بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Tuesday, May 26, 2015

Meleleh Leleh haaa...

• بِسْـــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Geli ker baca tajuk? Eh banyak boleh teka kan dari perkataan tu...okay tak mau main teka teka, ini kisah si Adra selsema, berair hidung sampai meleleh leleh haaa...

Maybe sebab cuaca yang panas, petang hujan sejuk. Walaupun jarang keluar, tapi Adra selsema. Adra kecundang pada umur 6bulan lebih, Demam yang cepat naik suhunya, lepas elok demam, selsema dan batuk pulak menjelma...Yang demam tu, dalam masa 12jam terus naik suhu 38.5, gabra giler 1st time demam, terus ke klinik. Apa lagi dapat bullet la kan sebab 1st time demam, dan doc risau takut sawan. 2hari monitor suhu okay balik.

Nampak air hidung meleleh tuuu...haha cian dia

Selsema dengan batuk tak ada ubat untuk baby 6bulan kan, so doc kata takper nanti elok lah tu. Haishhhh mana menahan kan, selsema tu okay lagi air meleleh je,tapi tang batuk memang kesian. Koh koh koh...alahaiii kecik lagi koh koh koh dah,walau pun bunyi cute je bila batuk. 

Hany nekadkan diri, beli Qaseh Junior. Adra kan dah start makan...hany campur dalam makanan dia. Mula mula bagi direct dia tak boleh telan sebab likat kot. Lepas tu hany bagi macam tahnik tu,sapu sapu di bibir dia. Dan campur dalam makanan dia jugak. 

So far ada yang bagi baby umur 4bulan pun ada. Kes batuk kuat yang ala ala asma tu, nafas tercungap cungap. Feedback kata okay lah bagi baby 4bulan. Alhamdulillah elok, memang la tak terus pulih, tapi nampak kesan nya tu.

So untuk kes Adra yang Selsema dan Batuk:

1) Bagi Qaseh Junior
- Bagi direct dan juga campur dalam makanan dia. Kalau susu fm boleh campur dengan susu fm.

2) Mandikan dengan Lemon
- Hany ada google, so hany campurkan lemon dengan air mandian Adra. Besh bau air lemon ni. Nyaman dan segar je. 

3) Stoking bawang Putih
- Haaa..yang ni hany buat jugak. Tapi sekali je buat sebab lepas tu kemalasan hahaha, dah nampak makin elok terus tak buat. Cara dia bakar bawang putih, lepastu hany tumbuk2, then yang dah ditumbuk tu hany masukkan dalam stoking. Kira pakaikan 2lapis la stoking pada Adra sebab taknak bagi bawang putih kena direct tapak kaki.

4) Makan Bawang Putih Bakar
- eh jangan bagi baby pulak makan. Gilo weh. Kalau menyusu baby, mak nya yang makan bawang putih tu. Yer makan direct. Bakar bawang putih,lepas tu telan ler...hahaha hany tumbuk dulu sebelum telan. Tak yah kunyah kan,sebab dah hancur. Ni pun sekali makan je. Gile bau busyukkkk!

5) Wap MRS
- korang tahu kan MRS, minyak kelapa dara yang tak bau tengik tu. Cer google cer google. Hany titiskan MRS ni dalam air panas dan wapkan dekat muka Adra. hany guna cawan je dan wap tu takder lah letak dekat2 kan. Tapi yang ni pun buat sekali je, sebab Adra mata terpisat pisat dan takboleh bernafas bila kena wap tu. Hahaha mak hati tak kental weh tengok anak gitu...patut buat dalam 10minit,bila dia nangis sepatutnya akan lagi banyak keluar kan...

Alhamdulillah...untuk selsema dalam 5hari elok, tak meleleh leleh lah. Untuk batuk dalam 3hari dah okay. Kira tak teruk la kan serta tak melarat memanjang ajer... so u guys boleh la cuba jugak yer.

No comments:

Followers