Ini Wilayah Hijau: Dua hari punya makanan…


12 December 2012

Dua hari punya makanan…

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

Assalamualaikum,

Minggu ni, Ofismate ada datang hantar barang, so hany jadik tourist guide la konon kan. Haruslah bawak makan tempat yang besh besh.hehehe tapi dorang dah ada senarai dorang sendiri kan.

1) Makan tengahari tak kesahla kat mana

2) Makang sotong, ikang, udang celup tepung

3) Minum air buah gelas besar

4) Pergi beli kopok lekor

Ha, itu senarainya, dorang sampai memang ngam ngam waktu lunch, so hany terus bawak pergi kedai nasi kukus Alias. Kedai ni banyak pilihan lauknya. tapi hany takde ambil apa apa gambar.

Then, petang nya lepas kerja hany bawak dorang makan celup celup tepung ni. kitorang pergi ke Pantai Teluk Ketapang, yang dekat dengan airport tu. kitorang makan di food court, nama kedai PAK ASIN. Kedai dia tengah jugak la. selalunya memang kedai dia ni jer yang ramai orang.

197986_565570386790788_1532459840_n Sotong RM5 1pinggan tuh

Malamnya bawak dorang minum di AIr Buah Gelas Besar, terletak di seberang takir or bukit tok beng. Memang tempat ni glemer la dengan air buah yang sodap, pekat liakt terasa buah nya.Kalau melalui jalan menuju ke Airport, kedai ni memang terletak di jalan menuju ke airport la. sori tiada gambar jugak, sebab malam tu hujan, malas nak amek gambar…

Keesokan nya, Breakfast kedai tepi UMT, kedai nia da nasi lemak, nasi dagang, nasi minyak, pulut kuning. so far makanan dia sedap ;). semua sedap aku nih.

12282_566522793362214_1312258597_n

Tengaharinya,Makan di kedai makan Cik Ta Itek Serati. ha ngko itek gituh. tapi hany tak makan itek lah.ehehehe takde gambar jugak. Petangnya lepas beli kopok lekor di Losong, ha kitorang suka beli kopok losong di kedai ADNAN. pergi jer ke kawasan losong tu, kawasan yang ada kopok lekor tuh, nanti carilah ADNAN kopok lekor tu.

Sebelum dorang gerak balik, dorang ajak minum, kitorang minum di gerai yang bawah jambatan tu, di pulau kambing. ahaha kedai nya sempoi jer, kalau tak biasa makan kat gerai jangan la pergi sini kan. kitorang makang Pulut Lepa, ketayap, roti nan. hehehe

544047_566099643404529_1989105862_n Pulut Lepa = Pulut Panggang

Lepas tu, malam nya hany makang rojak share dengan mak hany. ahaha makang lagik…

262613_566178600063300_1110881272_n rojak

haaaa begitulah hari makan makan ;)

Komen
20 Komen

20 comments:

fiqkbe said...

mlm2 update psl mknn? grr... :P

Cik Nur said...

wahh..jadi lapo bila tgk makanan!!..
ehh..kopok lekor losong sedapkann..!
lembut,...ikan rasa..sedpppp

munna said...

banyaknya makanan yg sedap2 ....

Chic Na said...

wahh hari makan sedunia ke ni? hihi..

wida said...

wah..jadi duta makanan lagi tu. hebat!

Arina Shamsul said...

pergh..mama disini hanya mampu menelan liur ...kekeke.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah makan lagi...tergoda tengok hehe

dya bunga said...

lapo bila baca entry ni..hihi

syalinda johari said...

sedapnyaaaaaa

Solehah Shamsuddin said...

pulut lepa? negeri apa yang guna panggilan camtu ye?

Cinta Misteri said...

hamboiiiii...makan sesaja yea dia :)

kinara kinatara said...

entry makan2 lagi..lapoye..:)

Solehah Shamsuddin said...

solehah bw sini lg ye :)

etuza said...

wah hebat lah makanan..pasti seronokkan..

Mrs Velentine said...

wah mmg betul2 makan ni..hehe

cik laili said...

kami baru je balik dari percutian di Terengganu minggu lepas. sempat singgah makan sotong goreng celup tepung di Warung Pok Nong Seberang Takir..

outbound malang said...

kunjungan gan , bagi-bagi motivasi
semoga menjadi semangat .. :)
Terkadang yang membatasi diri Anda bukan ketidak mampuan dan kekurangan, melainkan dari kemauan Anda sendiri
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ..

Misz Mieza said...

Huwaaaa! Sedapnyer celup2 tepung, nasik lemak, & rojak.. Lama tak balik kampung.. Kalau balik, menu utama harus cari is nasik lemak ikan aya.. Sebab kat luar trgnu ni mana ada dorang wat sambal nasik lemak ikan aya cam kat ganu.. Huhu.. Lapor seyh.. Rojok keling.. Dap3! ^_^

N.Aima K said...

sedapnyaaaa

9n0L4 said...

lame tak gi area teluk ketapang tu. huhu. tak gi warung pok nong? ;)