Ini Wilayah Hijau: Dia masih muat...


20 August 2012

Dia masih muat...


Assalamualaikum,
Salam 1syawal buat semua. Amacam raya hari ni?Pastinya meriah sambutan dgn cara masing masing kan. Alhamdulillah,berjaya tempuhi ramadhan kali ni. Dan harapanya semoga pnjang umur utk brjumpa dgn ramadhan tahun hadapan...aamiin.

Tahun ni baju raya xbanyak pun dan semuanya adalah jubah n abaya;) kata nak jadikan abaya sebagai daily wear. InsyaALLAH...

MZ pulak cakap nak pakai baju melayu tahun 2009 punya. Masa majlis sambut menantu dulu.dah baju melayu tu warna hitam memang ngam la dgn jubah hany yg memang ada warna hitam.sonang cite kan.

Tapiii,jeles owh MZ muat lagi tu baju melayu tahun 2009 punya. Hany dah tak muat dah baju kurung yg matching sekali masa tu. ahaha benciiii ok!





Tak ada gambar keluarga pun. Ha kat sini (umah mertua), kitorang pagi pagi makan dulu then pergi solat sunat aidilfitri. Lepas tu terus pergi rumah saudara mara terdekat. Memang tak balik rumah dah.berbeza dgn umah hany,kitorg balik makan dulu kt rumah lepas solat. Then baru pergi rumah saudara mara. Ni pun bergambar rumah makcik MZ.taram je lah mana yg sempat;)

Memang kekenyangan sangat la. Sebab semua rumah buat makanan berat berat kan.hany xmakan pun pagi,rumah pertama makan sate,rumah kedua,nasi arab,tapi hany xmkn,ambil pudingje.rumah ke3,nasi dagang,xmakan jugak,rumah ke4 mee kari,xmkn jugak,rumah ke5,nasi apa tah dgn ayam kmpong,pun xmakan jugak,rumah ke6 mee kari,ygni hany makan dan rumah ke7 ada rendang. Haruslah hany makan.

Owh ya,lagi satu kan hany prasan kelantan ni,area mertua hany ni,susah nak jumpa rendang.sebab dorang buat ketupat palas tu dah manis,so memang makan ketupat semata mata la.dan nasi himpit dorang mkn dgn kuah kacang jer. Makanya,rendang agak susah nak dijumpai.seb baek semlm jumpa rendang.makanla sbb nanti balik ganu dh raya ke3,maybe xde org buat rendang dah.

So,2thn sekali la time raya baru merasa rendang.giliran kmpong hany bleh la merasa rendang. Giliran MZ tgk nasib. Ada yg buat rendang rezeki la;)

Lain tempat lain cara,budaya dan adat kan. So kenalah sesuai kan diri dimana kita berada. Tak rugi pun merasa dan mencuba benda benda baru...


- Posted using BlogPress from my iPhone
Komen
13 Komen

13 comments:

Masha Meisters said...

wheeee....seronoknyer dye beraya :)

Si Matatajam said...

Lain padang lain belalang....camtu la kita..kalau p tempat orang kena la biasakan diri ngan keadaan dan kebiasaan org2 disitu...

Dayana Bahar said...

banyaknya mnu raya hehe kenyang perut tu... hehe

Azi said...

iyela hany, azi kat klntn ni kempunan nak makan rendang, ada yg masak rendang tapi xmasa dengan yang diidamkan...

etuza said...

open house etuza raya pertama ada rendang, ketupat palas dan tom yam ..selamt hari raya ya...halalkan segala kata2 etuza.

Cinta Misteri said...

Salam Aidilfitri...

Tahun ni CiM tema purple, sbb ikut belah mertua. Diorg nak buat family album. So layankan ajerlah. Tapi yg lawaknya, kat rumah family CiM, ada 2 tone warna, green coklat & purple grey...hehehe Mak & ayah pun layan kan aja kitorg

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

wahh..masih muat??ish2...bestnyer..:) tahun ni tema YM kaler kundang, last minute punye choice..huhu.slmt Raya yer...:)

Cik Nur said...

xpe..lepas ni hany pun boleh muat juga.. :)

Chic Na said...

awat tak mai umah? huhu.. kalo mai pun cik na dok tido je. br baik demam ni.

umah kitorang sembahyang raya dulu, balik makan baru kuar beraya umah sedara. ;)

Chic Na said...

rendang pun ada aritu kakak ipar buat. ;)

N.Aima K said...

rasa mcm kurang kalau tak ada rendang kaaan? sbb dah kena didik makan rendang kehkehkeh

qasehraihan said...

wah!hehe..selamat hari raya hany..mohon maaf zahir batin..hehe
esok dah keje..huhuhuhu

http://qasehraihan.blogspot.com/2012/08/arwah-ni-model-facebook.html

Solehah Shamsuddin said...

hehe solehah cme bli sehelai je baju raya utk tahun ni.hari yg len,cme pakai baju tahun lepas je