بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Monday, August 12, 2013

Berdosa kerana Gambar di Aidilfitri

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

Assalamualaikum,

Huiiiii buka facebook, meriah naaa gambar hangpa semua posing di Aidilfitri yer. seronok tengok gambar korang.hehehe bukan stalker yer, dah korang hapload, tengokla kan. Alhamdulillah, muka ada senyum, ceria di aidilfitri.

Untitled

Nampak ke tidak? meh baca kat bawah ni…

Mohon mereka yang upload gambar-gambar raya tu agar berhati-hati supaya tidak ter upload sekali gambar yang tak menutup aurat. Kalau anda punya gambar sudah lulus dari segi penutupan auratnya, tengok pula orang lain di dalam gambar itu. Jangan kerana ghairah mempamerkan moment-moment indah di saat raya sampai gambar nenek yang tak bertudung sedang menumbuk sambal di dapur atau mak yang tak bertudung sedang membakar satey bersama ayah yang berseluar pendek pon di upload sekali di laman sosial.


Sila tapis berkali-kali agar tidak berlakunya rantaian dosa dek kerana tangan yang ghairah memuatnaik aksi-aksi mereka. Kamu upload, kamu yang tanggung ! Kalau rasa diri belum menutup aurat dengan betul, elakkan bergambar kerana kebarangkalian gambar anda untuk dipaparkan di muka buku ini sangat tinggi. Kalau nak bergambar jugak nak buat macam mana??? nak buat macam mana lagi, sila tutup aurat dengan betul dan jangan pose aksi menggoda mahupon menggedik...stay safe !
-Dx-

Haaaa… mohon baca betol betol, mohon faham dan fikir betol betol. Excited pun excited la, tapi kena fikir kan. dan ni bukan terhad untuk gambar raya jer, gambar lain pun. Banyak orang sekarang tak ambil hirau sangat dah pasal ni kan. tapi sikit sebanyak kita kena alert la kan.

Pesanan buat diri sendiri jugak. Kredit to FB Koleksi Printscreen Soal Jawab Ustaz Azhar Idrus.

4 comments:

d'anie said...

Satu lagi gepren n bopren berkepit bgambar raya mcm depa dah kawen tuuuuuuuu...asal ja pic raya katanya.. Entah la xpaham den.

Masha Meisters said...

gepreb bepren dll...huhu...tak raya pun ade upload jugak...huhu

tapi setakat ni satu gambar raya pun Masha tak da upload pun...tak menyempat lagsung nak beraya....huwaaaaaa

Cik Nur™ said...

peringatan yg baik.. :)

Nur satu pic apepun tak upload..huhu
kecuali pic kucing..heheh

Che Rosliza Che Mat said...

nice info...budak2 sekarg belum kawin dah up-load gambar dorang berkepit emmm...

Followers