بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Thursday, June 14, 2012

Online Shopping

Assalamualaikum,

Teknologi makin canggih, hehe macam macam boleh buat dengan internet ni, tinggal siri sendiri je lah nak kena nilai yang mana baik dan buruk kan. ok sekarang nak sembang pasal Online SHopping. hany pun memang ada gak shopping thru online ni, tapi depend pada barang la. dan rasanya hany bukanlah kategori yang suka dan banyak kali shopping thru online ni.

Banyak jugak isu dan masalh boleh berlaku bila shopping thru online ni. yer lah jenis tak bertemu muka kan. duit nak kena transfer barang nak kena pos kan. pokok pangkal pelanggan dan pembeli, dua dua kena jujur.

online-store

sumber:google kaluuuu

1) Penjual Menipu

Hany pernah gak la baca kat FB, yang kes penjual yang menipu. si pembeli ni beriya la dah transfer duit beli barang, sekali tunggu punya tunggu punya tunggu tak sampai sampai barangnya. ater kalau dah pos laju, paling lama pun 3hari kan sampai la barangnya. ini tidak, makan berbulan masih tak sampai sampai kan.haisssh tak baik tau makan duit orang weh.

2) Pembeli menipu

ha, kes ni membe hany yang meniaga ada kena.2,3 orang jugak la yang kena. Yang kena ni, sebab pembeli tu dah selalu beli barang, dah repeat order beberapa kali la, sekali tu pembeli order, dia pun pergi la pos kan even tak sah lagi duit dah masuk ke belum. yer la, kalau bank lain lain memang tak dapat terus la kan. sekali dah pos barang, sampai sudah tak nya di transfer duit tuh. mana tak hangin penjual. before ni order sikit sikit je, tapi kali ni makan ratus ratus.

3) Barang tak seperti yang diiklankan

hurm ini 1kes jugak. tu lah benda tak dilihat secara langsung, tak dirasa dgn tangan, susah jugak. sekadar gambarkan. bila sampai adusss kecewa nya lah. habis nak buat macam mana kan, kita yang memilih nak shopping cara tu. terima je lah kak oiiii.

4) Layanan

ha, so far ikut pengalaman hany, setakat 2,3kali shopping thru online ni, Alhamdulillah layanan ok. so far so good.sebelum dan selepas membeli barang. kadang kadang ada orang ni, sebelum kita beli barang, beriya lah itu ini bagai, dah beli barang, kita tanya itu ini, macam nak taknak jer jawab kan. sakit hati jugak tu.

Aperpun, terpulang pada diri sendiri la nak buat keputusan untuk membeli secara atas talian ni. Pesanan hany, masa nak beli tu, kalau dia ada Facebook, sila check di wall dia, tengok ada tak orang pernah order ker, komen komen tu macam mana. dari situ kita boleh nilai. tapi yer lah kan, kalau komen buruk2, mesti owner dah delete. hurmmm…tapiiii aperpun sila berhati hati yer.

Tepuk dada tanya selera.

aghhhh teringin nak makan aiskrim pulak dah.ceittt. bye.

26 comments:

Wanieys said...

wani kdg2 jer shopping on9 hihihi...

uncle said...

mmg kena berhati-hati ..takut terkena ..nak cari truster seller bukan mudah...

Nyue said...

time stdy nyue suka shopping on9..jimat masa xpyh nk kuar..semua klik dihujung jari..alhamdulilah..xpernah bermasalah...skang da kurang2..yg tersuka sgt2 ble la..huhu skang da jdi kedekut..jimat duit..ehhe

Rohani Hashim said...

Sama la kita waniey. Xsuka gtsemua benda nk beli online kan

Rohani Hashim said...

Beol uncle,stuju. Baik brhati2 kan dr terkena. Skrg demi duit apa saja boleh jadi.

~Sweet Honesty~ said...

sweety kalo beli brg online, bli ngn mereka yg rekemen..kebanyakkan yg rekemen tu pun kwn2 juga.. so xda lagi kes tipu2..

Rohani Hashim said...

Mmg online shopping jimatkan masa tp tu lah cabaran tetap ada kan.

Rohani Hashim said...

Yer betul. Itu pn salah satu cara yg bagus. Bila ada org dh pernah berurusan,so bleh jd testi kan. Gud gud.

Masha Meisters said...

Masha xpernah menggunakan online untuk beli pape....risaula...

mungkin ada sesetengah yang boleh dipercayai....

suatu hari nanti mesti kena cuba jugak biler dah ada anak 5...yeala xsempat nak kuar shopping...kekeke

are_lin@yu said...

ayu pun prnh shopping online..hehe

fazitaismail said...

ita pun selalu gak beli online nie..alhamdulillah tak penah lagi ler kena tipu..layanan pun memang baik ler..hehe

Chic Na said...

oh cik na mmg kaki on9 shopping. blum pernah ditipu tp dpt barang yg tak puas hati tu ada la. tp xserik2 lg. :)

Miss BaNu said...

oo saya belum pernah beli barang2 scra online lgi..

Yana Libra said...

saya baru cuba-cuba beli online..tp brg yang tak cecah seratus la..hehe..kadang2 brg2 online lagi murahlah kalau kita beli borong..hehe~

Si Matatajam said...

M pun kerap bl online tp x penah jadi la lagi yg tak elok ni

Cik Nur said...

belilah ais krim scara on9..hihihih... :)

Ardini Humaira said...

dni memang kaki online shopping hehe

N.Aima K said...

shopping on9 ni bhy jg sbb duduk kat rumah je tp duit keluar jg

Dieyna said...

dieyna ni selaku pembeli dan juga penjual online sangat takut perkara ni.. Insya Allah akan sentiasa menjaga etika prniagaan online.. Sekali org tak percaya sampai bile2 org takkan prcaya..

Yumida said...

1st..sokong cik nur cakap..kikiki
yup..berurusan pd trusted seller je...tgk testimoni pembeli lain dulu

Kella said...

humm.. kita pun pembeli... setakat ni ok lagi la.. tak pernah kena tipu lagi..
sebab kita pun penjual online.. huhuhu..

qasehraihan said...

saya sangat suka shopping online..hehe

Cik Penguin_Solehah said...

mcm2,solehah budak kecik lagi,tak reti shopping =p #Tq sis -..-'

dyabunga said...

dya tak pernah shopping online..huhuh

Solehah Shamsuddin said...

xpnh lg nk shopping2 gne online ni.mmg susah nk caya

9n0L4 said...

shopping online tak pernah, byr bil online pernah la. ;)

Followers