Ini Wilayah Hijau: GDM masa mengandung


14 August 2014

GDM masa mengandung

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •


Assalamualaikum,

Saat ni masih berada di KK,Klinik Kesihatan la...untuk checkup. Ni tengah tegar menunggu jam 11pagi, untuk ambil darah. Semalam dah checkup perut. Sepatutnya boleh sekalikan,tapi disebabkan semalam ken ajumpa pakar keluarga,maka tak boleh ubah ke hari ni. Jadi melanguk la 2hari kat kk ni. Naseb ko tak kerja kan,kalau tak asyikla time off.

Hany sebenarnya ada GDM. Ala google la nama saintifik dia. Tapi dalam bahasa mudah kencing manis semasa mengandung. Harapnya lepas bersalin takde dah.aamiin. Hany minum air gula waktu 4bulan,then tak lepas...bacaan tinggi. Makanya kena lah buat BSP,blood sugar profile. Amek darah sebanyak 4kali sehari. Hamek ko kan...

Mula mula dapat call dari nurse,cakap ada kencing manis ni dan kena ambil darah 4kali sehari...seriusly hany stress...down giler rasa. Siap nangis nangis sebab takut. Lepas tu pergi pulak google apa effect semua kan. Huiiii lagi lah scary. Dahla hari tu puasa,siap taknak masak lagi,taknak makan...sebab takot. Haha kelakar lak bila difikirkan balik. Naseb baek la sepupu duk nasihat jangan stress nanti effect kat baby semua kan...okaylah sikit sebab fikirkan pasal baby.

Lepastu pergilah buat BSP. Jumpa doc dia explain la semua kan. Huiiii masak jugakla cara makan yg doc explain tu. Ada buah xboleh makan,makan pun sikit je.haishhh bertabah la.

Lepas tu jumpa pakar pemakanan. Baru lah lega sebab dia ajar mcm mana cara makan semua. Tak la seteruk yang doc explain. Nanti hany tempek jadual pemakanan dia bagi. Sambil sambil jaga makan,banyak kan minum air masak,hany juga ambil SOLE, alhamdulillah...memang terkawal la.

Mulanya kena ambil darah ni 2minggu sekali,tapi sekarang dah jadi sebulan sekali. Sama macam checkup la. Tapiii masa puasa dengan raya memang hany tak boleh control. Haha makannn aje. Ye lah bukan senang nak jumpa makanan yang kadang kadang hanya ada masa puasa dan raya sahaja kan. Gasak laaa...makan jugak. Naseb la masih terkawal bacaan kan. ;)

Alhamdulillah...terima je dengan redho. Dah ini bahagian hany kan. ALLAH bagi sedap selera makan,tak der mabuk langsung,takd er muntah muntah dari awal mengandung. Tapi ada gdm kan. Takper lah balance la kan. Setiap orang berbeza dugaan dia kan.

Komen
10 Komen

10 comments:

Nafisa81 said...

Ngandung lepas ada gdm juga...
yang ni lepas minum air gula last week...nurse senyap je..takde call...ok kot...

fazilzura said...

awal jgk Hany kne ye..
zr kne ms ngndg 8bln... try amal makan peria phtu minum jus epel ijau tanpa gula..
nasi tu mmg kne control lew

Mrs Velentine said...

samalah MV pun kena hari tue...depa suruh minum air gula awal..last2 berat bby tak naik2...bila dah stop buat bsp terus makan tak kontrol...sebab kalau bby kecil mmg kena oprate...bila bby lahir jer kurang gula..huhu...GDM ni tak le lebih dr duedate,,,

Mrs Velentine said...

samalah MV pun kena hari tue...depa suruh minum air gula awal..last2 berat bby tak naik2...bila dah stop buat bsp terus makan tak kontrol...sebab kalau bby kecil mmg kena oprate...bila bby lahir jer kurang gula..huhu...GDM ni tak le lebih dr duedate,,,

syalinda johari said...

betoi hani..ujian kita lain2..huhuh..
ujian aku macam lain pulak..

Rohani Hashim said...

nafisa
xde call tu maknanya okay lah.yeayyy xyah risau risau ;)

Rohani Hashim said...

@Zura
hehe sbb ada history family n berat badan dah obes sblm preggy lg. nasi just kurangkan aje, and now amek yg beras perang lah...

Rohani Hashim said...

@MV
ha memang xleh lebih due sbb takot baby besor kan. owh MV baby xnaik berat eh...hany xtahu lah last cek baby xsmpai 1kg lg.

Rohani Hashim said...

@syalinda
kannn redho dan pasrah je lah kan. bahagian masing2...

Azi Azidah said...

alhamdulillah azi anak ketiga xde. anak first second dah merasa apa yang hany rasa. hany gi jumpa pakar pemakanan kat hospital serdang ke?