Ini Wilayah Hijau: Minta Izin atau sekadar Bagi Tahu


05 November 2009

Minta Izin atau sekadar Bagi Tahu






rabu malam, around 7.20 hany + filah ke JJ,
owh ye kt jhr nih 6.51 dah maghrib yer kengkawan....

sj jalan2,
hahaha xdok tempat laen nak jalan2 kan...pas tu b4 tuh plan ngn aina nk g karaoke kt danga bay...

hany pon kol la MZ, mintak izin nak g karaoke...nak g JJ hany dh mintak izin ms balek dr keje...mintak izin ye kengkawan, bukan bgtahu...banyak beza antara bgtau nak keluar dgn mintak izin nak keluar....setelah berdialog ngn MZ....hahaha xmoo la bgtau kan, sbb kekdg MZ
xsuke cite seme benda kt sini...hehehe...ok keputusan nya MZ TAK BENARKAN hany pergi...

ok,
berbalek psl karaoke...honestly hany suke karaoke (sore xsedap pon), anddd utk pengetahuan korg, sgtlah lama hany x g karaoke...sejak kawin ni of coz la xpernah pegi kan...

Alhamdulillah....
as a wife and hany sendiri yg mintak kebenaran dr seorang suami, dan apabila suami TIDAK BENARKAN, maka isteri kenala patuh kan...and hany sangat BANGGA dgn diri hany, eh itupon nak bangga ker...of coz la k, fyi, hany ni seorang yg kategori keras kepala...kalau dia kata nak, apepon dia nak gak k kalau x nnti dia akan memberontak...

and,
yg buatkn hany BANGGA dgn diri sendiri, hany terima dgn redho...MZ TAK BENARKAN hany G KARAOKE. alhamdulillah...hany bley trima...ya ALLAH...ko jadikan la aku isteri yg taat pada suami...ameen....

so,
hany bgtau aina...and terus pulang ke rumah...

"aina, hany mintak maaf bebyk tau"

hany lepak dpn tv tgk reaper...sokmo follow citer nih...

selama ni, inilah first time MZ xbenarkan kalau hany mintak izin dia... kalau kuor g JJ, g mkn...and g mkn ramai2 ngn awang, ensharo, ise pon dia benarkan...

ha,
hany pernah terbaca artike l pasal suami isteri nih, MINTA IZIN atau SEKADAR BAGI TAHU. sbnrnye, hany xde lah igt sgt...tp lebey kurang je la...katanya dalam artikel tersebut, isteri zaman skrg kebanyakan nya nak keluar rumah bukan nak mintak izin, tapi sekadar bgtahu pada suami...

contoh: nak keluar dgn mmbe mmbe nih, mmbe yg suami pon kenal laaa...dah bersiap bagai semua, n tang tang nk keluar tuh br bgtau suami...

"abg, sy nak keluar dgn si joyah, melah, minah...nak keluar mkn2 je"

pd masa yg sama, joyah, melah, minah ni sedang menunggu kt depan rumah

ha,
ape reaksi suami? of coz suami tuh serba salah, xbg, dah menunggu dpn umah kan...ummm..dlm serba salah or kategori benarkn dlm keadaan trpaksa so same la mcm TAK IZINKAN...

ha, lebey kurang mcmtu la, ape yg ustazah tu ckp...if ade salah ke ape ke... betolkan hany yer...so dalam konteks skrg nih, si isteri dan suami perlu faham betol2 laa...ini rasanya melibatkn soal agama nih, seorang isteri perlu mintak izin dari suami utk keluar rumah...

utk kes yang betol2 memerlukan isteri keluar kan...sebagai seorang suami yg betol2 faham keadaan...serta dah nilai dan fikirkan semua baek buruk mesti la akan IZINKAN...ye lah, seorang suami of coz la tahu berfikir serta menilai kan xkkan laa suami xIZIN tanpa sebab....

ummm,
hany xbrani sgt nak berbicara tentang topik yg berkaitan agama nih, almaklom laa ilmu di dada xtinggi mana...sekiranya ada salah, diharapkan sgt betolkn hany yer...

okaylaaa...stop kt sini, huhuhu BANGGA dgn diri sendiri...

p/s : joyah, melah, minah tidak ada kena mengena dgn siapa siapa ok


Komen
1 Komen

1 comment:

mamaaqil said...

anie....bagusla ikt ckp suami...semua dh berubah kan?kte blajar slow2 jd isteri yg patuh ckp suami...eida sokong MZ...hehehe..nanti hujung mgu ajak MZ p karaoke..tak pn karaoke kt umah ja..;)jgn marah