Ini Wilayah Hijau: Renew IC & Passport


28 August 2012

Renew IC & Passport

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

Assalamualaikum,

16Ogos baru ni, passport dah expired, ingat malas la nk renew kan sebabnya…hurmm setakaat sekarang tak ada la perancangan nak melencong ke luar negara tuh kan.kalau ada pun ke Kelate & Ganu jer lah;) ngam ngam passport matik 16ogos, skali kena lak ke luar negara, maka kena lah renew;)

Hany renew secara Online kat sini –> RENEW ONLINE PASSPORT <—ini hany untuk renew sahaja. kalau nak buat baru, silalah walk in yer. Korang kena ada softcopy gambar lah kan. nanti nak hapload ke sistem. then isi isi isi…owh yer, buat masa sekarang ni, untuk bayaran renew secara online, hanya menggunakan credit card sahaja. yang lain tak ada lagi. make sure print resit pembayaran.BUKTI ok!

Hany renew pagi, tingtongtingtong, check tengahari, dia kata dah boleh ambil.so lunch hour hany pun pergi lah untuk collect passport. gila lah oiiii ramai sungguh manusia. aaaaa tiba tiba tensi. sampai je tengok kat kaunter nombor giliran dah habis, so kena datang esok. pastu fikir, apa kejadahnya nama renew online, kalau ko kena ambil nombor kan. terus hany ke kaunter tanya dan tunjuk resit hany.

Alhamdulillah, akak kaunter terus proceed hany punya…pungpangpungpang, dalam 1jam la jugak menunggu kan. tapi hany rasa ok lagi kot compare dengan pergi walk in. macam lama nak mamposss jer.

IMG_3685 yg senyum tu yg lama punya, kanan yang baru. ahaha selebet je semua. lantaklah. sebab masa pergi ambil gambar tu, naik motor nak pergi bazar ramadhan skali. so sebab pakai helmet, maka kena la pakai yg tak ada awning;)

Yang lama tuh, u.s visa tamat 2017, maka kena la simpan lagi kan. ahaha macam la ko nak g u.s lagik kannn.;)

Cerita renew ic lak…memang besh, sebab semuanya pantas. hany renew semalam, gerak ke JPN Putrajaya tu pagi pagi. kul8 dah sampai.Ambil nombor, tunggu seketika terus dipanggil. bayar, dan terus ke kaunter ambil gambar. ok siap datang ambil esok. sebelum datang check dulu thru web, sms or call. serius tak sampai 20minit dah siap. owh happy nya saya. sebab masuk on time ke opis td.

kul10lebih, hany check thru web, ic dah siap. so petang kitorang pergi ambil. hehe lajuuuu. thumb up la servis macam ni, tak macam passport, lama weh menunggu. sian orang yang datang walk in tu menunggu…

ok, nanti nanti la hapdet nak pergi mana;). alaaa bukan bercuti cutian pun kan.siap tinggalkan MZ lagik.

Komen
19 Komen

19 comments:

syalinda johari said...

aku jugak takdak passport...ahahahhaa

lelamaisara said...

saya tak da passport pon...huk huk huk....

dyabunga said...

kalau nk bercuti baru renew pasport..hihih..
dya renew ic lagi..hihi

Rohani Hashim said...

Oit anak2 ang senua dh ada kan passport. Ahaha p la buat kot2 ujung thn ni bleh g disneyland ke;)

Rohani Hashim said...

Lela,hehe hany pn dulu buat passport sbb sbb urusan keje. Kalu x xtahu ler bila nk brcuti cutian nya;)

Rohani Hashim said...

Hehe btol dya,agak2 nk pergi mana2 tu br la renew kalu x sama je renew ke tak kan. Hehe eh renew lagik ker;)

are_lin@yu said...

wahh online lg senang erk..passport tak da lg ni...hehe

Rohani Hashim said...

a'ah alin, online sonang sikit. hehe xpe nnti ada rejeki nk g luor negara, adala passport;)

Cik Nur said...

on9 senang dan mudah, tapi kalau tak..jenuh..
hany nak kemana agaknya ye..xsabar nak tahu..hihih

Rohani Hashim said...

Ciknur, btol online mmg memudahkan kita. tp stil kena tunggu jugak sbb lepas dia veriy ic n thumb, utk dia proceed kitanya visa. hehe ala dekat je ciknur. n bukan brsukaria pn, sbb kerja jer.

Cikgu Ma said...

renew ic??? hmm.. x buat lagi...ic buruk gilerr

Rohani Hashim said...

cikguMa, hehe renew ic sebab kadang2 detect kadang2 tak, so susah la kan nk buat urusan kat kaunter tuh. dahtu terus je la g renew...seb baek la cepat je prosesnya.

Masz Sidek said...

sy tak de pasport... hehehehe
ic pun belum renew lagi... ;p

Ida_Iara said...

renew passport nk gi mn hany?ic ku pun nmpk gaya kena renew gak nih..dh nk berlapis dua jdnye nih,,

9n0L4 said...

kite tak dok pun passport. huhu. sadis tak?? ;)

D'aNie said...

beshnya ble g obersee...
kite pon blom renew ic lg ni, dah terkopak sana sini dah..

Beckhrooy said...

IC dah pakai 7/8 tahun, mls nak renew

Solehah Shamsuddin said...

solehah xpnh lagi da passport, teringin jgk nk melancong2

N.Aima K said...

singgah sini..kah3x..nak renew ic sbnrnya neh dokumen apa yg diperlukan nak renew ic niii?