Ini Wilayah Hijau: Serunding, inti popia…


09 July 2013

Serunding, inti popia…

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

Assalamualaikum,

Okay dah selesai pasal kulit popia, mari pergi pada SERUNDING pulok. Serunding selalu digunakan sebagai inti popia, sama ada popia gulung atau popia riben/simpul. dan terdapat pelbagai jenis serunding, antaranya:

1) SERUNDING DAGING

serunding-1

Bagi hany tak sesuai sangat nak buat serunding daging sebagai inti popia. makan dengan rendang lagi sodap kan. sebabnya, berselirat so susah nak masukkn dalam popia tu. tapiiii, hany pernah buat popia inti serunding daging, sebelum buat tu, kena potong potong serunding samapi lumat baru senang nak masukkan dalam popia.

 

2) SERUNDING AYAM

P8030902

Macam jarang jugak yang buat popia inti serunding ayam ni kan.hany pun tak pernah buat.

 

3) SERUNDING IKAN

IMG_6008

Ha, serunding ni lah yang hany guna sekarang buat popia. Serunding Ikan. memang sesuai buat popia. Sedap, dan senang nak sumbat sebagai inti sebab dia hancur dan tak berurat.

 

4) SERUNDING UDANG

DSC03337

Serunding udang pun digunakan sebagai inti popia. tapi hany personally tak suka lah. hehe maybe sebab dah selalu didedahkan dengan popia inti serunding ikan kan. so rasa lain sikit bila makan.

Apaun depend pada diri sendiri lah kan, kalau teringin nak buat popia, teringin nak inti serunding daging, okay teruskan la kan. Ha kalau buat serunding sendiri lagi bagus. tapiiii, hany tak buat la sebab serunding ni makan masa yang lama nak buat, lebih lebih lagi serunding ikan ni…uisshhhh lama weh.

**credit gambar to google**

Komen
8 Komen

8 comments:

syalinda johari said...

ko jangan luper..aku 5 botol..
smlm tak dan nak call ko balik, asiff asik main teponnn..huwaaa

Rohani Hashim said...

yerrr...aku dh masukkan nama ko dalam buku order...cewahhhh

Masha Meisters said...

hehe...serunding2....mari2 beli serunding kak hany :) hehe

Irfa said...

makan tak sedar abis sebalang
nak membuat tu alahai lecehnya ;)

Rosmiza Ali said...

popia inti serunding bilis pernah buat tak?

are_lin@yu said...

sedapnya lama tak makan.slaam ramadhan dear ;-)

9n0L4 said...

teringat dulu mak slalu wat serunding ikan. jenuh mengacau smpai kering. hee. :)

Azi said...

adik ipar pn guna ikan jugak. ikan sardin.. maybe adik ipar sama negeri ngan hany kot... :)