بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Wednesday, May 20, 2015

Perubahan Ketara Selepas Mempunyai Anak

• بِسْـــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Haaaa rasanya semua orang yang mempunyai anak alami benda ni, memang totally berubah dari sebelum ada anak kan. Alaaa, sebelum nikah dengan selepas nikah pun dah berubah hidup, apatah lagi bila ada anak kan...

Tapiii,
Perubahan tu sah sah berbeza bagi setiap individu kan. Bergantung pada keadaan masing masing kan. Apa yang di tulis ni, adalah apa yang hany alami, mungkin ada sama dengan orang dan pasti nya ada beza kan...

1) TIDUR
Haaaa...harapan la nak tidur lena dah lepas ada anak ni kan. Masa mengandung dulu, memang hany bantai tidur aje. Dah la tak kerja kan. Lepas husband pegi kerja,sambung tidur. Hahaha masa ni memang kesian kat baby dalam perut,sebab selalu lambat makan. Biasanya makan tengahari terus sebab pagi membuta jer.

Masa dalam pantang, hany kadang kadang baby jaga malam pun tak sedar, mak hany selalu kejutkan. Kadang kadang mak mertua kejutkan. Hohoho kantoi yer lena sangat tidur. Maybe sebab awal lagi, tak boleh nak timing sangat. Tapi sekarang, anak baru bunyi hekkk, terus bangun siap dah duduk congok dah, padahal anak tak jaga pun, dia bunyi hek hek biasalah kan kalau pusing ke ubah kedudukan tidur kan. Power kan effect dia. Tapi, power jugak siap boleh sambung tidur lagi walaupun tadi dah cerah bijik mata....

2) KEDUDUKAN TIDUR

Haaaa maka kena lah terima, kedudukan tidur adalah bergantung pada anak. Hahaha ini sangat kena dengan hany. Demi taknak tersentuh dengan anak kan, taknak bagi dia terjaga. Macam gini lah jadi nya. Cuma hany tak tidur atas katil lah. Ada masa tu tiap tiap hari hany kena tidur ngiring jer, gara gara Adra tidur dah macam starfish. Sekarang dia dah besar dah banyak bergerak...lagiii laa. Sedar sedar je, dia dah dekat kaki dah, merengek rengek sebab dah tak leh pusing tersekat kaki hany....

3) MULTITASKING

Haaa ni pun realiti jugak. Dulu kalau tak guna 2belah tangan susah nak reply msg, la ni lancar hahaha gara gara ada anak kan. Tapi, selalu nya lah... adra ni masa menyusu tak leh gerak gerak tak boleh buat benda lain. Ye lah dia rasa macam tak bagi perhatian pada dia kan.

4) MANDI TAK BASAH, MAKAN TAK KENYANG
Jangan ingat orang angau je mandi tak basah, makan tak kenyang, orang ada anak kecil ni pun sama. Sebabnya, macam hany jaga anak sendiri kan...kan elok tengah sedap sedap makan tiba tiba terjaga pulak dia. Jaga terus cari la kan, tak jumpa volume 10 terus dia kasi. Makan lah laju laju, main telan je. Tak yah harapkan 40kali kunyah la, 15kali pun belum tentu cukup kan...hadeihhhh maybe sebab hany jaga sendiri, jadi anak memang nak melekat aje kerja nya kan...naseblahhhh...sama lah jugak dengan mandi, jirus jirus gosok, dah setel. Tapi tang membuang tu, naseblah anak oiiii, meraung lah kamu...hajat perlu dilepaskan ;)

5) DAH PANDAI MASAK BUBUR
Hey, hany ni kategori tak makan bubur yer. Sebab bubur adalah lembik, eiii yerk tak lalu. Dulu memang tak pandang langsung bubur, maka cara buat bubur pun malas nak amik tahu. Haaa sekarang anak dah boleh makan solid food, nak tak nak kena la belajar cara masak bubur. Giler ko taknak bagi bubur, habis tak kan nak bagi puree je, sian la si anak. La ni dah pandai dah, hehehe kagumssss dengan diri sendiri ;)

6) TAK UPDATE BAB LAGU LAGU
Haaaa sekarang serius memang tak tahu langsung lagu terkini, lagu yang tengah jadi trend ke apa. Ingat lagi yang menang ape tu, juara lagu ke apa yang tanya khabar tu. Lepas tu yang awak kat mana taufik batishah. Semua hany tahu bila dah nak outdated. Sebabnya, kitorang kalau naik kete memnag tak buka radio lah...hmmm kalau boleh taknak dedahkan anak dengan hiburan. Harapnya berkekalan lah...aamiin.

7) RUMAH BERSEPAH

Hahaha anak baru sorang pun rumah dah bersepah, camne lah kalau ramai nanti. Redho je lah. Usahkan nak kemas rumah, kekadang tuala anak pun tak sempat sidai sebab lepas mandikan dia, pakaikan baju terus meraung nak ngempengggg. Hadeihhh bila dah tidur baru lah boleh buat semua kan. Kadang2 mainan dia lah mana tak simpan semua. Aiyooo...

8) TAK LAYAN DRAMA MELAYU
Haaa kemain sombong kannn. Tak lah, macam ni dapat anak yang telinga super sensitif begini lah naseb. TV kena bisu, kan tak boleh tidur. Dah tidur sama jugak. Jadi drama melayu apa barnag tengok kalau bisu je,mana reti baca gerak bibir kan...so baik tengok cite omputeh, ada sarikata...haha setel. So layan la citr mat salleh memanjang. AXN, FOX, DIVA, HITS, KBS, itu je lah duk ulang...

Haaa itu lah sikit sebanyak perubahan sekarang ni. Sikit ke banyakkkk...haha apa apa jer lah. Yang pasti orang kata nikmati setiap saat yang ada kan. Ko nak dapat anak bertahun tahun menunggu, dah dapat ni layan jer lah...

3 comments:

Rai OurKizuna said...

hahaha.. bab ambik barang ngan kaki tu setujuk... skang anak2 yg besar dah pandai tiru ambik barang ngan kaki.. sabo je tau..

Lady D'yot said...

nanti dah pandai merangkak dah pandai main sendiri..kurang la manja and suka nangis nye..hehe

Miss Mirror a.k.a Sam said...

MM pulak sebaliknya Hany... masa ank2 tgh kecik dulu
paling suka layan drama Melayu. Sambil nyusukan..
sambil golek2 depan TV. Tp makin dorang besar.. TV
tros dipandang sepi.. haha.

Followers