Ini Wilayah Hijau: Perangkap Cicak


09 January 2010

Perangkap Cicak




Cicak..
ramai pompuan gelikan cicak kan!!!contoh macam sepupu hany, 3spupu hany geli gile ngn cicak...geli gile... (eh mcm lebey kurang je ejaan...bunyik je laen)...sangat geli kan cicak laaa...

yang sorang tuh, ade skali tengah on da way nak tido...tetibe cicak jatuhatas katil...dia nyer terkjut satu hal...dia nye geli tuh, smpai kan tindakan reflek dia, dia bley melompat naik atas tingkap sambil menjerit...satu rumah terkejut igtkan ade ape2...mane la tahu kan, org minyak ke masuk umah...hahaha

tapi kan,
cicak ni memang xley dipisahkan la..nak nak umah kampon...ha lagi ler meriah dia beranak pinak kan...anddd sama la dgn umah hany nih, alhamdulillah dlm bilik tido kitorg xder...tapi dlm bilik guest (chewaahhh bilik guest tuh...) punya la banyak taik cicak...so byk la cicak kan...and kat area dapur pon boley nampak la jejak cicak ini...

then,
hany pon beli la perangkap cicak..hahaha tapi dia tulis nama benda tuh untuk lipas, dah la benda nih kaler hijau...brtambah smangat nak beli...hany xbrape yakin sbnrnyer  benda ni bley perangkap cicak, lipas n sewaktu dgnya...


dalam 1 box tuh ada 5peket...
nipis camni jer...nanti kite kena bukak utk jadikan dia perangkap
see kaler ijo kan!!!



ok, ni kita bukan and lipat je la..
dia dah sediakan dah, just tunggu kita lipat jer
and then nnti tanggalkan kertas kuning tuh...



ok, tanggalkan kertas kuning...
ha, yang kaler merah biji biji...tuh adalah umpan...
so nnti seme mak nenek minatang akan tertarik untuk makan
then bile dia datang...maka dia akan terlekat kt situh...
nampak gam tak...

mcm secoet jet...hany langsung xyakin okeh....
tapi hany try jer nih...



see..da jadik perangkap...
letak la kat mane kamu suker....


hany letak benda nih...dah sebulan lebih, langsung xtengok ade ker binatang yang terperangkap...malas nak tgk...sbb macam xbergune jer kan..habis ko beli jugak...yer jangan judge dulu, ape yang penting try okeh...

and hari nih,selepas 1bulan++...
hany cam serabut jer, hany sapu and nak buang seme benda merepek nih, skali rasa cam berat jer perangkap nih...ha tingok kooo...





ko tengok hah...dah tinggal kerangka dah cicak tuh...


korang tingok..bukan setakat lipas, cicak, labah2, kumbang pon ade...shoottt...berkesan ropenyer...fuhh seb baek xrugi hany belik...then hari ni hany letak algik batch kedua...huhuhu habiskan 5peket yang ade tuh....

Jum try!!!!







Komen
6 Komen

6 comments:

ms_huhu said...

rumah saye pon melambak cicak...7 keturunan agaknye....saye buat perangkap mcm tu gk....

DoNe? No! said...

sebenarnya, kalo hany peratikan, diorg cuma letak double sided tape je, so, benda2 alah tu melekat kat ctu n takleh gerak.. lama2 mati kejung di ctu hahaha.. same dengan kes gam getah for tikus tu.. bottom line is, all - YUCKS!!

suamihanyisterizuki said...

miss:huhuhu...comey nick dia kan kengkawan;), jom same same perangkap cicak...mungkin boley perangkap cicakman jugak!!!

kakdanor:a'ah betol, doublesided tuh, tuh yg saya mcm xpercaya je bley trtangkap cicak, so beli n letak amek syarat jer...smoger semakin brkurangan cicak2 nih...

cik daisy said...

erkk! geli3... aku nk perangkap cicak gak lar. kat umah tu tetibe mcm kene serang dek cicak. time kite ade, dia x kuar. tau2 jer melambak bhn buangan dia atas lantai. geli sungguh. geram plak nk kene sental bhn kumuhan depa tuh!

Anonymous said...

The authoritative answer, funny...

Anonymous said...

Hai hany...leh tau beli kt ne n ape nama dia?