Ini Wilayah Hijau: Keseorangan di hari raya


18 August 2012

Keseorangan di hari raya


Assalamualaikum,
Hari sabtu,hari ke29 berpuasa,InsyaALLAH esok kita semua akan menyambut Aidilfitri... Masing masin mesti tengah sibuk kan dengan urusan dan persiapan sebelum aidilfitri kan.

Hany tahun ni beraya di rumah mertua dulu. Giliran di kelate.tapi hany balik hari khamis ke ganu,untun berbuka puasa 2hari dengan mak hany kat kampong.pagi sabtu bergerak ke kelate.

Dalam hati sayu terasa.mak hany beraya sorang sorang untuk kali pertama ni.sebelumni kalau pun hany raya di kelate,arwah ayah ada dgn mak.atleast tak la keseorangan kan. Hany tanya mak,mak hanya beli ketupat palas je untuk juadah di pagi raya. Sebabnya tak ada irang kan,so taknak membazir nanti tak habis.

Tapi,on da way ke kelate,abg hany call.dia kata nak sampai kampong dah. Tapi hany tak tanya la dia nak beraya dgn mak ke tak.sebab jarang dia balik. Selalu ke rumah isteri dia je kan.

Lepas se jam hany call mak. Tanya la abg dh sampai ke. Mak cakap abg nk beraya dgn mak. Ya ALLAH,syukur sangat kurang kurang mak tak la rasa keseorangan di pagi raya kan. Memang la umah makcik dekat sgt and anak cucu makcik hany ramai. Akan terasa la meriahnya,tapi still akan rasa sepi sebab rumah sendiri tak ada org kan. Ni dah lega la sebab abg hany sekeluarga ada.even dia nak tido kt hotel pn xkesah la,janji pagi raya dia sekeluarga ada beraya di rumah hany.

Ha,kelam kabut gak la. Sebab mak tak prepare apa apa pun nk masak utk esok. Sekadar ketupat palas untuk mak makan sendiri. Last last decide nak buat nasi minyak. Ahaha berjemm la pergi beli lauk pauk bagai kan.

Alhamdulillah...

Owh ya,
Di kesempatan ini,hany dan suami ingin mengucapkan SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI, ampun dan maaf kami pohon di atas segala salah tutur bicara kami.

Selamat hari raya,berhati hati walau dimana berada.



- Posted using BlogPress from my iPhone
Komen
11 Komen

11 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kesian la plak baca kisah emak Hany, tetiba mengenang nasib diri hari tua nt.. entah bagaimana pula nasib kita kan... hopefully Shashal selalu bersama Mamanya sbgmana IRP yg selalu menjaga ibunya dgn baik. Hany, MM mmg tiap tahun beraya dgn mertua... kita isteri mmg perlu byk mengalah (tp kalau ada sistem giliran pun bagus juga).. at least dah buat suami kita happy (sbb my hubby anak sulung), itu pun dah satu pahala buat kita, insyaallah. Lagipun pagi raya pun kami dah sampai rumah emak sbb dekat je.

Chic Na said...

sedih lak rasa. hany 2 beradik je ke? takpe la kan abg ada tu.
takla mak hany sunyi sgt.

selamat hari raya hany. maaf zahir batin.
safe journey.

Cinta Misteri said...

Alhamdulillah....kannn...
kita ni jadi isteri kena ikut laa mana hubby nak beraya. kalau yg boleh buat berbincang tue ok jugaklahkan...nasib abik CiM & hubby dah pakat kena gilir2 setiap tahun. Tapi kami adik beradiklah kena pakat2 jgn sampai mak ayah beraya berdua tanpa anak cucu. so, alhamdulillah belum pernah lagi mereka keseipian di pagi raya.

qasehraihan said...

sayunyer baca entry hany ni..
kita seolah masuk ke alam apa yg mak hany rasa..huhu

D'aNie said...

Salam hany,
Slamat hari raya maaf zahir batin..
Anie pon turn raya kat mertua... mmg dah termaktub prjanjian mcm tu.. so far masih ikut agrement..alhamdulillah, cuma biasa la hati mn xsayu kalo pagi2 xsyahdu syahdan ngan mak sendiri,kan :-)

Si Matatajam said...

Sedih gak M rasa bila membayangkan kalau my Mak terpaksa sorang2 waktu mlm raya...Salam Aidilfitri buat hany sekeluarga...kim salam mak hany yek

Masha Meisters said...

memg sedih kalau mak beraya sorg2...tapi apakan daya kalau dah berkeluarga kan...bujung ni bolehla temankan mak puas2...

Dayana Bahar said...

hani..ganu duk mana?? sian baca cerita mak hany ...

Cik Nur said...

Salam Aidilfitri buat hany sekeluarga..

9n0L4 said...

oooo. kawen dgn org kelate rupenye. dekat je tu. ;)

syalinda johari said...

huhuhuhu..seb baik abang ko balik raya ngan mak ko, kalo tak ada jugak aku nangis sama ngan ko..huhuhuhu.. selamat hari raya hany, popia aku jangan lupa, aku nak makan lepas raya..hahahahaha...