بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Friday, September 11, 2015

Buah Buahan Yang Bagus Untuk Orang Dewasa

• بِسْـــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ha hari tu ada pasal buah buahan yang bagus untuk kanak kanak, sekarang pasal buah yang bagus untuk orang dewasa. Eh orang dewasa ada jugak yang tak makan buah, hahaha tak makan ke malas nak makan. Kalau malas, memang tak dapat nak nolong. Tapi mana tahu bila dah tahu khassiat ni, korang rajin nak makan kan, so cekidautttt....

Sedapnya anggur ha.huii terliur weh


Ingat lagi masa mengandung, hany banyak minum air kelapa dan makan isi. Hehe sebab orang kata nanti kulit baby cantik, bila baby keluar pun tak berkerak. Tapi hany start minum kelapa ni 6bulan ke atas, sebab sesetengah kehamilan tak boleh minum kelapa awal awal.


Selalunya kita tahu pisang untuk elakkan sembelit kan, ha ni untuk tenaga dan juga bagus untuk jantung. Tapi hany pernah dengar, kalau selalu sangat makan pisang, boleh naikkan berat badan...


Lemon, haaa sedapnya buat air honey lemon. Yummyyy...dulu masa mengandung, hany ada kencing manis. Member hany bagitahu, setiao kali nak makan, perah lemon or limau nipis. Yer makan nasik pun hany perah lemon dulu then baru makan. Hahaha haruslah rasa masam masam lemon,tapi demi tak nak naik kencing manis kan, ku gagahkan jua.


Owh, serius taktahu mangga untuk kesihatan mangga. Yang hany tahu makan pulut mangga. Hahaha besh kan.

Okay, now dah tahu khasiat buah buah ni kan, apa kata start makan buah buahan wahai sahabat sekalian. Untuk diri sendiri yer, jangan malas malas...

2 comments:

syalinda johari said...

anggur hitam bagus untuk preganncy sebab nnti katanya baby tak kena kuning..setakat aku test masa pregnant zara, okey la..kuning ada tapi level paling rendah..

Rohani Hashim said...

Ooo aku x makan anggur lak,kuning adra tinggi jugak weh,haha tp naseb la doc tu xcerewet dlm 4kali je gi klinik,then dia kata ok xpe xlama lg ok ni,xyah dtg dah.

Followers