Ini Wilayah Hijau: Buku pertama yang di baca…;)


10 October 2011

Buku pertama yang di baca…;)

Assalamualaikum,

Hany : “hurmmm, hany tak pernah baca novel english, buku buku english lah, tapi sekarang rasa nak start baca lah. nak jadi orang yang membaca”

Filah : “ ko start la dengan buku yang guna bahasa mudah di fahami dulu”

Dayah : “ ha ko try baca TWILIGHT”

Filah : “ Weh, TWILIGHT guna bahasa sastera, susah la nak faham”

Hany : “ntah ko dayah, aku ni dah la lembab english nih”

Filah : “ nanti aku baca buku aku, senang bahasa dia mudah difahami, blablabla..”

Dayah : “ha ko baca lah confessions of shopaholic, ko kan suka shopping shopping nih”

Hany : “ ha filah, pinjam eh…”

Dayah : “nanti kan ada ekspo buku Big bad wolf books tu, boleh ar pergi”

Filah : “ a’ah murah murah harga dia”

 

ahaha, seriusly, hany ni bukan jenis yang suka membaca. serius….baca novel MELAYU pun ombak rindu jer. ahahaha itu pun pinjam weh. English??? ahahhaa ntah tak hingat bila last baca, masa sekolah rendah ada ker baca…mungkin ada kot. Teruk kannnn…orang lain dah baca sampai mana tah. ingat lagi masa sekolah pun baca buku buku cerita ni sebab ada kena penuhkan form tuh.

DUlu sekolah hany, ada 1buku nih, isi tajuk buku yang dah di baca, lepas tu buat sikit rumusan la pasal cerita tuh. sape membaca paling banyak dapat hadiah. gigihla ni baca buku cerita, lepas tu tulis la rumusan bagai, nak hadiah punya pasal kannnn. ada gak, dah malas nak habiskan baca sinopsis kat belakang buku, then baca bahagian ending buku lepas tu tulis rumusan…ahahaha gile menipu…..

Picture 049 buku yang dipinjam kan filah

 

dapat jer, terus mula baca…hurmmm not bad, memang ada lah perkataan yang hany tak faham, takper dictionary kan ada. ahaha apa susah kan. yang beshnya, kat rumah hany baca pastu bila ada perkataan tak faham…

Hany : “ b, ce cari perkataan nih, blablabla…”

MZ : “ok, maksud dia blablabla…”

ha, macam tu lah hany buat. MZ tolong carik maksud perkataan hany tak faham. sebab kalau dah tengah syok baca nih, pastu tiba tiba kena cari maksud…aaahhhh dah stop dah, xbeshnyer….(alasan sebab malas sebenarnya).

 

Filah : “hany, ko kena habiskan baca jugak, ko paksa jugak diri ko habiskan baca, beshhh buku ni, senang, ko mesti minat punya, ko mesti suka…paksa jugak habiskan buku ni”

 

inilah, pesanan yang filah bagi kat hany masa hany pinjam kan buku nih. wohooo teruja ok. dan perasaan membaca itu adalah sangat besh. serius! ahaha gile skema kan. tapi itulah kenyataan nya. lepas tu, filah & dayah bagi info pasal Big bad wolf books nih. dan dek kerana diadakan di MARDI, serdang tuh, uishhh doket ajo..rugi tak pergi…dan buku buku adalah sangattttt murah ok. gile tak pergi….

dan, lagi buatkan hany tak percaya dengan diri sendiri, novel melayu satu pun hany tak pernah beli, tapiiiii yang englishnye, wohooooo, next entry hany buat entry apa yang hany beli yer…serius seronok dan teruja ok!

** Big bad wolf books ni masih berlangsung, 7 hingga 16oktober2011, jom pergi jommmm. rugiii wooo tak pergi**

Komen
6 Komen

6 comments:

wida said...

segeng lah kita hany...bab membaca ni mmg liat.

rasanya buku english yg wida baca buku masa belajar dulu jer. novel2 mmg x layan lah..hehehe. pening tgk ayat tersusun tnpa gmbr..waaa

tp kalau tgk movie mmg suka. tu satu cara jugak utk tingkatkan BI kita.

Norhafiza said...

bagus la hany ni..No lasung kurang minat nak membaca huhu...dlu2 zaman anak 2 ok la juga..ade la 2-3bijik novel..skang haraaam hehe...'

teruskan minat hany tu ye...No??? errmmm bila la agaknye huhuhu

I am Chipfida... said...

aku pong nak p wolf book tuh! jom! aku nak borong buku banyak2! aku suke beli buku tapi baca belom tentu!! hehehe...

misyamissyou said...

ala..cm bet je remember me tu..nak pinjam..hehe

seronoknye de org tolong tgk mkne kat kamus..hehehe

fiqkbe said...

ala naper event tu kt KL.... bila diorg nk wat kt JB lak?

syalinda johari said...

hany, aku tak penah baca novel omputih.. last dulu kat matriks, ko ingat tak buku cerpen omputih yang Anita Desai tu?? tu pun aku bosan gila kalo part kena baca tuh..huahuahaa... gamaknya kalo tebal2 tu aku baca 10 muka surat jaa.. padan la aku tak pandai omputih..huahauhauahaa...

caiyokk hany baca novel2 ituuuu..