Ini Wilayah Hijau: sodok menyodok tolong menolong


16 September 2009

sodok menyodok tolong menolong




Hari ini 16 September 2009, pukul 7.00AM, 26 Ramadhan 1430H, dekat Tesco Puchong, aku mengalami kemalangan mengejut tp x mengerikan. Mengejut sbb pe sbb... masing2 kete brek mengejut pastu pakat2 tolong menolong sodok kete depan. Tolong-monolong di bulan puasa. kemalangan ni melibatkan 5 buah kete. sume PROTON. WAJA - ISWARA AEROBACK - GEN2 CPS - ISWARA SEDAN - ISWARA SEDAN (susunan kereta ialah sape sodok sape dulu).

mula2 kete Waja (singh) brek. Aku xtau dia brek mengejut ke x. pastu kete kedua mamat kelate iswara brek. mamat ni mmg confirm brek mengejut sbb dpn aku. xtau la tdo ke ape ataupun mmg follow dkt kete waja. pastu aku lak sodok kete mamat klate tuh. dah brek ABS xprasan function ke x ms tuh. seret tp langgar gak sbb terlalu mengejut. aku terdiam 1 saat pastu iswara (cina) sodok aku lak. smp situ je aku dgr bunyi dentuman. yg kete iswara (mamat melayu 2 org) last skali sodok lak kete iswara blkg aku. kete last ni smpt mengelak ke knn tp ape la nk ngelak sgt. divider sblh maa. ngelak sbelah kiri langgar kete lain lak. nnt xpsl2 bilangan kereta terlibat bertambah.

aku trn tgk kete. depan kemek abis blkg xde pape sgt. dtg mamat cina and melayu kete blkg kt aku. mamat cina x kata apa2 mamat melayu tunjuk tgn kt waja and iswara dpn aku kate dorg salah. aku diam jek. dtg mamat klate tiba2 ckp singh salah dia brek mengejut. pastu ckp "haa.. skg ni nk setel macam mane?" mentang2 la pakai baju seragam askar wataniah. kitorg senyap. pastu singh dtg kat tmpt kitorg tgk2 kete tp xckp ape2. aku tnya singh tu, dia cakap dia brek normal sbb dpn dia kete jem. normal jem.

pastu dtg lak sorg mamat melayu arah sebelah jln. bwk walkie talkie. sape plak nih? tiba2 dtg. dah la xreport ape2 lg. rupe2nyer dia agent insurans. bg kad kt kitorg. pastu dia call mn2 y patut. dtg lak peronda LDP. pastu dtg lak geng2 insurans dia. jem kejap jln situ. sume kete di hambat ketepi sblh parking Tesco. pastu activiti tangkap gambar dan sembang2 pon bermula..

kete aku pecah radiator xleh jln. dlm kelima2 kete tu kete aku plg teruk. yg lain cedera ringan manakala CPSku cedera parah. agent insurans call tow track. smp tow track kitorg sume gi balai polis puchong. isi borang tgu sarjan. sarjan smp pggl sorang2 msk bilik bg keterangan (owner dipggl mengikut susunan kete sape sodok sape dlu).

smp turn aku. ckp2 sket sarjan tu kata aku ni ble di kira bersalah sbb kete aku rosak teruk di dpn bkn di blkg. so aku salah sodok kete dpn. aku ckp la bwk kete slow dlm 80km/j pastu kete dpn brek mengejut tp sarjan tu ckp brek mengejut bese sbb jam. what the.. (bln pose). aku boleh disaman RM300 klu bersalah. pastu dia ckp saya hold on dulu saman nk tgk keseluruhan. klu ble tlg saya tlg klu x kena saman tp mengikut keterangan awak saya rasa xleh tlg. begitula kata2 terakhir sarjan tuh. aku kuar la.. call sini call situ... dlm kepala otak aku satu jek. mcm mane aku nk blk kg.

pas setel balai polis aku ke workshop utk isi form claim insurans plak. pastu agent insurans tu anta aku blk. aku xgi keje. xde mood. kelapa dok pk cane nk blk kg. kete xpikir sgt.

ni waja dpn skali. dia xmenyodok tp di sodok.

ni iswara blkg waja. menyodok.

ni iswara blkg waja. disodok oleh gen2. cedera ringan sbb gen2 lowed and dia plak tgi. so smpt sodok bwh jela

gen2 sodok iswara atas tuh

gen2 lg

gen2 ms mula2 menyodok di pagi hari

gen2 kena sodok

gen2 on towing
ini dia penyodok gen2 yg kena saman disabitkan kesalahan

ini plak penyodok iswara merah ats tuh. pon kena saman disabitkan kesalahan

gen2 kt workshop bersama teman2 senasib

At this moment, 2 kete dpn aku xbersalah xkena saman and 2 kete blkg aku bersalah dan tlh pon di saman. aku kt tgh2 di kepit tersepit. GOOD JUDGEMENT!!
Komen
6 Komen

6 comments:

GadisHijau said...

adui beb..takziah ler..nasib ko xpaper...sila bersabar banyak2, nasib ko mmg penyabar orgnya.. :)

shanani_sss said...

DUGAAN NAK RAYA TU....
USHA TIKET BAS CEPAT
ADA LAGI TU LAST2 MINIT....
SABOR2

mzhany said...

alhamdulillah...

jukie xde paper2...

ye nani,
dugaan nih...tgh byk2 brsabo nih...
raya nnti jumpe tau ;)

P0cAhoNta$ said...

Urgghh sgt tension jd cani kan? org lain yg salah org lain yg jd mangsa. Sabar byk2 ye. Slmt hr raya Anie & Zuki

mzhany said...

semlm level tensen hany sgt tinggi...

alhamdulillah,
hr ni da ok...

slamat hari raya gak eira...

MAMA AIZARA said...

story sedih tapi azi tergelak plak..nape ek..hi3