Ini Wilayah Hijau: Jika anda akan menjadi 'orang klantan'


30 September 2009

Jika anda akan menjadi 'orang klantan'

ok,
kali nih hany nk cite or suggest la bbrapa prkara bagi mereka yg akan menjadi org klantan...ok, sebelom hany teruskan...apa yg hany akan tulis nih adalah berdasarkan pengalaman hany sendiri...

ok, kite start sikalang yer...

pengantin lapooooo....;)

1) amek cuti bebetol utk majlis smbut menantu...

nape hany kata mcm tuh? sbb nye, nnti pas mjlis smbut menntu, menntu akan dibawak berjalan ke umah sedara mara...ok, utk kes hany...mjlis pd jumaat, pegi umah sedara mara sabtu...ahad da nk gerak ke slangor...

korang bygkan...betapa penatnyer...yer, korg xbuat ape2, hanya g jln umh sdara mara, salam senyum, borak2 minom makan kan!!! but, trust me...penat seyyyy...bygkan kalau yg sedara mara ramai pastu duduk lak dekat2...knpem korang kena pergi semua umah...sbb itu dah adat di klantan...

sabtu, hany start ke umah sdara mara jam 10 pagi smpai la ke jam 11mlm...semua nya 13 buah rumah...owhhhh...sgtla penat....alau korang kena cuaca panas terik...lagi la masak korang...pastu di tambah lak dgn hidangan air manis...korang tau je la klantan manis dorg cmne kan!

cukup je umah ke9, gigi hany da sakit...sbb manis..huhuhu...so pesanan hany, amek cuti betol2... so, xde la nnti korg rush nk kena habiskan seme umah dlm masa sehari...

pastuh,
nak gak citer...ada kat 1 umah akak tuh...tghr kot hany pergi...serius hany tertido masa tgh brsembang dgn akak tu...Ya ALLAH...xtau la cmner...tp sgt penat+ngntok...huhuhu...


2) Stamina

hahaha, yg ni mcm xde kaitan jer...eh ape plak... ade la kaitan nya...ok utk pengetahuan korang (hany pon br tahu), kenduri kt klantan smpai malam...owhh terkejut hany dgr...and honestly hany lalui sendirik...jumaat, 11mlm masih ada org datang ke rumah...

so, still kena hidangkn nasik utk dorg kan...xkkan nk maen hidang asal boleh jer...kena ngn lauk pauk nasik air semua...kenalak umah mertua hany, diorang buat berhidang...so cmno tuh...kena la layan kan...

and...
korang as pengantin, menantu, org baru...kena la ada sama, org nak gak kenal org baru kan...so korang kena la nunggu smpai org balek k...ha, stamina perlu beb!

3) Kena rajin....

hehehe,
yg ni bukan kt klantan jer...kt mane2 pon korang kena jadi rajin...dh duk umah mertua, jgnla korang jadik pemalashhh kan... ape plak kata mertua nnti...

ha,
dibuatnye kenduri korang tuh, mmg kenduri besar besaran kan!, so can u imagine brape ramai tetamu...pulak tuh makan berhidang...so, korg agak2 sendirik la kan...pinggan mangkuk, periuk belanga, kawah...ape seme kan....huhuhu....

Alhamdulillah...
masa hany nih, org yg tolong2 tuh...mmg tolong betol2 laaa...and adik adik ipar hany lak mmg jenis rajin...huhuhu...tapi hany still buat kojo yer....

sabtu pagi sebelom ke umah sedara mara,hany basuh pinggan mangkuk seme...so setkt sisa nasik tuh, jadi mainan korg laaa...pastu lak dgn lemak lemak tepu tuh...ha, ape lagik...nasib koranglaa kan...

4) huhuhu pandai2 sesuaikan MANIS minoman...

hahaha,
sabtu pagi, ada lagik tetamu datang...mak mertua hany tgh layan tetamu, so hany pon pergi la buat air utk tetamu kan...huhuhu masa nih, mmg mencabar laaa...

seriously...
hany xsuke manis sgt...so hany rasa la air tuh...ok sedang elok dah manis nih dgn selera hany... BUT, ingat kawan kawan....air tuh bukan utk anda minom, bukan kawan anda dr KL, MELAKA or JOHOR, tapi sedara mara dari KELANTAN...so anda kena up kan manis okay....

nntikan,
dorg kata lak...ishhh menntu xreti buat air...kurang manis la, ape la...huhuhu ingat tu kawan kawan....seb baek hany sempat berfikir sebelom di bawak utk dihidangkn pada tetamu....fuhhh seb baek...
5) Loghat...

tang loghat nih...
umm xtau nk cakap aper...tp mmg pekat la dorg nye loghat...hany pon byk perkataan yg hany xfaham...huhuhu so pepandai la korang yer.... ;)


okiesh...
nnti hany share lagik ape yg hany lalui di klantan sepjg 3hari...
Komen
5 Komen

5 comments:

nard elainy said...

ohh...kat johor pun sama adat cam no. 1..pas kenduri kawen..kena lawat sume umah sedare mare..hbiskan 1 hari gak..tapi certain area je wat camtu.

suamihanyisterizuki said...

owhhh ye eh...

penat sgt cik nad oiii, tp sbnrnye ade bagusnye gak kan...;)

Nora said...

hahaha.. blajo2.. slamat lar hubby ku itu x kuat sgt belah kelate. tp kalo seskali balik sana or sedara kelate dia dtg tu, kene lar pandai2 sesuaikan sendiri. (time borak tu angguk2 mcm paham.. tp hakikatnye.. hapah x paham... loghat pekat ler katakan)

Nani said...

takutnyerrrr :{

suamihanyisterizuki said...

cik ijo: huhu, nantikan saat mu yer...lalui dgn penuh ke enjoyan...hahaha...tapi beshh nnti dpt byk kaen batik, baju pasang...;)