Ini Wilayah Hijau: AGAH


22 February 2010

AGAH




Agah, kalau kot kelantan bermaksud sombong, berlagak...tapi lebih tepat sombong laaa....ummm...maklom ler baru lepas balek dari cuti kat kelantan kan, so masih pekat, serta terngiang ngiang la perkataan perkataan kelantan yer....

owh,
hany ada satu citer la...ummm bukan nak mengutuk yer...ok, macam ni...masa bercuti CNY baru ni...kami dikunjungi oleh sepasang suami isteri beserta baby lelaki...maka hany n MZ pon keluar la untuk sembang sembang kan...bukan sokmo pon dpt jumpe kan...time cuti cenggini laaa.....

si suami nya pon bersembang  dan bertanya kan itu ini...ummm org kelantan dia nih...sebabnya loghat dia tuh mmg pure kelantan la kan...pastu tetiba baby nye mcm nak nanges...merengek jer....si husband pon pas kan la babt kt si isteri kan....pastu hany dengar la si ibu nih, pujuk baby...

ibu : bird...bird...mana bird... (owhhh org luar nih, langsung xdok loghat kelantan)

pastu,
si ayah suruh suap kan air sirap untuk baby tuh...hahaha dah la ais lagik...oklaa si iseri suap la sikit then si anak nak lagi...yer la jarang rasa kot...

ibu : dah la... xmau banyak banyak...

setelah beberapa ketika, diorang pon mintak diri untuk ke rumah sedara yang lain pulak...lepas salam salam, then bila kereta mereka berlalu pergi....

hany : b, bini tuh oghe mano? (chewah, kechek kelate gue, kate suami org kelate)
MZ : ntah, rasenye oghe kelate gok...duo duo oghe kelate....

pastu tanya la MIL, ha'ah mmg dua dua org kelantan and siap stay kt ganu lagik....

hany : b, bakpo kechek luar bini dier? xreti kechek kelate ko? (waahhhh ko ngutuk xhengat dgn MIL, FIL lagik ade kan)
MZ : tu ler, agah laa...kelik klate kechek luar... (yess suami sokong)
MIL : dulu dio kijo johor...metar jah...
MZ : bo oghe kelate gak, kijo mano2 pon, kelik kampong xdok eh hok kechek luar....
hany : (ntah....berlagak...aku pon keje Slangor n menetap Slangor...rileks je --> tapi dalam hati jer ahhh)

umm, bukan nak nyebok pon kan...tapi sangat felik laaa....org kelantan sangaaaattttttt jarang and sangat sedikit tau nak kechek luar nih, nak nak lagik bile balik kampong kan...kalau kat kl ker, slangor ker....yer la kan, mesti r kechek luar tapi kalau lelaki tuh mesti ade gak la kuor loghat dia...hehhee...

hany,
tengah slow slow laaa nak blajo perkataan kelantan nih....huhuhu masih banyak lagik perkataan yang hany xtahu yer....




Komen
1 Komen

1 comment:

cik daisy said...

aku rasa dia xmo ckp ngan baby dia loghat kelate kot. nnt beso senang nk ajar bace buku, xde loghat mane2. hehehe! kot je lar..