Ini Wilayah Hijau: Enable mobile template


11 June 2012

Enable mobile template

Assalamualaikum,

Hari ni nak cakap pasal mobile template untuk blog. Untuk blogspot memang dah ada setting untuk enable kan mobile template. so bila kita masuk blog seseorang yang enable kan mobile template ni, jadi loading laju la sebab memang dah sesuai kan dengan mobile kan. Personally, hany sangat suka kalau blog seseorang tu enable kan mobile template, sebab hany suka BW guna hp sekarang ni, kadang2 kalau masuk blog tu, yg tak enable kan mobile template tu, rasa malas je nak tunggu sebab slow.

 

Masuk guna laptop pun dah sloooow loading, guna hp lagiii la kan. dah la hp cenoet jer kan. so meh la kita sama sama enable kan mobile template untuk blog kita nih.

 

1) macam biasa, log in ke blogger.com, then pergi ke TEMPLATE

1 ha, kan ada 2 template tu kan, sebelah kiri untuk dekstop, dan kanan untuk mobile. klik je SETTING, ikon yang macam skru tu, yang bawah mobile punya template tuh.

 

2) Ok, next…tick pada YES. SHOW mobile template on devices (macam gambar dibawah. ok, untuk jenis template lak, klik je pada dropdown yang bawah perkataan CHOOSE MOBILE TEMPLATE. ada beberapa jenis la boleh di pilih. once dah pilih nanti korang boleh preview dulu sebelum proceed untuk save.

2

 

3) ok, kat bawah ni contoh bila kita klik preview. ni contoh blog hany la. cuba korang masuk www.mzhany.com guna hp ;)

3

dah setel pilih semua, puas hati. korang klik je button SAVE tu. setel!!!

 

**loading laju sket, sebab dia tak paparkan gambar gamabr yg tepek kat side bar tu, iklan pun tak ada…huhu tapi syok sket nak BW sebab laju**

Komen
38 Komen

38 comments:

qasehraihan said...

wah..tips yg bagos ni..
dh lama sy xmenaip..
tgk a pas2 ni klu sy rajin ag..hehe
sehat ke awak???

Yumida said...

oic...sy baru tahu la..mmg be4 ni pnh buka blog guna hp..tp cam xde kelasss..rupanye ade setting gitu..thanks..sy g upgrade skrg

lelamaisara said...

oh...tak tau la plak...nampak jugak benda alah tu tapi tak pernah plak nak godek2 ke ape...heee

Wanieys said...

owh wani baru tahu..mcm tu rupanya...thanx yer kak sharing benda ni :))

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Hany - ttg soalan Hany kat blog MM tadi.. MM ingat2 lupa, cuma yg MM ingat, buatnya simple je (as long kita dah masuk kat new blogger interface)... kalau tak silap la kan, MM masa tu godeh2 kat "skru" (spt pix Hany kat atas tu).. cuba Hany godeh2.. kot2 la jumpa perkataan "comment", MM dah cuba gak tadi.. tp x jumpa plak step2 tu.. try n error ye.. klu silap jgn maree..hehehe.

Cik Nur said...

wah....info yang bagus ni, baru2 ni demam, cuma on kat hp je, tapi mcm susah...

bila tahu ni, nanti senanglah nak buat..hihihih..

Terima kaseh Hany.. :)

Nyue said...

huhu..xbest on9 pakai hp..huhuhu

izan mama mia said...

huhhu..saya tak suka on9 pakai enpon ..tak puas...

Ayuni said...

nk try wat jap...

fazitaismail said...

owhhh baru tahu...tq hany...dah siap setting dah hikhik

Yana Libra said...

ooo...baru tau~ :)

Chic Na said...

ooo ok. akan buat nanti. :)

N.Aima K said...

saya x set lagi..cianlah siapa yg cek dr hp huhuhu

Misya Mialen said...

la itu rupanya fungsi mobile setting tu yea hanny? hihi. slma ni sy x tau pun tu fungsi dia. haaha. yala, lps ni sy try la utk tukar sbb sy pun sllu bw pki phone sbb kat rumah x smpt. tidur terus. hahah

Rohani Hashim said...

Alhamdulillah sihat, ha tu la lama kan qaseh tak menaip, last thn lepas...

Rohani Hashim said...

ha kan yumida, nk kena zoom bg nampak besau sikit kan. sila sila cuba try tukar setting tu...

Rohani Hashim said...

lela, lepas ni bleh la try kan.huhu

Rohani Hashim said...

sama sama wani;)

Rohani Hashim said...

MM, heheehe dah berjaya. tapi takleh simple mcm tu maybe sbb custom template.tapi jumpa jugak sbb ramai yg buat tutorial;)

Rohani Hashim said...

sama sama cikNur ;)

sharing is caring

Rohani Hashim said...

hehehe mmg la tak besh,tp certain time mmg tak ada ms nak bukak lappy.

Rohani Hashim said...

iza,a'ah mmg takpuas pun pakai hp,tp bila ms terdesak tu, kena gak pakai hp;)

CikMai said...

Mai pun suka bw guna phone...cepat je loadingnya...

dyabunga said...

lepas ni dia try tukar setting tu..hihih

Deqla manjew said...

nice info...thanks for sharing dear... :)

Rohani Hashim said...

ayuni, jom la try ;)

Rohani Hashim said...

hehehe, sharing is caring. hehehe

Rohani Hashim said...

deqla, hehe sama sama

Rohani Hashim said...

tukar dya jgn tak tukar, laju sket hany nk bw guna hp ni

Rohani Hashim said...

kan mai kan...nk cepat guna hp je bw kan

Rohani Hashim said...

ha misya, cuba lah buat eh. hany pun suka guna hp

9n0L4 said...

oooooooo gitu. kalau setting dashboard lame pulak nak edit kat mane ehhhh. ;)

Cinta Misteri said...

Ihiks... I ingatkn rmai yg dh tau psl benda ni. Mmg laju giler klau set mobile preview. Nk lg laju guna Opera.

Ada gk blog yg tk d set, tp ada application tu, so scroll to bottom, select app. tue

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Hany - Wah!!! dah menjadik! Congrats. MM pernah gak jumpa tutriol yg guna HTML code tu, tp buat2 tak jadik.

Rohani Hashim said...

itulah mm,hany puns earch sampa 3,4 blog baru jadik.sepatutnya on kan mcm mm tbgtahu tu dah boleh jalan dah. tapi tak tahu la depend pada template kot

Rohani Hashim said...

9n0L4, nanti hany buat tutorial utk yg dashboard lama pulak yer.

Lady D'yot said...

camne nak enable...sy guna template lama, tp tak jumpa pon mcm contoh akak bagi tu? tatau nak klik template yg mana..huhu

Lady D'yot said...

ok dah jumpa..hehe..tq