Ini Wilayah Hijau: Malam ku tak lena


19 January 2012

Malam ku tak lena


Assalamualaikum,
Hehe sebenarnya baru 1 malam tidur malamnya tak berapa lena. Last last terlena jugak kan. Alaaa bila dah mengantuk sangat memanglah lena jugak kan.

Alkisahnya,rumah jiran belakang kena pecah. Itu yang buatkan tak lena tuh. Bukan setakat malam tak lena,tapi kitorang hampir eksiden bila tahu perkhabaran tuh. Kejadian dah berlaku 3,4 hari lepas,tapi baru semalam petang kitorang tahu. Yer lah time bekerja ni jarang sikit nak sembang sembang dengan jiran. Kekadang balik dah malam kan.

Ana,awak tahu masa hany n zuki tahu cerita tuh, kitorang on da way nak le pasar malam,kitorang dua dua ni ikiran duk melayang terfikirkan awak n family sampaikan hampir terlanggar sorang brader naik motor. Memang sesaat je jaraknya,huisssshhh. Yerlah risau kan awak husband n danish. Tu pasal lepas g pasar semalam,dekat dekat maghrib pun pergi jugak rumah awak tuh. Alhamdulillah,nasib baek tak ada apa kan.







Yang buatkan hany tambah risau, selalu nya rumah yang sebelah corner lot akan selalu jadi mangsa. Alaaa rumah kedua dr tepi. Sebab selalunya corner lot jarang jadi mangsa lebih lebih lagi corner lot tu chinese. Memang rumah sebelahnya akan jadi mangsa. Haishhh risau sangat. Dulu masa nak balik raya pun ada polis pernah cakap selalunya endon yang guna ilmu,akan aim umah corner lot sebab senang nak lari,tapi ilmu dorang tak jadi pada umah chinese so automatically akan ke rumah sebelah corner. Demmm risauuuu.

Tapi yer lah. Dah usaha dengan lock la,alarm la,baca ayat Quran la, selebihnya berserah dan tawakkal pada ALLAH S.W.T jer lah. Kalau dah memang DIA nak jadikan maka jadi lah jugak kan walau letak bapak dinosor pun jadi jaga kan.

Sebagai jiran,kita sama sama alert lah yer. Tak dapat nak pergi tolong pun,tolong inform polis pun dah ok dah kan. Jomlah sapa sapa guna smartphone, area lembah klang,donload mydistress. Aplikasi yang bleh link dengan polis.

Aperpun,semoga ALLAH melindungi kita semua..ameen.







- Posted using BlogPress from my iPhone
Komen
9 Komen

9 comments:

Ardini Humaira said...

memang risau keadaan macam ni kak..
rumah dni dulu perna nyaris2 kena rompak juga. bahaya musim perayaan ni... moga akak sefamily selamat, amin

Miss Mirror a.k.a Sam said...

MM pun dah terlupa "doa pagar rumah"..

Azi said...

umah hany yg kedua ye...moga2 xde apa2 yg berlaku...insyaallah

ozzy said...

kena letak safety lebih byk..kunci yg tahan & grill di semua tingkap

p/s-kenapa ilmu diaorg x jadi ke cina ek?..tu yg pelik.

mzhany said...

@dni
ameen... risau sgt dni...akak dgr cerita pun dah gigil gigil dah...


@MM
hany selalu baca ayat Qursi. ok nanti hany search and up kan entri


@azi
a'ah azi, umah hany memang no2 sblah uamh chinese.ameen semoga semuanya selamat...


@ozzy
a'ah kitorang pun memang usahakan mana yang boleh la ni. itulah heran jugak kenapa ilmu dorang tak jadi pada chinese...entah la....

ch@ said...

alaaa seriau pula kita hany. kita ni walaupun duduk quarters polis, fikiran tu mikir yg tidak-tidak sahaja. lelebih lagi abi slali tidak ada sama2. ngeri. harap2 Allah lindungi kita semua.

Kapten Z said...

chinese ada senapang. haha. But, Allah uji orang yang dia nak bagi ujian. Kita berdoa supaya Allah jauhkan malapetaka.

Diela Zaimi said...

org pun risau gak hany. sbb baru2 ni ada jiran dah start hilang motor. selang beberapa buah rumah je dr rumah org. mmg ramai mat indon kat situ. rasa x selamat sgt skrg ni. apa2 pun kita kena byk berdoa semoga Allah meindungi kita dan family kita. aminnnn.

wida said...

bahayanya..
semoga hany selamat yer