Ini Wilayah Hijau: Perihal Anak…


03 January 2015

Perihal Anak…

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •


Assalamualaikum,

Hmmm… Alhamdulillah Adra dah 2bulan lebih… hehe tapi hany masih tak reti lagi jadual dia. Memang sentiasa berubah ubah lagi, nak nak time tido dia kan. Ke normal eh sebab baru 2bulan lebih, ke sepatutnya dia dah ada timing yang betul untuk tidur dia? Ntahla…just follow je lah jadual dia. Naseb la hany tak keje kan, kagum owh dengan ibu bekerja ni setakat mata panda tuuu biasa dah kan…

Kadang kadang Adra elok je tidur nya, tapi dia datang keras mata dia tu, pernah dari petang sampai kul4pagi baru tidur. Memang terbaek laaaa... lepas tu dia punya tidur bila malam jer telinga jadi super duper sensitif. Apa pun tak boleh bunyi, kompom terjaga. Kalau siang bunyi blender ke washing machine ke,bersin sebelah dia ke...rileks je dia lena...bila malam bunyi suis lampu pun terjaga…hwaaaa dah lama tak tengok maharaja lawak ;) kalau nak tengok kena bisukan volume… haha bukan ada translate pun kan. Sebab tu hany selalu tengok cite omputeh or korea or chinese je lah…

Kepala Adra ada lagi lah lembik. Walaupun kalau kita sandar dia kat bahu dia dah start angkat kepala nak tengok mende la hai…tapi ada lagi tiba tiba terkulai…hehe sian dia. Membe hany ada cakap anak dia masuk 2bulan dah keras kepala. Elok je angkat gerak gerak…hmmm setiap baby berbeza kan. Hehe dah start dah perbandingan, ni baru kecik lagi ni…haiyooo bertabahlah. Selalu sebelum ni dengar membe membe bercerita org tu duk compare anak dia camni camtu dah…hamek ko dah start merasa lah…

Sebenarnya nak belanja gambar Adra tido sambil senyum, tapi ntah lah takleh upload gambar lak. Dia detect takde internet connection. Ape ke hal lak…dah post entri ni guna ape? Tak ke internet…haruu betol laaa… nanti lah hany bertukang kot kot boleh upload gambar…

Selamat berhujung minggu....

Komen
4 Komen

4 comments:

Azi Azidah said...

adra lewat sbln kn dri airis. airis dh boleh meniarap tp leher still ada lentok lg blom tegap btul lg. azi just follow je schedule airis alhamdulillah mlm start pas mandi mmg tido smpi pagi. dasyat adra mata xtido berjam jam. airis 2 jam jaga tido bgn 2 jam jaga tido lg. selamatla mak dia hehe

syalinda johari said...

hani..zara pun ikut timing dia ja nak tido..telinga memang super dupper sensitip oiii macam anak aku juga...bangun dari tilam pun terasaaa...huaaaa...bunyi vacuum okey ja pulak...
tadi dah gi cucuk 3 bulan baru 5.6kg..aku rasa nanti Adra misti lagi demokk dari zara nih...hadoiii bunyi keyboard pun dengar...tu dah bangunnnnnnnnn..bye

ibudhira said...

Setiap baby memang berbeza hany...jgn risau yer..
yang penting kita sebagai ibu dia kena monitor perkembangan nya..jaga schedule susu nya..asalkan baby sihat..kencing berak ok..alhamdulillah..kann...
hany fulltime dgn dia lagi besh laa...jeles tauu

Dokter faRyn said...

milestone baby berbeza-beza hany. boleh refer dekat sini

http://www.cdc.gov/ncbddd/actearly/milestones/index.html

kalau dekat buku merah check up baby bulan2 tu pun ada. :)