Ini Wilayah Hijau: Nasi Kerabu setiap pagi Ahad


02 October 2011

Nasi Kerabu setiap pagi Ahad

Assalamualaikum,

Selamat pagi ahad semua. apa cerita hari ni? owhhh sahabat di Pantai Timur, selamat bekerja yer. yang lain mungkin masih berdengkur. almaklom ler hari minggu kan. bila lagi nak tidur extra sikit kan…

Hari ni, hany macam biasa rutin nya, lepas subuh…mandi then ke gerai akak kelantan, cari NASI KERABU. tapi bukan hany lah, MZ la yang makan nasi kerabu tuh. so every week, Ahad, kitorang akan beli nasi kerabu nih. MZ kata setiap minggu kena gak sehari makan nasi kerabu. ahaha dah nama nya orang kelantan kannnn.

 

nasi_kerabu Image : google

Kalau MZ yang dia order setiap ahad, Nasi Kerabu(lengkap semua bahan2 tuh) + ikan goreng tepung. ha itu je lah menu dia. akak kelantan tu pun dah tahu dah apa dia nak. lepas tu, balik rumah. amik keropok dari balang keropok tuh. sebabnya keropok yg sekali dgn nasi ni 2keping je, mana cukup kan, kalau mintak extra akak tu caj. so kat rumah memang kena selalu ada stock la keropok nih.

nasi kerabu image: google

Kalau hany lak, hany nak kena ada kuah jugak sebab tak boleh telan la nasi kerabu kering macam tu (gambar 1). Ada 1jenis nasi kerabu lagi, NASI KERABU TUMIS, yang tumis ni adalah yang berkuah. ha baru seronok makan. tapi dekat akak kelantan ni takde lak tumisnya, so hany memang tak beli la nasi kerabu tuh. tengok je MZ makan.

 

**Alhamdulillah, dah kenyang…maka boleh teruskan kerja lain pulak yer**

Komen
16 Komen

16 comments:

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Hai Hany.. morning..

Dah breakfast dia...nyum nyum... dapnyaa.. kita blom lagi ni, tak tau lg nak cari makanan apa plak arini ~ hari menutup dapur sedunia. ;)

Ya ALya said...

serapan yg confirm kenyang sampai lunch ni.....

RedBerry said...

Good morning, Hany!!!!

i LOVE nasi kerabu... nak buat camna, i ni anak kelate sejati.. wakakaka.. Tapi i suka yg takde tumis tuh. Yg kering tuh lagi best.

But i know... Hany dah pernah mentioned before, hany tak suka yg kering tuh. Hehehe...

Yum yum.. sedap nye...

wida said...

sedapnya...
hany pulak mkn apa?nasi dagang?

happy wiken

mzhany said...

@MM
betol mm hari menutup dapur yeahhh ;)


@Alya
ha betol alya, kompom kenyang, huhu xyah masak lunch nanti


@Berry
betol berry, semua org suka yg kering tu, tapi tu lah hany maish mencoba ooo


@wida
hany makan mee goreng hihi

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

huihs sedap juga kalau boleh mkn nasi kerabu ni ye...

sekali sekala ubah selera sikit....kalau kat sini kena cari kat pasar hari(pasar tani) la baru ada....

Cik Sara said...

fuhh..berselera bila tengok nasi kerabu ni..ngeee...

qasehraihan said...

huhuhuhu...sedapnyerrr..
terus rasa laparr!!

mzhany said...

@kakd
pada yg gemar mmg sedap la kakd...


@cikSara
hihi slera bertambah eh


@qaseh
kak, sodap gak...sbb org kelate buat

nisa said...

wah,favourite nisa,tp nisa suka lauk daging salai,budu nk lbey,fuh,terangkat..

lagenda said...

hany!!! Mak pun gitu. Tiap2 minggu, MUSTI mkn nasik kerabu. Klu x mkn kat opis pg jemaat, cari kat psr malam ptgnya tu. Kalo x mkn nasik kerabu psr malam ari jemaat tu,cari plak kat kedai makan pd ari ahad. Hahaha..mcmanalah mak ni tak tembun kan?

Tapi..mak bukan org kelantan. Just suka makan nasik kerabu ni jer..sbb ia SODAP!

mzhany said...

@nisa
ha hany suka jugak daging bakar tuh...budu toksey ahahaha


@mak
wowww mak, kental jugak ye makan nasi kerabu nih, cayalahhhh!!!

brown19 said...

sedapnya.... suka..suka.. suka... ^_^

PCL said...

nasi yg kaler purple tu letak ape ek...agaknya dari sejenis bunga ye hany?

Lady D'yot said...

saya suke yg nasi kerabu tumis..nyam2

ozzy said...

Biasanya nasi kerabu saya makan malam, pagi makan nasi dagang