بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Wednesday, June 10, 2015

Masalah Baby Tidak Berak....

• بِسْـــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Oppssss...maaf penggunaan perkataan berak ye. Hehehe membuang air besar, poo poo hehe...

Okay, hany ada baca lah dalam 1group ni, kerap kali ada yang bertanya anak dia dh 3 hari xmembuang, baby saya dah 5hari tak membuang. Kenapa ya? Risaunya...blablablabla...

Mengikut pengalaman hany yang secoet ni,baru 7bln++ jadi ibu ni. Adra masa dalam pantang memang sehari dalam 3,4kali berak. Tapi ada risau sebab membe cakap sepatutnya baby dalam pantang 7,8kali berak sehari. Tapi ada yg cakap kan full breastfeed,normal la 3,4kali. Last last xyah amek pusing lah. Janji anak berak, perut tak kembung, anak menyusu elok.setel!!!

Lepas dah balik ke rumah sendiri...pernah adra tak membuang 4hari. Risau giler sebab tu 1st time jadi macam tu. So gegas la ke klinik. Doctor cakap NORMAL ni kalau menyusu badan, ada yang tak berak 1minggu pn ada. Memang normal,jangan risau doctor cakap. Ok then,balik je lah sebab doc kata normal kan. Doc pun ada masukkan jari,dia kata ha najis elok cair je,cuma sikit je ada...sebab tu xberak lagi.

Tapi logik jugak, sebab nyusu badan, jadi agaknya semua nutrien tu diserap oleh tubuh,jadi yang tak diserap sikit sangat utk jadi najis. Sebab tu sampai berhari hari tak berak kan. Adra paling lama xberak 1minggu. Haha kesian je dengar kan, tapi alhamdulillah ok je dia, tak meragam pun. Tiba masa berak,maka berak lah dia. Najis pun macam biasa taklah banyak benau.

Lepas tu,hany dah kalih dah. Bila dia lambat berak. Belajar dari pengalaman kan. Tapi hany memang selalu apply SENAMAN KAYUH BASIKAL tu. Supaya najis dia senang bergerak gerak hahaha.

Now,bila adra dah makan, paling lama tak berak 2hari. Itupun kalau dia makan sikit. Kadang kadang dia xmau makan. So sebab tu lah 2hari baru berak. Kalau dia makan elok, setiap hari dia berak. Ni kes untuk yang fully bf lah.

Kalau untuk fm, hany dengar melalui kawan kawan, kemungkinan susu tak sesuai dengan anak. Ada yang sarankan tukar susu lain. Katanya kalau fm ni baby mesti berak tiap tiap hari, kalau tak tu risau kot ada masalah ke apa kan. Wallahualam, itu apa yang membe hany share lah...

Bagus jugak,amek tahu semua kan. Sebab pengalaman setiap orang berbeza.

No comments:

Followers