Ini Wilayah Hijau: Sinopsis TAKDIR


08 August 2010

Sinopsis TAKDIR

Hari tuh, hany ada janji ngan kaksue, pasal nak buat sinopsis akan drama TAKDIR yang hany tengok. hehehe walaupon mungkin kaksue xkesah kalau hany tak buat pon kan….tapi hany nak jugak buat…;)


Drama TAKDIR nih di tv3, tidak bersambung yer. lakonan SAM SAHEIZY, FIDA (yg muka cam siti nurhaliza tuh),MARSHA yang gewdixxx dan beberapa orang yg tak hingat dah yer…;)


kisahnya begini,
SAM nih seorang mat despatch (gaji dia rm1500-gile tinggi gaji despatch kan?), pastuh SAM nih jatuh cintagilanakmampos pada FIDA nih. FIDA nih lak adalah seorang cikgu, dia lulusan ijazah la. si SAM nih cintagile la kat FIDA, cinta yang betol betol cinta laaa pada si FIDA.


suatu hari,
si SAM nih hantar la rombongan meminang si FIDA, (ha dah igt, bapak FIDA nih si KAZA tuh, yg nyanyi lagu kuuuu jejakkk jalan yang …. mak FIDA lak AZNAH HAMID yang mak si Halimah jongang jongang jongang kau halimah jongang..) ha ngko, mak si FIDA nih terima jer pinangan si SAM, tapi dia mintak duit hantaran adalah sebanyak RM50,000 okehhhhh…


woooo terkejut la rombongan si SAM nih. (ha, mak si SAM nih EFIDA ES tuh) dan tempoh pertunangan adalah 1tahun.
SAM sanggup, demi cinta dia pada FIDA. bermula hari tuh, SAM nih bekerja keras ngko…kerja hakiki DESPATCH, pastu malam BAWAK TEKSI, pastuh JUAL BEGE weekend pulak keje CLEANER kat KL central…sabtu ahad jer kt KL central….jgn korang g carik lak sabtu ngn ahad kat KL central tuh! v


Tapi, dalam drama nih seronok layan sebab si SAM tuh, tahu je lah kan dia tuh camner…gaya dia, lakonan dia…huhu gelakkk je hany ngan MZ tengok citer nih. seyessss gelak sakan ahahaha. sonok woo layan citer nih.


Suatu hari, semasa si SAM tengah cuci lantai, dia terjumpa akan 1beg tertinggal dkt tong sampah. SAM amek dan bawak balek. pastuh SAM bukak la beg tuh, carik ape ape info bagai kan. sekali ade 1sampul surat yang mengandungi duit 1000euro (hehe ye kot, tp bila convert cukup cukup 50,000). SAM berfikir nak amek ke taknak…


tapi, disebabkan dia jujur dia pulangkan beg tersebut yang mana milik MARSHA (eiiii, dressing seksi weih dia nih…sampai tv3 blurrkan bahagian dada dia tuh) marsha nih gegiler terkejut n berterima kasih, pasaia da lg org yg jujur blablablabla…alkisahnya pulak, marsha ni memang foreigner, tapi mak dia asal Malaysia, tp dia non Muslim. marsha nih plak asyik di kacau ex bf dia yg sgt la psiko.


sekali,
marsha dpt idea dan mintak si SAM bekerja dengan dia, iaitu menjaga keselamatan Marsha, selama setahun dan akan di bayar RM50,000. apa lagik si SAM dah excited sgt…sbb akan dpt duit 50,000 tuh.


yang masalahnya, Marsha mintak SAM jaga dia siang malam bagai. SAM ni ada didikan agama, dia pon terangkan la pada Marsha yang ISLAM tak benarkan bersekedudukan tanpa ada hubungan. sekali Marsha masuk ISLAM dan mereka berkahwin…hoho tapi berdasarkan kontrak la.bengang je si SAM tuh, nama suami pastuh duk serumah, nampak bini pakai seksi seksa tapi tak leh sentuh ahahaha…..


Akhirnya,
FIDA tunang SAM tahu pasal pernikahan SAM dgn MArsha nih. family mereka mintak putus tunang. pastu SAM ni beriya la explain kan, dia nikah pasai ape seme kan. harusss laaa org tua taknak kan…pastuh marsha pon tolong explain kan pada semua.


and tiba harinya,
MARSHA sanggup bayar SAM seperti yang dijanjikan dan sanggup tamatkan kontrak mereka seterusnya bercerai la kan. hehehehe tapi SAM akhirnya buat keputusan utk terus hidup dan bersama marsha. hehehe akhirnya habissss….


tapi kan perasan tak…

MAK PEREMPUAN LETAK DUIT HANTARAN RM50,000 UTK SEORANG YANG BEKERJA DESPATCH WHICH IS KITA TAHU TAK MAMPU. KALAU ORANG2 TUA DAH BOLEH TAHU SEBENARNYA PIHAK PEREMPUAN REJECT, TAPI DGN CARA HALUS. TOLAK PINANGAN TANPA CAKAP TOLAK KAN…?

PIHAK LELAKI LAK,
SANGGUP MENCARI WALAUPON TAHU BENDA TUH AGAK MUSTAHIL, DEMI CINTA DIA. DIA TIDAK MENGALAH KAN…BAGUSHH NIH SEMANGAT!!!
Komen
3 Komen

3 comments:

ardinihumaira said...

sian gak kan pada orang cemtu... sepatutnya tak elok letak memahal sangat. tak kenan, tolak je cara baik. ni letak memahal. memang akan adayang saggup bekorban harta benda demi meminang sibuah hati. sobb sobbb

suzzsuzie said...

nampak la sangat yang mak pompuan tu taknak...dah la despatch pas tu pompuan tu pulak orang kampung...anyway suka sam tp tak tgok pun citer ni...cam best..

Liza said...

tgk gak drama tu, mmg sah2 family pompuan tu tak nak, dari reject letak hantaran tinggi lak, nasib baik si lelaki tu carik duit dgn kawin kontrak, kalau dia gi rompak bank ke pastu kena tembak, camne ler tu