بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيم

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿١﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿٢﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿٣﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿٤﴾

Wednesday, September 17, 2014

Pemakanan mereka yang ada GDM Semasa Mengandung

• بِسْــــــــــــــمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْـــــمِ •

Assalamualaikum,

Lama dah cakap nak buat entri pasal pemakanan GDM semasa mengandung ni. Tapi, asyik terlupa + malas ;) lagi satu gambar asyik lupa nak transfer je kan. Okay kali ni, hany tunaikan kata kata ku...

Hany minum air gula kalau tak silap masa 3bulan lebih atau 4bulan, lupa la pulok. Minum je terus kantoi...bacaan lepas minum 8. haha kan tak boleh lebih 6.7. Makanya kena lah buat Blood SUgar Profile (BSP). Melanguk la kat klinik untuk di ambil darah di siang hari sebanyak 3kali, malam sekali. Biasanya, malam jam 10malam, esoknya kena ambil jam 8pagi, 11pagi dan 3petang. Ni rutin untuk klinik seri kembangan la.

Untuk yang pertama dan yang kedua buat BSP, memang selang 2minggu. Tapi lepas result BSP kali pertama dan ke2 adalah terkawal, maka nurse suruh buat sebulan sekali, sama macam check up perut. Alhamdulilah...tidak la terasa sangat kan selalu ke klinik. hehe, suke suke. Tapi kena lah kawal makan minum kan. Kan tak pasal pasal kena buat 2minggu sekali...

Lepas tu kena jumpa pakar pemakanan. Bagus weh jumpa pakar pemakanan ni. Banyak maklumat dapat dari perjumpaan tu. Tidak lah scary sangat pun. Tak der lah sampai melampau sangat kena diet kan. Cuma kena pandai lah pilih makanan. okay, ni ada senarai dia bagi...

 Sila klik untuk lihat dengan jelas


Ini pun sama, kasi klik...

Kasi klik

Kalau perasan gambar kat atas ni, Makanan Bebas Di Makan, maksudnya makan je lah banyak mana pun kan, tak perlu pantang... adalah:

1) Air Mineral/ Air kosong
2) Air Barli Tanpa Gula
3) Air Limau Nipis
4) Teh/Kopi O
5) Teh Cina
6) Sup Kosong
7) Serbuk Cili
8) Lada Hitam

Ini kerana senarai kat atas ni tidak ditukar kepada glukosa. Hany pun kalau nak minum air manis order jugak Limau nipis atau Kopi O. hehe sebab dah tersenarai kat sini kan. InsyaALLAH apa yang pakar pemakanan ni bagi boleh dipercayai ;)

Lepas tu pakar tu ada bagi tahu, make sure makan berat tu kena ada sayur. Makan pagi, makan tengahari dan makan malam. Wajib ada sayur. Selalunya kita di Malaysia ni, tengahari jer lah ada sayur nya kan, itupun kalau ambil sayur. Pagi kalau makan nasi lemak, mana ada sayur, kalau roti canai pun tak ada kan. Jadi kena pastikan ada sayur untuk makan berat.

Lepas tu, pakar ajar cara nak makan untuk tengahari contohnya:
1) Ambil nasi 2/4 dari pinggan makan tu
2) 1/4 sayur
3) 1/4 lagi lauk pauk

Bukan lah tak boleh makan nasi langsung. Tapi kena pandai pandai lah. Macam hany, nasi hany ambil sikit, tapi sayur dan lauk memang banyak. haha selalu nya harga makan tengah hari memang sangat mahal sebab hany ambil lauk banyak. tapi Alhamdulillah la, kenyang jugak weh. 

Hany pun tukar kepada BROWN RICE, BROWN SUGAR...hehe demi nak menjaga kan. Berkorban ler, walaupun taksedap beras perang tu, tapi kalau lauk tu sedap...sedap jugak rasanya kan. Tak de masalah la...boleh telan punya ;)

Itu jer lah sedikit sebanyak yang hany boleh share...

2 comments:

Azi Azidah said...

waa dulu azi xde pun dia bagi listing gini. bagus la hany dapat ni boleh buat rujukan...

syukur said...

tips yang sangat berguna sekali.

Followers