Ini Wilayah Hijau: Maaf kerana dah lama melupakan mu…


18 October 2012

Maaf kerana dah lama melupakan mu…

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

Assalamualaikum, Semalam mimpi arwah abang hany…huhu hari ni pagi pagi lagi dah emo. terus korek entri lama…hwaaa lagikla sedih…

Repost
Pemergian mu, kami redho, kami pasrah.

11January... Hany kehilangan seorang abang lagi abang...sbnrnye asal hany ada 5org abang, tp hanya 3dari mereka yang hany kenal and jumpe. yang sulong dah kembali ke rahmatullah masa hany sek rendah lagi...then pada 11January2008, kembali nya seorang lagi abang hany......so skrg tinggal sorg lagi abang...2yang xdisebut yg mana hany xpernah jumpa pon telah kembali ke rahmatullah...hany xlahir lagik masa tu...

pada yg pernah dengar citer nih, mesti dah tau camne citernye kan...hany pernah cerita kan kt blog lame hany,

11January, adalah hari jumaat, abang pergi untuk selama lamanya lebih kurang jam 7++ pagi...dan hany xsempat berjumpa dengan nya, apatah lagi mak ayah hany pon xsempat jumpa...abang meninggal di hospital alor star, kedah akibat kegagalan buah pinggang berfungsi...kidney failure...(ye kot ayat dia mcm tuh)...

Alhamdulillah...

hany tidak rasa ralat mahupon menyesal, even hany xsempat menatap wajah arwah buat kali terakhir...dan yang pasti kami; hany, mak, ayah hany sudah ampon serta maafkan segala dosa dosa nya...(harapnya dia pon maafkan hany atas segala kelakuan nakal adik nya ini)...

sewaktu dia terlantar dihospital...hany station di puncak alam, selangor...dan alhamdulillah...hany sempat melawat abang...mak ayah pon sempat bercakap ngn abang...alhamdulillah...

hany stay kt penang,umah paktam, then paktam yg bawak hany pergi hosp alor star...memang hany ada family angkat kt kuala muda, kedah, tapi masa tuh tengah banjir. so, hany xmoo nyusahkan family angkat hany untuk bawak hany ulang alik ke hosp. so hany decide utk stay kt balek pulau then dgn bantuan paktam, hany ulang alik ke hospital...hany keje part time ngn paktam masa final sem kt upm..kitorg close since hany study lagik...

masih hany teringat,

arwah ditempat di bilik yg berasingan, at that time, dia didapati ada batuk kering...so dek tidak mahu berjangkit, maka abang diasingkan bilik...masa hany jumpa abang, paktam xmasuk...hany xtau ape reason dia..but bg hany dah cukup bersyukur dia nak tolong hany kan..xkesah la dia xnak jumpa abang hany pon...hany xkesah...

sebelom masuk jumpa abang, hany mengintai dari pintu wad, abang nampak segar..tapi sekali sekala kedengaran batuk, batuk yg agak kuat...hany kuatkan semangat...sebelom masuk lagi hany dh senyum kat luar pintu...then terus hany masuk...hany bagi salam...sambil senyuman gembira masih dibibir hany...

abang terkejut bila terpandang hany masuk sambil memberi salam...yer, hany mmg expect pon abang akan terkejut, sbb bg hany sudah semestinya dalam fikiran abang tiada siapa dari ahli keluarga akan melawat abang...tapi tekaan abang salah...hany sebagai adik, hany sanggup datang ok...terus hany salam dgn abang dan cium tangan arwah...

ada bbrapa org yg memandang dari bilik sebelah (partition cermin, so bley nampak) memandang hany dgn muka kehairanan...maybe dalam hati dorg, ishhh hany xpakai mask...pesakit kan ada batuk kering, batuk tuh menyebarkan virus...boley berjangkit...hello!!! hany xkesah ok, waktu tuh, hany xterpikir langsung berjangkit ke haper ker...but hany excited, gembira, dapat jumpa...and yang paling penting hany tahu abang gembira melihat darah daging dia berada disitu...bayangkan apa kata abg hany kalau hany masuk pakai mask...ishh mesti dia sedey kan! NO No No, hany xnak dia rasa macam tuh....

hany pon duduk sblh abang atas katil...hany tanya ape semua kan...bgtahu keadaan mak ayah hany semua...update sikit2 pasal kerja...pastu, arwah pon bertanya kat hany..

"Terok doh kan abg di ni?"

sambil tunjukkan kaki dia yg bengkak

"eh, dok la..sihat je napok, batuk tu sikit jer"

hany cuba menggembirakan abang...walaupon pada masa tuh dalam hati hany  trkejut...sebabnya hany tekan dekat bahagian bengkak di kaki abang dgn jari...maka terhasil la lekokan...tapi bila jari ditarik lekokan tuh still ada...xhilang...seolah olah tiada tindak balas..(orang tua tua kata, kalau mcm tu dah xlama la tuh)...hany masih mampu maintain macho hany...xsedey, xsebak....


lepas tuh, hany tanya apa abang nak makan, sbb arwah mmg kuat makan...dan ketahuilah bahawa makanan di hospital, macam mana rasanya kan? masa tu hany belikan arwah roti, tea ais, air mineral beberapa botol, then sebotol air berperisa (tak ingat air apa), itu yang arwah nak masa hany tanya...


hany kembali ke wad...berbual lagik...then hany tanya nak bercakap dengan mak ayah ke tak? sebabnya hany tak rasa hany dapat bawak mak ayah hany melawat abang dalam masa terdekat...sudah semestinya abang nak bercakap dgn mak ayah. anak mana tak rindukan mak ayah kan, nak nak lagi dalam saat seperti itu...
hany kol mak, dan bagitahu abang nak bercakap...hany terus hulurkan handphone pada abang...dengan tak semena mena air mata abang terus gugur sambil bertanyakan mak ayah sihat ke tak? berjujuran air mata gugur...sampai tiada suara yang keluar...abang berhenti sambil hulurkan handphone pada hany...abang mintak hany bagitahu mak, jangan menangis...sebab abang tak sanggup mendengarnya...


hany keluar dari wad untuk bercakap dengan mak...hany bagitahu mak, tenangkan mak...jangan nangis sebab abang mintak jangan ,menangis...yer sangat syahdu suara mak hany saat itu...seketika kemudian, hany kembali ke wad dan hulurkan handphone pada abang...kali ni, abang sedikit tenang...dapat berkata kata serta bercakap dgn mak, abang juga bercakap dgn ayah hany....air mata tetap gugur dari mata abang...saat abang berulang kali meminta maaf serta meminta menghalalkan segalanya dari mak dan ayah...saat inilah airmata seorang perempuan gugur...gugur dari mata hany...hany sangat tak tertahan waktu ini...


selepas beberapa ketika...
hany meminta untuk pulang...hany meninggalkan phone number pada yang berkenaan...hany mintak pada dia supaya inform hany sekiranya ada apa apa....dan hany berjanji pada abang untuk kembali melawat....waktu tuh, kebetolan pulak, anak mak angkat hany seorang nurse, dan bekerja di hospital tersebut...jadi hany pon meminta dia juga tengok tengok kan abang...


4, 5 hari sebelom 11 January,
dia yang hany tinggalkan phone number, kol hany katanya abang hany meminta hany datang ke sana...hany cakap InsyaAllah...hany xley janji since ade banyak keje...then dia kol lagik..berulang kali...katanya tak sanggup tengok abang asyik mintak hany datang ke sana...last sekali, hany bersetuju...hany akan melawat abang esoknya...hany amek MC on friday, 11 January...


Khamis malam, hany menaiki bus ke kedah...dan hany memang plan untuk tido dirumah mak angkat hany, then besok pagi akan ke hospital...mak ayah hany dah mengetahui akan pemergian hany melawat abang...hany sampai di rumah ayah angkat(abah) hany jam 6pagi...abah suruh hany tido dulu, then dah cerah sikit baru gerak ke hospital...hany tido kat sofa jer, sbb penat sgt hany rasa...xsempat langsung masuk bilik...

then,
jam7++, mak hany kol, smbil suara sebak kedengaran...mak cakap ade orang kol dan bgtahu abang dah takder...hany yang tengah mamai mamai nih, terkejut yang amat...terus hany larik keluar rumah sambil jerit nama abah...(abah ade kolam udang, pagi pagi abah akan bersihkan kolam kt luar), sambil nangis hany bgtau abah...kitorg terus siap cepat-cepat dan bergegas ke hospital...jam 9++ smpai. hany dibagitahu abang pergi jam 7++...patutla abang beriya suruh hany datang...bukannya sekadar melawat...tetapi yang paling penting untuk mengambil jenazah nya...dan membawa pulang ke kampung halaman...


masa hany sampai ke bilik mayat...hany dikehendaki untuk cam mayat...seyesly...rasa macam dalam citer la...tapi xderla yg pakai tarik tarik laci tuh...masa tuh jenazah dibaringkn atas katil tuh jer, ada la attendan hospital yang datang dan selak sedikit kain yg menutupi jenazah...mahu tak mahu, hany lah satu satu nya waris arwah ketika itu...hany terpaksa hadapi...air mata masih berjurai gugur...tapi saat kain di selak...memang hany tak tertahan lagik...seolah olah baru sedar itulah abang hany, padahal memang dah diberitahu yg abang sudah tiada...hany menangis semahu mahu nya di bahu mak(mak angkat hany)...
abah diam tak terkata...mak turut menangis...lala bergenang air mata dan adik mad, terpinga pinga seolah olah bertanya kenapa kak menangis sambil memegang tangan mak...keluarga angkat hany hanya mengenali hany, even dgn mak ayah kandung hany pon diorg tak pernah jumpa...tapi maybe disebabkan melihat keadaan hany, mereka turut sebak....


selepas urusan cam jenazah...hany terus kol makcik hany, mmg makcik dah tahu, tapi untuk pengesahan...hany menangis teresak esak...sambil bercerita...hany tak sanggup nak maklumkan pada mak ayah hany kt ganu, hany minta makcik yang smpaikan segalanya...seterusnya, hany kol sape yg berkenaan msg sapa yg berkenaan...sejurus selepas itu, mak kol, mak tanya hany...bole bawak ke jenazah balek ke ganu, mampu ke hany untuk uruskan semuanya...then seketika lepas itu, mak kol lagik...dia dah berbincang dgn ayah hany, sekiranya hany xmampu nak uruskan segalanya...mak redho mak pasrah, semadikan saja jenazah disini...sebak didada semakin terasa...then hany terfikir kenapa abang beriya nak hany datang kan! kenapa beriya suruh menjenguk dia...jauh disudut hati hany, hany tau abang nak hany bawak dia balek...then hany inform pada mak ayah serta keluarga makcik hany...mereka bersetuju untuk settlekan hal disana...mereka akan sediakan apa yang perlu..tugas hany bawak abang balek...


prosedur takla mudah dan takla sukar...hany amek keputusan mandikan jenazah, kafankan dan sembahyang terus jenazah di hospital...dan sewa van jenazah untuk membawa jenazah ke terengganu. disebabkan hari jumaat...sedikit kesukaran dihadapi...tapi alhamdulillah...semuanya dapat diselesaikan...


paktam dari penang datang...anak ayah angkat hany yg sulong dtg dgn isterinya...
pihak hospital hubungi org yg akan kafankan jenazah dan orang orang yg akan sembahyang jenazah...ustaz yg mandikan serta kafankan jenazah dtg dgn cepat sejurus diberitahu...semasa jenazah dimandikan dikafankan...kami menunggu diperkarangan rumah mayat...masa ni, handphone hany xhenti henti berdering, call in, msg masuk...


hany kol mak hany kat pulau duyong...mak kedengaran macam lain sangat suaranya...hany tanya la kenapa, mak diam jer...lepas tuh mak terus alih topik dan bertanya hany mcm mana skrg...hany pon bgtahula yang semuanya dah selesai...dan hany akan bawak pulang jenazah ke terengganu....then kemudian mak cakap...

"Mek jgn terkejut, mok ade kt spital nih..."

"knape plak" --->hany terkejut yang amat...tadi elok je kat rumah....

"tadi lepas dengar abg di xdok, pok pengsan...mok terus kol ambulan"

Ya Allah...
mmg meraung giler hany kt situh...mak ckp xder ape...xde aper kt hany...then mak letak phone...agaknya xnak dengar hany nangis...sepantas kilat...hany dial numbe spupu hany..yang ni hany agak rapat...

"kakgie pok masuk spital...tolong ar g spital tengok pok...tolong ar"

"la...pulok...aku baru nok g umoh mu nih...dok ape laaa, aku g spital terus ar"

sedikit lega bile dgr camtuh...
mmg la kat hospital ade nurse ade doctor kan...ayah hany masuk hospital sebab terkejut dgn berita kematian abang...ayah dah la ada sakit jantung...hany menangis lagik...ye la mane nak uruskan yang di depan mata, mana hany fikir pasal ayah hany lagik...waktu tuh, hany doa dalam hati, jangan la ayah hany pulak yang pergi...banyak lagi yang belom hany tunaikan untuk ayah...banyak lagi yang hany nak buat untuk ayah...


Sejurus selepas itu,
ustaz pon panggil hany...alhamdulillah jenazah sudah dikafankan...hany nampak sekujur badan berselimut putih diatas katil, hanya kelihatan muka sahaja....ustaz memanggil hany untuk menabur apa tah...katanya sepatutnya waris lelaki yg buat semua ini...tapi disebabkan hany je waris arwah ketika itu, ustaz cakap xperla biarla hany yang buat...so saat ni, hany kentalkan hati...hany anggap hany ni anak lelaki...hany buat seperti yang di arahkan ustaz...alhamdulillah...hany berjaya sempurnakan....


saat ni, muka arwah sangat tenang...agaknya arwah tahu yang dia akan dibawa balik ke terengganu...bersih tenang sangat hany tengok...dan mungkin jugak abang sempat bercakap dgn mak ayah kan...


kumpulan yang akan sembahyang abang pon sampai...dalam sepuluh orang...seketika, ketua kumpulan tersebut bercakap cakap dgn abah...hany xtahu apa yang dibualkan...hany berdiri jauh, dah la hany berseluar ketat, ber t-shirt agak singkat...so segan sikit la...abah datang kt hany...kata abah, ustaz tuh cakap...sepatutnya waris lelaki arwah yg kena bercakap dgn ustaz...kena wakilkan ustaz...macam mintak tolong la.."ustaz, saya mintak ustaz sembahyang arwah ustaz"...ha mcm tuh laa...tp sekali lagik, xperla disebabkan tiada wakil...abah cakap abah dah menawarkan diri untuk pikul tugas tersebut...tapi abah bukan darah daging arwah...so nak tak nak, sekali lagi hany kena lakukan semua tuh...


macam kosong, xboley nak buat ape lagik...untuk selesaikan dgn cepat...hany pon berjalan menuju ke arah ustaz tersebut...semuanya berjubah putih, bekopiah putih..ada yang tua ada yang muda...dengan nada sebak, air mata masih mengalir...di sebelah tangan memegang handphone, dan sebelah lagik menekup mulut dgn selendang yang dah basah dgn air mata dan hingus..."ustaz, saya mintak ustaz tolong sembahyang jenazah abg sy ustaz"....ustaz tersebut hanya mengangguk...then terus hany pergi mendapat kan mak hany...menangis lagik...paktam turut serta sembahyangkan jenazah...


+- jam 3ptg,van jenazah sampai...nasib baek lala nurse kt situh, then kitorg tumpang mandi di asrama dia...lala cuba carik baju kurung dia...ye la kan xelok la hany nak balek ke ganu dgn jenazah pakai sluar ketat tshirt senteng...tapi nak buat camne lala tuh kurus...mane nak muat kan...so gamble je laa...hany sarungka sweater...

jenazah dimasukkn ke dalam van, hany salam salam ngn mak, abah, lala, adik mad...ucapkan terima kasih pada diorg serta paktam yg sanggup datang dari penang...seterusnya, kami bergerak ke ganu..dengan 2driver dari pihak hospital...

Dalam van,
hany berulang kali membaca surah Yasin yang dibekalkan oleh mak angkat hany...berulang kali...smpai hany tertido...elok je hany terjaga...hany terus bukak yasin dan ulang...ntah smpai kat mane ntah...driver stop utk solat dan makan...sudah tentulah hany xde slera utk makan...hany turun solat dan melihat je 2driver tersebut makan...dorg orderkan air pon hany xsentuh...manala hany ada slera kan waktu tuh...seketika kemudian, kami teruskan perjalanan...salah sorang driver hulurkan coklat utk hany...dia beli sbb tgk hany xmakan dr siang...


hany amek dan simpan dalam poket...xslera la nak makan...dalam pada itu, banyak msg duk bertanya kat mana lokasi hany sekarang...kat kampung semua sudah bersedia...kaum keluarga dah berkumpul kat rumah, ayah hany pon dah keluar dari hospital...liang lahad dah tersedia....alhamdulillah...+- jam 2.30pagi hany sampai ke pulau duyong...waktu tuh hujan renyai renyai...lebey kurang 10minit sebelom sampai hany kol spupu hany yang sebaya dgn hany...dia yang uruskan segala urusan untuk kebumi...dia mintak hany terus bawak jenazah ke tanah perkuburan...semua saudara akan menanti di sana...
sesampai hany ditanah perkuburan...


hany turun dari van terus mencari mak dan ayah hany...waktu tuh...semua urusan telah bertukar tangan...spupu hany yang ambil alih...terasa satu perasaan yang sangat lega...macam terlepas semua beban dari hany...hany hulurkan air mawar yang dibekalkan ustaz pada pakcik hany....hany salam mak...salam dgn makcik makcik hany...yer, semuanya mata bengkak..sama ada menangis, ataupon dah mengantok....hany carik ayah...ayah dalam kereta...tengah baring sbb keadaan masih x mengizinkan...


jenazah terus diusung ke liang lahad...masa tuh hany memandang dari jauh jer...dengan bersweater hijau, bertudung krim...hany pada ketika itu tidak merasakan apa apa dah...tiada setitik air pon jatuh dari mata hany, tiada sebak, tiada esakan keluar dari mulut hany...mungkin hany dah terlalu laam menangis dan mungkin jugak sebab hany puas kerana sudah menunaikan apa yang arwah mahu hany lakukan...


ayah hany mahu menuju kearah lioang lahad...tapi semua makcik hany xbenarkan...biarlah kami melihat dari jauh...tidakla terlalu jauh...ayah pasrah dek kerna ingin mengelak dari berlaku kejadian tak diingini...sebelum jenazah dibawak turun, spupu hany ada bertanya, ada sapa sapa nak tengok arwah untuk kali terakhir...hany cakap tak payah la..sebab nya dah dikafankan, tak elok untuk dibukak...itu jugak pesanan ustaz yg kafankan jenazah...semua pasrah...
kenapa jenazah dikebumikan pagi pagi hari, kenapa tidak menunggu esok hari? sbbnya jenazah dah terlalu lama bimbang sekiranya lagi lama lagi jenazah uzur...tak elok untuk siksa jenazah seperti itu...


hany bersyukur,sepupu-sepupu, rakan sekampung, jiran jiran yang menggali liang lahad, yang tolong semasa urusan pengkebumian arwah...alhamdulillah....bersyukur sangat...dahla keluarga hany xder lelaki dah kan...harapkan sepupu jer laa...dan sekali lagik...hany di panggil untuk menyiram air mawar...sepatutnya ayah hany yang sempurna kan, tapi disebabkan keadaan tak mengizinkan, hany yang perlu pikul tanggung jawab tersebut...
alhamdulillah...jenazah selamat dikebumikan jam 3++ pagi...
hany tido dengan lena...mungkin kerana kepenatan...tapi yang pastinya hany puas, tenang serta gembira dapat sempurnakan segala urusan....ameen.....

 

AL-FATIHAH buat arwah abang hany

Rosdi bin Hashim

Komen
21 Komen

21 comments:

Mrs Velentine said...

al-fatihah...sedih akak baca entry ni

Chic Na said...

sedihnya cerita hany. tp beruntung hany mampu uruskan semuanya. Al-Fatihah.

syalinda johari said...

alfatihah...hani, sedihnya aku baca kisah ko ni...teringat arwah-arwah abang aku, 2 orang meninggal dah.. sebak bila ingatkan mak ayah aku..huhuhuhu.. ya laa perasaan diorg sebab anak2 pergi dulu...nangis dh aku sorang2 kat opis ni haa..

are_lin@yu said...

alfatihah untuk abg dear..sedih ayu bca..moga rohnya ditempatkan bersama2 org yg beriman dan soleh sma2 kita doakan..

Nyue said...

Al-fatihah....sebaknya baca kisah ni...xthu nk kata apa ag..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Al-Fatihah.....sebak baca kisah ni

NISA KHAIRI said...

Al-fatihah utk arwah, nisa tak pernah ada abg, tp kehilangan org tersyg sgt memilukan, pemergiannya adalah rahsia Allah dan Allah itu menyayangi setiap hambaNYA..

Aei Amrun said...

sedih.. :(
alfatihah tuk arwah...yg dah pergi, tentu dah pergi, masa kita xtau lg kn...

Cik Nur said...

Alfatihah...
#sebak..!

Rohani Hashim said...

Linda, Aku stress kan lepas tu cmpur lak mimpi semalam, hari ni sepanjang aku bawak kete pergi ptrajaya air mata aku menitik. dah lama kot tak cuci mata beb. huhu...

Arina Shamsul said...

al-fatihah buat arwah.
bergenang air mata baca entri ni dear,sebak.

kinara kinatara said...

alfatihan..moga dia tenang di sana:)

sabar ya kak:)

littlehumblelynn said...

k.lin msh ingat kerana entry inilah k.lin follow blog hany.sgt sedih!
al fatihah buat arwah.

SweetYatt said...

sedihnyaaa... kak tie siap kesat airmata ni....

mestu hany adik yg baik kan?...

syalinda johari said...

huhuhu..yer aku rasa ko mmg stress tu, huhuhu.jangan nangis time drive wei...apa2pun baca fatihah bila ingatkan arwah..huhuhu...

fiqkbe said...

semoga roh beliau berada di kalangan orang2 yg soleh....

Rohani Hashim said...

TQ kaklyn, harap sokmo keep in touch

Rohani Hashim said...

kak tie, igt lg mesej kakti masa ni...tq atas support.

dya bunga said...

sedihnya dya baca,,alfatihah utk arwah..

Yana Libra said...

Al-fatihah...sedihnya baca...

Che Rosliza Che mat said...

Al-fatihah buat arwah...