Ini Wilayah Hijau: Mari Belajar....1


23 February 2010

Mari Belajar....1

Mari Belajar perkataan Kelantan...
ha naper perkataan Kelantan? yer lah sebabnya hany nak la kena tahu kan perkataan perkataan Kelantan, al maklomlah hany nih dah jadik isteri seorang yang berasal dari Kelantan...then bila balek ke Kelantan, sah sah la banyak perkataan perkataan Kelantan yang akan hany dengar...pastu semuanya yang pekat pekat...yang jarang di dengar oleh ku....

1) TEMBOK = JALAN RAYA

mak mertua bertanya hany pasal umah yang rombongan hany berhenti untuk solat....macam ni soklan nyer...

MIL : Kat mane umah yang brenti masa rombongan mari?
Hany : masuk dekat pintu gerbang umno tuh...
MIL : dekat tembok luar nu la....
Hany : ha, tembok? (ade ke tembok masa aku datang tadi? ingatkn tembok yang macam dinding tuh...)
MIL : Tembok besar luar la tuh....
Hany : ha ye la kat tembok luar laa...( iyakan aje laaaa...mane punyer tembok pon xtau)

* MIL menggunakan loghat kelate yer...hany dah convert kan  *

Hany : B, tembok tu gape gok?
MZ : bakpo?
Hany : tadi ma tanya pasal umah mmbe ju tuh...sayang royak laaa, ma kate kt tembok besar luar tu...masa syg mari, mane ade tembok b....syg pon kate ye je...sbb xtau doh mane temboknyer...
MZ : laa syg mari tadi syg lalu kt tembok laaa...tembok tuh jalan laaa....
Hany : laaa jalan ker...hahaha syg ingat tembok tuh, mcm dinding tuh...hahaha



2) SISE = DOOR GIFT

Sise (SE sebut macam bunyik Selimut), adalah door gift atau hadiah yang pihak pengantin bagi kat tetamu, xkira la tetamu tuh exclusive ke idak....

MIL : ani amek gok SISE blake pintu tuh...dale bakul tuh....
Hany : nok brapo ma....

hany tengok blakang pintu ada bakul khas di tempatkan kt situh, then dalam tuh...ada kotak kotak untuk tetamu...ok hany faham...sebab benda ni direct...hehehe...




** UPDATE on 23feb,1.30 **

SISO = Sebutan dia SO macam SOPAN....

makna dia sama seperti di atas...


Komen
6 Komen

6 comments:

Nani said...

baik2..

sedang menyerap ilmu itu secara paksa rela..haha

faeza88 said...

faeza nyer dak bilik pon dok kelate gok..kalo dia ckp ngan member2 kelate dia sepatah haram pon x pahee..huhu...

suamihanyisterizuki said...

cik ijo: haha moh same same kite blajo yo...

faeza: hahah meh blajo gak, jap g sng nk tau dorg ngumpat eza ke tak...;)

MZ said...

SISO la buke SISE
failed!!

Nani said...

haha kau jgn la begitu kie..down wife ko..yg cuba memartabatkan bahasa kelantan walaupun sedikit tersasar.. ;p

MZ said...

xpe.. dia masih 50-50 (siSE-siS0). sparuh klate sparuh ganu. confuse kt blkg tu nk amik nahu klate atau nahu ganu hehee.. tp ok arr.. ade sestgh org klate xtau tau pls siso nih..