Ini Wilayah Hijau: Lopat tikang


08 August 2011

Lopat tikang

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ


Sebenarnya,
Lopat Tikang ni nama versi ganu, nama standard dia adalah Lompat Tikam. kenapa diberi nama macam tu, ntah lah, tak sempat nak siasat yer.


050820116089 berharga RM2.50


Ha, yang ni adalah Lompat tikam versi KELANTAN, kalau versi TERENGGANU, tiada pulut kaler merah tu, dan santan yang dalam plastik tu dibuat lapisan atas yang hijau tu.


ni first time makan versi Kelantan ni. alaa rasanya sama jer, beza ada pulut tu ha. tapi tak leh makan banyak, muak weh. kalau area equine ni, korang boleh beli di pasar ramadhan equine, area MCD, are 7e tu.


okay,
lepas ni nak makan ape lagi eh. ahaha kena makan kuih yang takder hari biasa. yer lah bukan senang nak dapat kan.
Komen
13 Komen

13 comments:

wida said...

x berapa suka kuih ni..
biasanya kalau berbuka suka mkn kuih tako:)

fazilzura said...

wahhh dap2.. tp mmg x penah rs yg klantan nye versi ..


* eh awak , kt ner area rest arab tu huhuhuhu terliuq u

Ardini Humaira said...

kalu makey lopak tokey dni makey pulut meghoh sajo hehehe :D

~Bila Diary Berbicara~ said...

eh eh eh smlm pun sy mkn lopat tikang jgk...tp versi kelantan jgk...

versi kelantan n tgnu sama je rasa kn tp kat kl nie xpenah lg jupe hok versi tgnu nung..biasa mkn hok versi kel jelah..

Siti Hajar Masri said...

x pernah makan..kalo hany belikan sy makan..hehe~

nik said...

baru makan ari sabtu lepas kt kg..lopat tikang versi ganu, xdop pulut..nik prefer ada pulut sebab berjiwa kelate..hehe

Fiza Amran said...

hany : sedih kan jgn kata kelantan terengganu pun fiza x pernah makan lagi..

apak cikidong said...

hihihi kena tikam!

kristalbiru said...

nom nom nom.. camne lah rasenye..

nisa said...

nisa suka kuih ni..sedappppp

RedBerry said...

Lama dah Berry tak makan Lopat Tike nih. Yum yum....

Selamat Berpuasa, Hany!!!

alinac lover said...

pertamam kali yong mkn aritu.sdp gak

Norhafiza said...

hany nak tau sebab apa..sebab mase tepung tu duk melompat2 (menggelegak) lam loyang, kemudian kita tikam (kacau sambil menyucuk2) dengan sudip kayu hahahaha...