

150820103259

 

150820103254

 

haaa tu dia hasilnya….

 

 

3) seterunya, masukkan sambal pada kulit popia yang dah di koyakkan tadi…

 

150820103253ini sambal@serunding ikan…

 

 

150820103255 

ha, masukkan serunding, make sure sedang sedang je serunding tuh ngan kulit popia, kang terlebih nanti tekeluar pulak kalau sikit sangat, tak sedap makan, tak rasa serunding nya plak kan…

 

 

4) pastuh, lipat and simpul la….

 

150820103256

ha lipat macam tuh and simpul laa….

 

 

150820103258

ha dah jadik….

 

 

 

ok, kat sini ada tips sikit nak bagi:

 

~ make sure kulit popia tuh tak keras, sebab bila dah keras nanti susah korang nak simpul.

 

~ so, hany tukang simpul and MZ lak tukang koyakkan kulit popia tuh, so sedang elok la tak sempat nak keras.

 

~ and, kitorg masukkan dulu kulit popia dlm peti ais, bila dah habis, baru amek, habis amek…letak bahagian yang atas yer….

 

 

150820103260

inilah hasil yang kami dapat…huhu alhamdulillah

 

150820103262

 

 

5) ok, now kita goreng pulak yer…

 

~ make sure api untuk goreng tak terlalu kuat, sebab nanti kan hangus plak…tak sodapppp…

 

150820103263

 

150820103264

 

 

okay, dah siap….

kitorang dah kira, lebih kurang 400biji kitorang dapat…tapi percayalah bukan kira sebiji sebiji, bukan nak jual pon, kan kulit popia tuh ada 40 lapis, kitorang lak potong pada 10bahagian. so 40X10=400bijik.

 

 

dan kami mengambil masa lebih kurang +-2jam hokeyyyyy!!! kebas kaki, sakit pinggang nyah oiiii….

 

 

**korang nak order ker?**

23 comments:

mamaaqil said...

anie nk tmpah mkn kt umh ko rya nie ya...bleh tak?

suamihanyisterizuki said...

ahaha, boleh je da...eh mu raya daner? ani raya ke3 baru balek duyong...

P0cAhoNta$ said...

aniey...nak...bleh x nak order 2 paket? mksdnya 200 bijikan? ekkeke

AiZ said...

aiz pandai tengok, pandai makan, pandai beli jek.. kalau nak buat sendirik kompem geli nak makan.. ^__^



Aiz latest project
Sapa nak header cantik free?

suamihanyisterizuki said...

eira, yer 2peket 200bijik.huhuhu. seyes ke nak order? kalu seyes roger @ rohani@mzhany.com

suamihanyisterizuki said...

alaaa aizz nape plak geli nyer..huhu felik dia nih.tp xper, aizz support org meniaga...

rATu kEBaYA said...

fuh rajinnyer.. naik patah tulang pinggang menengok simpulan tu..

suamihanyisterizuki said...

aisha, ahah bleh tahan gak geliat hany nak siapkan popia nih...

P0cAhoNta$ said...

Konfem aniey. tp nak amik kat mana nnt? seri kembangan eh?

suamihanyisterizuki said...

ira, email la. kite coomunicate kt email

ardinihumaira said...

dni baru je beli popia tu kak.. nyum3!

Fielah said...

erk...bila agaknye nak bawak opish.. hohohoho...pangggggggggg~

"buat sndr malasssss... "....... :p

suamihanyisterizuki said...

ha dni beshhh kannn...

filah, ahaha kena beli la eh, kalau bwk g opishhh...

mamaaqil said...

eida raya tganu thn nie..raya kedua mlm baru bertolak blk kedah..tak jmpa jgk la ya..huhuhu..smpan la popia tue..hehehe

Anonymous said...

salam alaik..sis..saya nk tanya kulit popiah tu beli yg dah siap ke atau buat doh sendiri?? =) -wani Jb-

Rohani Hashim said...

@WAny JB,
akak beli yang dah siap je.senang citer, lgpun tak mahal, kalau area slangor ni rm4.99, jenama KG PASTRY. tapi kalau nk yg lg murah beli jenama PERTAMA.

Anonymous said...

salam....sy nak tanye..still amek lg ke upah simpol popia ni erk..?? mean, sambal n kulit disediakan, just nak upah simpol jerk...please reply...

Rohani Hashim said...

@Anonymous
hehehe sori saya memang tak ambil upah simpol sajer. saya jual jer ;)

sitinursyuhada abuhassan said...

Assalamualaikum...kita amek resipe awak yew..boleh kew??

Rohani Hashim said...

Siti nursyuhada,silakan ambik jer.bolehhh

ANIS FATIN said...

Salam,

Nak tnye kalu jual nie berapa yek?
ASAP tau.

Thanks

Nur Najihah said...

Boleh je kan kita guna serunding ikan yang dijual tu?

Nur Najihah said...

Boleh je kan kita guna serunding ikan yang dijual tu?

Followers