Ini Wilayah Hijau: L.A.M.P become L + B


13 December 2009

L.A.M.P become L + B

dah lame aku x menceburkan diri dlm mengupdatekan blog. asik bini je..

nk cite psl suka duka pahit getir dlm probation period keje kat bank 3 huruf. next week dgr cite dorg akn bg confirmation letter tp xtau kan prestasi keje aku xmemuaskn hati semua pihak kena tunda ke ape ke kan.. ape2 pon aku nk story sket.. byk bende tp ambik sket2 dah la.. kato ore tuo2 buak ubakk..

bank 3huruf ni keje 2nd aku. first dulu kt company logo a. ms kat company logo a, aku keje as LAMP (Linux, Apache, MySQL, PHP/PERL) administrator. msk bank 3huruf LAMP bertukar menjadi L+B (Linux + Backup). mana pegi AMP? A masih ade tp dorg dah di take over by App Developer + Tomcat. dorg ni mmg terror. kat company logo a, aku yg admin web server tp kt bank 3huruf app developer yg handle. down ke ape ke dorg yg troubleshoot. selamat aku satu job. how about M? M xde la tp pakai O (Oracle). haha aku xtau ape2 psl Oracle tp x mengape O dijaga oleh DBA. lg satu job lepas. P lak. P pon xde dan diganti ngn J (java). J pon dijaga oleh app developer.. aku tabik ngn dorg ni. aku rase requirement dorg nk msk bank ni kena tau linux la. ade sorg app develoer ni ade RHCE. aku baru RHCT. kalah aku.

abis ko keje ape MZ oiii...?? aku keje L+B je kt bank 3huruf ni. drp 4 scope jd 2 scope je. klu nk diikutkan sket la keje aku tp 2 mengatasi 4 dlm kes aku ni. working like BULLDOZER. mula2 join aku haram xtau ape pasal Veritas NetBackup. asik tanya mmber je... sket2 tnya sket tnya. nasib la colleague aku ni OK. aku starting with 0 and now I am able to take care of it with minimum support from my team. ade cite menarik 2hari lps aku ade masalah psl aku punyer netbackup master server. senior pon xtau cane nk solve. so aku pon call technical support. aku kena ngn org india. org india bkn Malaysia tau tp negara India mari.

kawe dok pehe la gapo dio royak. tiak2 kali dio tanyo kawe suroh ule. dok pehe nok wak lagu mano. kecek netting tok netting gitu. ooo payoh.. aku bg email aku kat dia. dia pon ulang blk. Yem o h a yem a. korg xtau ape nih.? mohamad laa... huhu

smlm sabtu aku keje kat Shah Alam. ade DRP. klu sape yg keje investment bank dia kena involve DRP/BCP. DRP/BCP ni kena wat 2x sthn as a requirement from BNM. first time aku involve. aku kena la setup ape yg patut. restore file sblom testing smlm. smlm user dtg buat simulation kol 8pg lg. hiruk pikuk dorg ni.. sistem bank ni byk.. setiap sistem kena test. org tu complain transaction xmsk Bursa.. KL ble msk bursa Melaka xleh.. report xjln la mcm.. ooo gini rupenyer environment time DRP. yg stressnyer app developer dorg kena solve setiap complain dr user sblom kol1 sbb bursa hanya bkk half day je utk DRP to complete. otherwise kena repeat next round. aku punyer side sblom user dtg lg. preparation. so keje aku tgk org je standby klu ade ape2 ke... app developer mntk tlg ke.. dgr cite DRP kali ni yg plg berjaya. kol10 dah siap. sblom2 ni mmg byk problem smp kesuntukan masa. mungkin ade aku kot... hahaha nk berlagak sket je.

next year will be my tough job becuz there was 4 new racks came in with new servers. they are going to virtualize everything with the lastest new technology. yg aku terkejut harga 1 tape library yg pnjg xsmp sedepa ble beli sebuah rumah. gile mhl menatang nih..oleh kerana nk msk new year ni.. tiap2 kali new year org akn berazam tp aku xpenah berazam. so aku nk berazam gak la thn dpn i will pick these things up as a additional profile. this is a chance to me working at bank which will be always update to new hardware technology InsyaAllah..


Komen
3 Komen