Ini Wilayah Hijau: Macam Nak Bunuh Diri jer…


08 October 2012

Macam Nak Bunuh Diri jer…

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •
Assalamualaikum,

uishhh tidakla sampai nak bunuh diri kan.hish mintak jauh dari terlintas nak lakukan semua tuh. kisah nya adalah menahan teksi macam nak bunuh diri. serius weh. only in china jugak kot bagi hany lah.

Kesahnya, dorang ni memang berebut rebut la nak teksi. duk sana ko jadi driver teksi jer lah dah kayo. berebut rebut orang nak naik teksi. Kitorang lepas training kena pindah hotel sebab nak join lagi 2orang click kitorang. so senang la nanti nak balik ke airport sama sama. lagipun click kitorang tu stay dekat area city, senang nak akses kemana mana la.

Lepas training, kitorang terus balik hotel setel apa yg patut and then berusaha ok menahan teksi nak ke hotel lagi satu. semua teksi taknak pergi sebab peak hour dan jauh kata mereka, dan ada yang tak tahu kat mana hotel tuh.siot jer, rasanya dekat sejam jugak la menahan teksi tu.dahla dengan lugage besar masing masing kan.

Gaya kat sana ko nak tahan teksi, ko duduk tengah tengah jalan. kiranya laluan teksi tu lah. ko tahan la.baru la dia berhenti dan ko akan jadi org yang dapat naik cab tu.itupun kalau dia tahu tempat nya. mula mula kitorang duduk tepi pejalan kaki la sambil tahan teksi. jangan bayangkan gaya ayu tahan teksi. semua tengah berlengas dengan lama tunggu tak dapat dapat ni. last last, hany pun jalan ke tengah jalan sambil angkat tangan tahan teksi.ahahaha memang agak scary, masa mula mula buat, bila teksi tu nak sampai automatik hany bergerak lari ke tepi.takot weh kang kena langgar lak kan. sudahnya orang lain akan berlari dan dapatkan teksi tu. dah beberapa kali buat, terus jadi berani. sampaikan klik hany cakap, “ko ni dah bleh jadi orang China la hany” taknak wehhhh berak tak cebok yeuuuuwwwww. tapi nasib tak baik sebab semua taknak pergi sebab jauh dan jalan busy.

Tengah tengah duk bincang skali berhenti la sebuah kereta, dia yang offer nak hantar. ahaha sebabnya itu adalah teksi illegal. kat sana dorang taknaik yang illegal ni sebab mahal. tapi kitorang dalam keadaan terdesak, maka jangan lah sombong kan.takper mahal pun kita tontong la ramai2. Kitorang tunjukkan alamat, wahhh dia terus cakap tahu katmana. terus angkat beg kitorang.

Plan nya, click yg suami isteri akan naik teksi kesana dengan beg kitorang semua. yer lah 3luggae besar gedabak, 1handcarry dah 3beg laptop. mana muat kan. hany dengan sorang lagi akan ke sana naik subway. sekali, driver teksi tu berjaya muatkan semuanya termasuk kami 4orang+dia dalam teksi.ahaha serius macam sardin.tapi apa ada hal janji selamat sampai.ahaha memang terbaek la.

Setelah dekat sejam maka sampailah kami ke hotel ke2. hany kemas barang mandi and then terus keluar balik sebab nak cari kasut sebab esoknya nak panjat Great Wall kan. kasut comey kaler pink tu buatkan hany tak yakin sebab takut licin jer. sadisnya, kedai kasut area situ semuanya jenis kasut cute cute, cun ayu buat jalan jalan jer, takde jenis yang kasut sukan tu.

IMG_3962 nampak ramai orang kiri kanan church ni. ha tu aktiviti malam dorang. Exercise. ada beberapa group. ada yang menari gangnam style, taichi, poco poco…ntah apa apa la lagi. kalu nak join, masuk and follow je tarian tu.

IMG_3963
IMG_3969
IMG_3970
IMG_3972
Kira ni area city and moden sikit la. ala ala bukit bintang kot. ntah, xpernah pergi bukit bintang malam hari.

IMG_3973 ha, nampak 2orang cikaro nih. dia ni selalu aim tourist la, nanti kan dia datang. “massage sir, massage massage, we have beautiful lady, massage sir”

Mula mula dia offer massage la kan, lepas tu ko dah stuju nanti dia bawak la jumpa orang nak massage tu. lepas tu ko nak servis lain pun boleh. itu hak ko.ahaha ramai giler berkeliaran dorang ni. kiranya ni team marketing la.

yang hany perasan, dorang ni memang kasar. nak nak driver teksi tu, ko menahan je lah. mungkin mereka jadi macam tu sebab mereka terpaksa bersaing untuk survive kan. tapi serius dorang kasar dan garang.
Komen
21 Komen

21 comments:

are_lin@yu said...

alahai tktnya dengar tksi dkt sna..huhu..mmg jd rebutan kn..hehe

Ayuni said...

hikhik, pnjgnye....

Chic Na said...

kompem driver teksi kat sana kaya raya. siap kena berebut. jenuh la mcm tu.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Aduh!. Suspen je Hany ni tau!. Kawan MM ada 2 org bunuh diri.. until now MM mcm tak percaya kenapa dia boleh melakukan semua tu.. (sigh).

Mrs Velentine said...

wah mmg kat sna abg2 teksi ni laku lah kan

lelamaisara said...

memang laku le yek abg2 teksi kat saNE TU

Zura@Iwan said...

pduduk china mmg ramai kan..

dl kita pegi shanghai...pduduk ramai guna basikal...or motor..

fieda said...

isshh..tajuk mmg saspen...

salam kenal dari saya ahli gsf baru..

Cik Nur said...

amboi tajukk....!heeee....

perghh..mcm retis dah pemandu teksi kat sana..
berebut2 tuuu..hihihi

Deq's Qienz said...

uisshhh sabaq nahh..hikhik

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

tgk tajuk tkt mula tuh.....untung driver2 teksi kt sana kan hehe

NISA KHAIRI said...

Nisa pernah ke ghuong zhou atas urusan biz.. Nisa takut naik tut tut dia sbb dorg selamba badak je melawan arus.. Walhal yg mari tu lg banyak kenderaan.. Gile betul.. Boleh putus urat jap..

Si Matatajam said...

Mmg bahayakan nyawa betoi la..

dya bunga said...

menakutkan btl.. nk tahan teksi kne tahan kt tgh jln...

PinkUmmi said...

serius memg mcm nak bunuh diri..tp klaka pun de gak..hehehe

Irfa said...

bertahun dah x kesana..mgkin sbb xde apa yg nak dicari ;)

Arina Shamsul said...

pemandu texi kaya ya,tekanan pun ya,sebab jalan mesti jem gila.hehe.

“massage sir, massage massage, we have beautiful lady, massage sir

mana2 tempat pun dah banyak dah sekarang ni dear..pandai lak tu ngejar2..eeeee..seram kembang kucup bulu roma.hehe.

Che Rosliza Che mat said...

tajuk menyeramkan...tak pernah ke sana...

Kella said...

ku sangkakan siapa mau bunuh diri!!! hsissshhh kamu niii..

Cik Aini said...

uishh
dasyatt nih..
teksi kat sana dh mcm pengangkutan utama lak kan :)

Deqla manjew said...

Hye dear hany...hihi...on9 gune henpon je ni...masok sat blog hany sbb kat opis kan blocked...huhu..teksi sane untung la kan...kalo kat sni nk cari mkn ssh kot..ramai suke naik bas or train je..

p/s : x nk ke tukar link blog? guna blogspot..hari2 deqla bole terjah hany..x nk la kite same2 GSF tp x saling mengenali..tp terplg pd hany la kan...hihi...