Ini Wilayah Hijau: Kulit Popia jenama apa yang sesuai untuk popia…


08 July 2013

Kulit Popia jenama apa yang sesuai untuk popia…

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

Assalamualaikum,

Kalau bab popia ni, tak kira lah, popia simpul ke, popia gulung ke, popia kering ke, popia basah ke, popia nestum ke….yang kena ada haruslah KULIT POPIA. Kulit popia ni boleh didapati kat supermarket mana mana. tapi, kalau nak buat sendiri pun okay, hehehe hany beli jer…

Macam hany sekarang ni guna kulit popia yang ni.

IMG_5999

KG PASTRY pilihan hany. kaler biru

IMG_6002

Ada 40 keping/lapisan, dan tu dia saiz nya…

KG PASTRY ni, harga dia rm4.99. ummm taktahulah mahal ke tidak, tapi yang pasti okay. kualiti masa nak buat popia simpul tu. Walaupun dah simpan nak masuk 2bulan, still okay lagi.

Antara jenama kulit popia yang terdapat di pasaran

1211847924125

hany tak pernah jumpa yang ni

601667_135088806683198_285632135_n

Ini pun tak pernah jumpa jugak

KULIT POPIA

Jenama PERTAMA. yang ni kalau kat kampung hany, Pulau Duyong, Ganu memang selalu guna yang ni. hany cari kat sini tak jumpa. tapiiii kalau jumpa hany tak guna yang ni kot. ntah bagi hany nipis sikit kulit dia…harga dia lagi murah dari KG PASTRY biru yang hany gunakan skrg.

DSC00499

yang ni pun KG PASTRY, tapi ada 30 lapisan jer, dan saiz dia lagi besar.

120820106158

Tak pernah jumpa jugak

DSC09886

Yang ni macam kecik sikit saiz dia, dan ada 50 lapisan

Tapiiii, antara 3jenama yang hany pernah cuba, yang ni adalah yang paling besh.harga pun besh :

P1000976-Optimized

Jenama FRIZZ. serius kualiti dia memang besh terbaek. nak menyimpul pun sedap jer. tapi harga dia RM8.50 Winking smile

Kenapa pentingnya kulit popia ni? Perlu ke jenama ke, saiz ke?

Macam hany tengok kualiti sebab masa nak simpul tu. ada yang jenis cepat keras, kalau dah keras, macam mana nak simpul? then, kadang kadang ada yang jenis hancur la…so semua ni effect jugak la.

Kalau saiz pulak, kalau yang 50lapisan, memang lagi untung, sebab banyak popia yang akan dihasilkan. katakan kalau lapisan 50, then kulit tu dipotong kepada 12 potongan kecil, 12X50=600biji popia (kalau semua elok la). Macam hany beli yang 40lapisan, dan hany potong 10 jer.sebab saiz kecik sikit hany beli,tak boleh nak potong sampai 12.

IMG_5984

Ni antara yang pecah. hehe banyak jugakla, makanya tak cukuplah 400 biji popianya, sebab banyak kulitnya hancur bila nak simpul.lagipun kulit ni dah dekat 2bulan dalam peti ais.

Kalau ada yang nak buat sendiri popia tu, bagi hany boleh je nak beli kulit yang jenama JUSCO SELECTION tu, hany pernah beli jugak, elok je boleh buat popianya. selalunya dekat dekat nak raya memang semua jenis kulit popia habis, yang tinggal yang mahal tu jenama FRIZZ tu.

macam last year, hany beli ajer…redho je lah, kang tak siap pulak popia orang dah order kan.

okay, itu pasal kulit popia…nanti hany ceritakan pasal serunding pulak. nyumnyum sedapnya…

**Raya ni kat rumah hany kuih takde, popia jeWinking smile**

Komen
5 Komen

5 comments:

Aine Ainun said...

saya pun suka dengan brand KG tu,
spring home tu pun ok..=)

Rohani Hashim said...

@aine
hany xpernah try lg Home Spring tu, harga ok tak?

Irfa said...

rajin ye membelek popia kecik2 nih

9n0L4 said...

popia la sedap. kalau gi rumah org utk rye, mmg cari popia dulu. hehehe.

Anonymous said...

Klau nk tempah popia simpol, 1kg brape rm ye?