Ini Wilayah Hijau: H1N1 atau selsema babi?


26 June 2009

H1N1 atau selsema babi?

same je dua2 tu. cuma kerajaan x bg pgl selsema babi suruh pgl influenza A(H1N1). klu camtu klu lori babi lalu tgh jln jgn pgl lori babi pgl je lori H1N1 atau lori influenza A huhu.

arini aku mc half day disebabkan batuk. kol 12 tghari aku gi klinik utk amik ubat batuk. mlm td aku xleh tdo. batuk teruk. aku msk sekali ngn amoi cina. mgkn dia pon sakit gak. msk je klinik of course la aku akan batuk dlm klinik. pas assistant enroll aku, aku dipanggil jupe doktor. amoi cina tgu turn. msk je dlm doktor dah siap pakai mask. dia bg signal tgn kt assistant dia suruh pakai mask gak.

doktor: sakit ape?
MZ: batuk
doktor: ade pegi luar negara tak?
MZ: (dlm hati dah agak da..) xde
doktor: sakit tekak ade?
MZ: (dlm hati dah agak da..) xde. demam pon xde (aku jawab terus ssb dia mgkn akan tanya)
doktor: o ye ke? demam xde. batuk je la eh?
MZ: a'ah
doktor: (sumbat alat bc suhu kt telinga kiri dan tunjuk kat aku). xde demam (37.1 darjah celcius) . (sumbat alat bc suhu kt telinga kanan dan tunjuk kat aku). xde demam, normal (36.8 darjah celcius).
MZ: saya ni kena H1N1 ke doktor?
doktor: (senyum) susah nk agak.
MZ: (diam, dlm hati ape la doktor... panjang lg kata2 hati sebenarnyer...)
doktor: saya bg ubat batuk and u balik rest kt umah. mc half day. sy bg jugak ubat demam dan ubat sakit tekak just in case.
MZ: ok. (dlm hati in case H1N1 la ni..) aku pon jln kuar bilik
doktor: ermm.. u ade pakai mask kt umah.
MZ: (smbl berdiri) xde
doktor: it's time to wear mask. if not it will spread out.
MZ: ok (ye la tuh)

kuar je dr bilik doktor tgk2 assistant da pakai mask. td xpakai huhu.. amoi cina xde. jeling2 rupe2nyer dia kt luar. pehal lak dia kt luar. aku terfikir jap. wah, ni mesti disebabkan oleh batuk aku nih. aku tgu ubat then doktor pgl amoi cina tu msk.

pas blk smyg aku blk la umah.. tgh driving aku terfikir nak g check la kt KK shah alam... smp je KK shah alam aku trs mencari kaunter H1N1.

MZ: assalamualaikum kak
kak misi: waalaikumussalam..
MZ: kt sini ke nk check H1N1?
kak misi: awak ade pegi luar negara x?
MZ: tak tp saya ade batuk ni.
kak misi: kita hanya check org br blk de luar negara yg ade tanda2 je. klu xgi luar negara awak batuk biasa jek. klu demam pon kemungkinan demam biasa atau demam denggi.
MZ: o jd saya ni batuk biase je la?
kak misi: biasa tu. batuk biasa demam biasa gi kaunter biasa.
MZ: (dlm hati bengong ar kilink ni, sume yg kena H1N1 kt malaysia bkn sumenyer br blk dr luar negara. berjangkit pon ade la walaupon kes berjangkit xbyk. at least check sesiapa je yg dtg utk check. mana tau ade ape2 ke. ini nyawa la. dah la xde vaksin penyembuh lg. kena je klu lmbt check lingkup)

aku mmg pantang ar klu kes2 x profesional mcm ni.. nasib xterkeluar dr mulut.
Komen
2 Komen

2 comments:

GadisHijau said...

isk isk..mmg x profesional..
ko patot sembur je doktor2 tu, bukan sembur dgn kata2 hinaan/cercaan..sgt tidak beretika tu namanye..xmungkin, apatah lg dr insan yg bernama Juki baik orgnye..wink wink*
tp sembur lah dia ngan semburan kahak2 ko..lg elok kalau ko peram dulu stgh jam b4 semburan yg pertama tu..meleleh tepat sure ahh..hahha

aku ni pun kena g jmpe dokto ni, simptom2 selsema, demam, batuk da ade..apatah lg sakit kerongkong yg mencengkam kalbu..
sakit kerongkong tanda2 H1N1 x? hehe

mzhany said...

uishh cik ijau...tuh mmg betol2 tandan2 tuh...MZ ade 1tanda jer batok2...

owhhh tidakkk!!!
mane maskkk.... ;)