Ini Wilayah Hijau: chicken pox & heart beat stop


09 August 2010

chicken pox & heart beat stop

 

 

 

Ahad baru nih,

hany ikut MZ menziarah opismate dia masuk hospital. rasanya dah sebulan kot mmbe dia nih kat hospital. sampaikan huru hara disebabkan membe dia xde. xde org backup katanya and MZ pon terlibat kena buat keje membe dia nih, pdhal lain department….penting weihh mmbe dia nih kat opishhh….

 

 

Setahu kami, dia pada mula kena CHICKEN POX. then tetibe MZ dapat email, mmbe dia dimasukkan ke ICU. ada jangkitan pada paru paru dia.

 

 

semalam, kami melawat. ALHAMDULILLAH…dia dah sedar. dan dah kenal MZ bagai laaa. kitorg siap masuk dalam bilik dia sembang2 semua, tanpa memakai mask ke apa. then datang la sorang nurse. katanya sepatutnya xboleh masuk, kena tengok dari luar je. pastuh nurse tuh cakap nanti nak keluar basuh tangan dengan cecair yang disediakan…

 

 

dia masih di tahan di ICU sebab kuman/virus masih ada lagik. dia tak boleh bercakap semalam. tapi anggota badan yang lain berfungsi dengan sempurna ALHAMDULILLAH….kitorang pon gatal mulut bertanya la pada nurse tuh kenapa boleh jadik macam tuh. bunyik bodoh kan soalan kami, tapi xper sebab kami tak tahu apa apa pasal perubatan nih, bukan bidang kami.

 

 

nurse tuh cakap,

dia nih sebenarnya kena CHICKEN POX jer, tapi disebabkan PARU PARU dia tidak molek/tidak OK, maka virus ke kuman eh, dari CHICKEN POX attack PARU PARU.

dan nurse cakap,

kena hati hati CHICKEN POX nih, especially kalau kena pada BABY.

 

kami belajar sesuatu disini.so pada korang jugak, sila amek perhatian, pasal CHICKEN POX nih yer.

 

 

dan guess What?

JANTUNG DIA TERHENTI SELAMA 6MINIT ok, sabtu lepas. korang bayangkan 6minit tau. dan kejadian nih berlaku semasa si isteri berada di depan suami. ni pon hany tahu si isterinya cerita…giler laaaa…

 

 

Pastuh,

hari ahad lepas dia dah sedar. dah ok bagai semua, hari isnin dia mintak handphone dr isteri dia, isteri dia tak bagi. pastuh boleh dia mintak laptop plak yer…sebab??? nak buat keje la….adoiii memang pekerja cemerlang nih. pastuh isteri dia xbagi jugak…dia mintak kertas. isteri dia bagi laaa…igtkan nk komunikasi kan…sekali isteri dia cakap, dia boleh tulis pasal sistem dia jaga, huhuhu patot ni company bagi bonus setahun n jelaskan semua bill dia nih….

 

 

tapi,

Alhamdulillah, semalam masa kitorg pergi, dia dah ok…cuma nurse kata masih ada lg kuman/virus tuh. sbb tuh masih di ICU.

 

 

insaf weihhh tengok semua pesakit kt situh tak sedarkan diri…dengan mesin ntah apa apa laa, dgn wayar berselirat, dgn radio memainkan surah Yassin….

 

 

**pada yang mengetahui mengenai medical nih, betolkan hany sekiranya ada yang salah hanya nyatakan yer…maklom ler kami bidang IT…**

Komen
3 Komen

3 comments:

misyamissyou said...

ishh..xdpt dibayangkan perasan isteri dia tu...jantung berhenti 6 minit..lame jugak tu..

SURIA AMANDA said...

Lisa dapat bayangkan sebab kak long Lisa pun mcm tu jugak..tapi kak long Lisa sbb H1N1..

fazilzura said...

aduyai ... x sangka bahaya nye smp gitu ye...

tp selalu budk2 yg kene, tp ni org tua yg kene ...

** mak aii , padan le compny le sponser & kasi bonus bnyk2.. mmg workerholic