Ini Wilayah Hijau: Pain Relief Sewaktu Bersalin


27 November 2014

Pain Relief Sewaktu Bersalin

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •


Assalamualaikum,

Haaa nak bercakap mengenai pain relief ketika nak bersalin ni. Seriusly hany memang tak tahu sangat pasal ubat tahan sakit ni waktu nak bersalin. Yang hany tahu nak bersalin memang sakit. Itu jer. Sebelum hany bersalin ada lah beberapa orang membe hany dah bersalin. Biasa lah kan bertanya la jugak pengalaman diorang kan. Yang kita first time ni memang la nak tahu kan sikit sebanyak...

Baca baca pengalaman orang bersalin ada la mention sedut gas la suntik la apa la kan. Hany masih tak ambil peduli sangat. Hehe lambat lagi nak bersalin...konon nya kan. So baca je sekadar baca gitu la.

Dah dekat dekat tu, ada member cerita dia ambil pain relief. Memang tak sakit langsung la. Lagipun bukan anak pertama kan. So dah terer dah. Ada yang cerita memang ada pain relief yang sedut tu disediakan, tinggal ko nak sedut ke tidak je lah. So hany assume okay...xpe lah nanti usaha la dulu untuk tak sedut.

Cerita la kat husband...dia pn macam takder respon sebab tak tahu sangat kan. Tapi alert la kot pain relief ni ada side effect kan. Di Terengganu hany ke klinik ummi azizan. Untuk cek movement baby sebenarnya, then dah terlanjur terus tanya dia pasal pain relief. Dia senyummm je. Doc ni pakai tudung labuh..muka dia memang menenangkan sungguh la...

Hany: "doktor, apa pendapat pasal pain relief masa nak bersalin ni?"

Doc: "hmmm awak xnak sakit ke?"

Hany: "sy tahu bersalin tu sakit,sy just tanya je kot doktor boleh bagi pndangan pendapat,kot la ada side effect ke?"

Doc: "tak payah la amek pain relief. Tak pe biar je rasa sakit tu. Biar rasa sakit then bersalin..haa lepas tu terhapus dosa. Baru lah macam bayi yang baru dilahirkan. Sakit kan penghapus dosa"

Hany: "betol jugak kan..."

Doc:"takyah risau la...InsyaALLAH awk boleh normal ni..."

Hany cerita kat husband pasal apa doktor ni cakap. Husband hany agree dengan doc ni. So husband pesan kalau boleh elakkan ambil pain relief. Cuba dulu untuk tak ambil, kalau rasa dah tak tahan sangat baru ambil. Hehe gitu pesanan suami kannn.

Sudahnya, dalam LR mana ada apa pun disediakan. Kata ada gas tu.cissss...haha tapi alhamdulillah lah...ALLAH mudahkan segalanya. Hany memang tak ada ambil pain relief. Eh ke kalau bersalin di gomen kena request baru dia bagi? Hmmm...mana mana lah kan.

**nak pain relief la konon, jahit pun tak bius weh...sejibik sejibik terasa...haha hamek ko semoga segala sakit tu menghapuskan dosa dosa ku ya ALLAH...aamiin**

Komen
9 Komen

9 comments:

Lady D'yot said...

yg gas ethonox tu memang ada yang dah tersedia ada yang tak kot..tp kalau sedut takde beza pon, takkan kurang cket pon sakit tu..hehe..yg suntik tu slalu epidural, sekali cucuk rm900 tak silap, swasta la slalu offer, tp kadang2 ada side effect sakit belakang yg brkekalan..time jahit mmg tak bius, kata doc biar jahitan cantik, tak bengkak, dan luka cepat baik..tapi cantik2 bawah tu sape je yg tgok..haha..bagi sy pain relief tu yg kita baca zikir dan doa nabi yunus tu, insyaallah even sakit pon, kita still leh tahan dan berdaya lagi.

Rohani Hashim said...

Ha tu lah akk duk fikir gak mmg ada ke gas.masuk lr xde ape katil je tengah2 tu hahaha. Tapi seb baek tak ambil apa2 pain relief, atleast boleh rasa sakit nya bersalin kan. Betol ayat2 yand dibaca tu sambil fokus minta dgn ALAH lg berkesan...

Rai OurKizuna said...

saya pun tak ambik bius.. cuma diorang bagi gas entonox tu ngan ada cucuk kat bontot masa pertama kali bersalin normal kat serdang.. tu pun takde beza sangat..hahaha

Nafisa81 said...

Sakit sakit pun...anak kedua menyusul di tahun berikutnya....hahaha...sakit sakit pun..tak sedar dah 5 orang dah anak...hahaha....

Alhamdulillah

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Betul la org kata..
Lepas bersalin.. jiwa lapang sgt.
Mungkin tanda2 Allah hapuskan dosa
akibat dah bertarung nyawa tu.. pedih,
sakit.. mmg x tertanggung.
Mudah2an la kan.. Hany.
Aamiin.

Putri said...

Masa ank first nurse ad suntik pain relief atas permintaan saya. ank ke 2 saya x mntk.bezanya...x de beza sgt ..sakit contraction tu sama je.cuma yg no 2 saya dlm labour room sekejap sebab dh pandai push. yg first tu...huhuhu almost give up..tp hubby bg semangat utk terus push

littlehumblelynn said...

Hany,

memang masa jahit langsung takde bius,paling ngeri weiii!!

tp sakit bersalin,sakit paling berbaloi2..

Nurul Says said...

saya bersalin kat hosp kerajaan.. 1st bersalin mmg ditatang mcm minyak yg penoh.. ank 2nd dan third diorang dah expect kita handal bersalin kot.. tak ada pun dia tanya nak bius ke mcm mana.. dia suruh push je bila dah smp masa gagaga..nsblah masa tu sakit sngt dah tak peduli nak bius ke tak..yg penting keluar !fuh

hijab said...

The real sabar can be witness at the time of givig birth to a baby.