Ini Wilayah Hijau: Tak Mengandung Lagi???


23 March 2010

Tak Mengandung Lagi???









Sebelom rohani meneruskan coretan ini, hany nak ucapkan TAHNIAH pada Puan Ana, dan CHAPPPPP, dengan berita mereka sekarang sudah mengandungkan anak sulong...Alhamdulillah...Puan Ana dengar citer 5minggu eh, and chapp hany tak tau brape usia kandungan nya...tapi aperpon syukur sangat and so hepi for u both of u...and untuk semua yang bakal menimang cahaya mata tu yer....Alhamdulillah....


mesti korang dah dapat agak kan,
ape yang hany akan coret serta merepek kan...hurmm biase lah, dari tajuk entry pon dah boleh agak kan... sebenarnya hany tak nak la panaskan keadaan, tapi apa yang bakal hany coretkan adalah perkara yang benar.




Selalu sangat kan, org yg dah kahwin  akan dihujani soalan :
" dah ada isi belom"
" ada baby dah eh..." --> sambil usap2 perot boncit org tuh
" bila nak jadi papa mama nih" --> papa, mama you....
" mak ayah dah tua, bagila cucu kt diorang" --> ni lak ayat sedara mara nih

tak kurang jugak yang kurengggg ajar punyer soklan kan:
" weh, ko dah mengandung belom" --> suke ati la nk baca dgn nada ape
" ko tak mengandung lagi ker hany?" -->kantoi letak nama sendiri...;)
" ko tak mengandung lagi ker, ko tgk si A tuh, kawin kendian dari ko dah mengandung"


so, apa lak pandangan korang....? maybe ada yang berada di situasi orang yang bertanya dan ada yg berada di situasi orang yang ditanyakan...pada korang la kan...apa pandangan korang?


ok, hany setuju, mereka yang bertanya nih sebenarnya amek berat kan pasal kite...sebab tu la dorang selalu jer bertanya kan...Alhamdulillah...ade jugak yang amek berat kan...tapi??? betol betol ke ko amek berat??? ishh ko ni hany, tak baek buat tuduhan macam tu yer...ok sowii yer....


now,
kite pergi pada situasi yang pernah rohani alami....soalan soalan di atas tuh, memang dah selalu la hany dengar kan, rasa macam angin bayu membawa diriku....bagi hany dulu dulu hany macam high gak ar dgr orang asyik asyik duk tanya cenggitu jer...tapi Alhamdulillah...sekarang no high high la hany...kan high blood pressure lak kan...


Hany pernah ditanya macam ni... "Ko tak mengandung lagi ker hany?", belom sempat hany jawab ape ape, "Tak power ,memang r...blablablablabla...." , korang faham tak, faham tak...apa yang dia nak sampaikan dari ayat dia tuh...cube baca balek "Tak power ,memang r...", terus hany terdiam tau..


Dalam hati hany nih, xtaw ar nak gambarkan mcm maner kan...for your info...hany nih xkesah, xamek ati pon kalu korang kutuk hany, memang slalu pon kena kutuk kan...ade jer yang direct sound, "Ko makin gemok ar hany", "ko ni, makin hari maki tembam aku tengok"...and blablabla laa...hany okay...no heart feeling laaa... sedangkan ini isu sensitif nih, bab bab gemok nih kan...tapi hany xkesah, ko sound r depan muke ke ape ke pasal gemok ni...xkesah pon...


Tapi kan korang, bila ayat yg tadi tuh...seyes hany sedih sangaaatttt...sedey tau, xtaw r hany nak gambarkan camner perasaan hany...ape ingat hany nih xmu anak ker, ingat hany ni plan plan ker...tak de la kawan2...hany redho n pasrah dengan segala ketentuan NYA...


Korang sendiri pon tahu kan, semua NYA adalah kerja ALLAH, dia tahu apa yang berlaku ke atas hambaNYA. dia dah plan betol2...yang ni dapat apa, yang tu lak dapat ape kan...kita hany merancang, kita usaha, tapi yang nak bagi adalah DIA...sedangkan rezeki yang dah dalam mulut pon boleh tak masuk ke perot...kalau itu dah memang DIA nak kan....


Hany ada tengok rancangan Bersama Dato'...macam ni Dato' Fadzilah Kamsah cakap...:
Ini memang lumrah, soalan ni memang selalu berlegar2 di kalangan org yang dah kawin ni, ingat...ALLAH yang bagi semua nih, DIA tahu apa DIA buat...mungkin kamu lambat mengandung sebab...banyak perkara contohnya, DIA tahu kamu mungkin tak bersedia dari segi kewangan, dari segi kesihatan, dari segi   penjagaan rumah tangga dan sebagai nya...


ALLAH itu maha kaya, DIA mengetahui sebalik semua kejadian...ye lah, let say kita cakap kita dah bersedia bagai, semua benda kita dah prepare kan, tapi DIA tahu apa yang bakal terjadi, mungkin disebabkan itulah DIA masih tidak memberikan kamu apa yang kamu harapkan...Mungkin jugak dari segi kesihatan, mana kita tahu kan, apa yang lebih DIA tahu pasal kita....


Alhamdulillah....
selepas dengar apa yang Dato' cakap, hati ini tenang...dan tabah..yer usaha masih tetap usaha, masih tetap di lakukan...mane boleh berhenti berharap, mana boleh berhenti berusaha....

dan Dato' cakap, kalau ada org bertanya kamu macam tu...jawab la kamu:
"saya tak mengandung lagi...apa kata kamu doakan jugak untuk saya, InsyaAllah, dengan doa kamu mana tahu ALLAH makbulkan..." jawab dengan senyuman seikhlas mungkin..positif kan...



Hany pon sedar, ada yang bertanya itu, sebenarnya dia memang ikhlas nak tahu, dia memang ikhlas amek berat pasal kita kan...maybe ada benda dia nak kongsikan dengan kamu, tapi itulah...kita ni manusia, sedikit sebanyak, kita ada terasa, terguris kan...dan yang bertanya pon tak perasaan soalan dia membuatkan orang terasa, terguris...

waaa... lepas ni mesti semua takot dah nak bertanya ngn hany kan...hahaha jangan la begitu, hany ok jer...cuma kamu pon paham la kan, bertanya dengan cara elok la, dengan cara baek laaa...mungkin kamu tak pernah berada dan merasa apa yang hany rasa...dan mungkin kamu pernah merasa apa yang lebih teruk lagik dari apa yang hany rasa nih...aperpon, hany xkesah laa...hany boleh lupakan yang dah terjadi tuh....


okaylah...stop eh hany, stop...umm semoga korang yang dah mengandung tuh, melaahirkan anak dengan selamat, ameen...serta melahirkan anak2 yang bakal menjadi anak2 soleh dan solehah...yang dah ada baby tuh...alhamdulillah...semai serta bajai anak2 mu dengan didikan yang sempurna...ameen...dan doakan gak eh untuk hany and MZ,serta semua pasangan agar dapat join kamu jugak...ameen....

pix ; from mr.google


Komen
19 Komen

19 comments:

~aSFaLiZa~ said...

amin

nornazliana said...

awak byk2 bersabar k..ana masa balik CNY hari tu gitu gak..mcm2 soalan di ajukn apa ana jawab taw..tgk la nnt sekali balik perut boyott hampa jgn xpercy..dan akhirnya insyllh lagu tu la kot..amalkn minum air zam2 n byk2 berdoa k..hope nnt sy akan dpt berita gembira dari awak gak..aminnn

dd dudu said...

hany sabar ye dgn pertanyaan2 org tu.. kite xpaham laa org jenis yg macam tu suke tanye2 dan ayat bukan memang main boleh tahan lagi.. haihh kite bace kite lak geram

its okay kamu.. berdua2an dengan hubby dulu kan bagus, hehe mngenali hati budi hehe... nanti ada rezeki, ada laa kann =)

sabar yee,, pekakkan telinga

=)

Nani # said...

insyaallah Hany, insyaallah..
:)

nARd eLainY said...

sabar eh kak..nak cite nih, kite ada la sorg mak sedare yg rapat ngan kite. Dekat 2 tahun kawen still tak dapat anak lagi. Dia ni ceria orangnya..Dua kali keguguran..orang selalu tnya, bila nak dapat anak..Depan sume orang mmg dia senyum, ceria je..Tapi bile dia cite perasaan dia kat kite, nanges2..Memang dia sedih..Bukan dia taknak ada anak..Tapi rezeki belum ada..Mungkin bg certain orang, pertanyaan tu just biasa2 je, tapi drang tak fikir perasaan orang yg ditanya tu..Alhamdulillah..Skang mak sedare kite tu dah dapat anak sorg..Dah setahun pon umurnya..Sabar eh kak..InsyaAllah ada la rezeki k.:)

suamihanyisterizuki said...

mama adam: doa gak yer..ameen...

puan Ana: mekasey...jaga betol2 tau, ana skrg kena betol2 jaga, awal2 nih tgh xkuat, bahaya sket...tapi mintak jauh semua tuh...

DD: hehe, berdua dua an dulu...suker suker...okiesh, positif positif..

cik ijo: ameen...

cik nard: waaa...kental nya dia, alhamdulillah...

Murni said...

nani pun pernah terasa bila org tanya gitu.....last2 bila org tanya nani jwb...ada...dlm buai kat umah...hahaha

cik daisy said...

aku suke dgn jawapan yg Dato' Hj FK tu bg, kalo org bertny nape x mengandung lg. aku pun ade member yg lom dpt anak lg lps 2 thn kawen. nnt aku share motivasi ni ngan dia. insyaAllah hany, aku doakan utk kalian gak :)

Anonymous said...

Assalamualaikum,

Itu perkara biasa lumrah dunia.

Kalau bujang/dara orang tanya bila nak kahwin
Kalau dah kahwin orang tanya bila nak dapat anak
Bila dapat anak orang nak tahu anak kau cute ke tidak
Bila dah sekolah orang tanya anak kau bagus ke tidak......berapa A dapat beb
Bila dah habis SPM orang tanya dapat pergi U ke tidak
Kalau U pun jurusan apa, kalau medic ada emak bapak tumpang bangga
Macamlah yang tak gi U tak boleh berjaya dalam hidup . Kadang-kala mereka yang tak gi U lagi hebat
Kalau anak kita dah besar orang tanya bila nak terima menantu, apa anak kau tak laku ke (laser tuu..)
Bila anak kita dah kahwin orang tanya pula nak bercucu....
Biasalah RH persoalan berterusan...
Tentang anak anda masih awal belum setahun lagi...don't worry......nikmati hidup ini dengan tenang ...masanya akan tiba
Wassalam

Aril said...

dont worry... lain kali klu org tanya jawab nie pon boleh....

"blum ada rezeki" ok!

since hany pon dah stay kat KL kan with beloved husband... so ada masa lah kan untuk bersama... (dulu jauh)..

Neway, i have 1 clicks... after recommend him 1 doc nie... after 3 month berhasil.. ---> ini final solution kay....sebb wife dia masalah sket bila dtg bulan....

all the best.

can ili be akmal? said...

sejak sy dgr ustaz fadzilah come to me..kamsah tu ckp..hehe.sy taknak dah tny org yg br kwin bila nk dpt anak.soalan sensitif.hmm

mak sedara sy pon dua kali gugur.pastu dpt ank jgk alhamdulillah.tp,lps dah dpt ank..org tny lak bila nk dpt anak lg.dia mengandung lg tp,yg tu pun gugur jgk.sedih btul bila org lak tny sy psl mak sedara sy.ada lak wat pendapat sndr kata mak sdara sy taknak anak dah.sbb tu ada ank sorg ja.pdahal mak sedara tak mcm tu pun.

suamihanyisterizuki said...

anynmous: waalaikumsalam, huhu betol tuh, and thank u for da nasihat..hehe ,mekasey sudi melawat blog hyejau ku ini ;)

aril: ok aril, thank u. ummm kami pon berusaha kan. maybe kot kot nnti kami perlukan anda, kami roger eh ;)


ili, akmal: umm, ty xpe ili, tp kekadang niat org brty tuh seolah2 menyindir kan. kite boleh tahu org betol2 tanya sbb dia amek berat dgn yg maen2, perli2 tanya tuh... xper ili. alhamdulillah mak sdare ili dh dpt baby, InsyaAllah...nnti2 ade rezeki tuh...ameen...same same doa k...

mrs. aLeya said...

sama la kite.. msih lg blum dpt anak.. yg bertanya tu mmg ramai.. kdg2 rase mcm tekanan..

tp kena pikir blk, kite nak sgt anak sbb nak ttp mulut org or kerana Allah.. tu yg husband sy ckp bile sy slalu je komplen kt dia org dok tnye bile nak pregnant..

p/s: sy dn kamu kawen pd bulan yg sama.. mari kite sama2 doakan agar Allah memberi kite rezeki/zuriat yg kite inginkan

kella said...

same with me..
cam nak nangis je baca entri ni, sebab ku merasa apa yang kau rasa..
sedih mmg sedih.. org tengok kita happy je.. padahal dah berbaldi air mata keluar.. si suami lah tempat mengadu.. tahu, dia jyga merasa yg sama..
kita sama2 berdoa.. moga dimurahkan rezeki, dikurniakan anak yg soleh solehah..

suamihanyisterizuki said...

aleya: eh same eh nikah..hehehe, takpe aleya...sama sama kita usaha k. sekarang ni jgn amek pusing akan kata kata org k...

kella: tak pe kella, kita usaha k, usaha usaha usaha, doa doa doa, InsyaAllah...dulu hany tensen teramat, tapi skrg..Alhamdulillah... belh handle la tensen tuh...

P0cAhoNta$ said...

Aniey, ira suka sgt entry ni. Bg semangat & motivasikan diri. Mmg ler ira lom kawen lg tp benda ni berguna gak lps kawen nnt. hehe. Dan yg plg ira stuju dgn 1 komen ni --> tp kena pikir blk, kite nak sgt anak sbb nak ttp mulut org or kerana Allah.. tu yg husband sy ckp bile sy slalu je komplen kt dia org dok tnye bile nak pregnant..

Anonymous said...

Salam sis,

Hopefully sis dpt accept komen sy (yg lebih berunsur 'pembebelan', huhuu sorry but rs nak lepas geram jugak)

Sy turut mengalami situasi yg sama dgn sis selama 6bln; inikan pula sis...I totally understand, mmg mula2 tu rs ok la kalau dorg nk tnya, yela mcm concern psl kita, tp lama2 asyik bertnya dan bertnya jd mcm annoying :D

Pastu yg ironiknya org2 yg slalu bertnya bknnya non Muslim frens, tp Muslim Malay frens, sy mmg xphm y la dorg nk tnya, takkan dorg xpnh terfikir anak tu kan rezeki dr Allah, so hanya Dia yg menentukan bila Dia nak beri, bknnya manusia bole suka2 nak plan n confirm dpt. Mmg rs pelik Malays la yg kurg rs sensitif terhdp isu ni, ckp sdp mulut aje n suka2 nk ckp xpower la ape2 la, xsdr yg kerana mulut bole bawa dosa. Geramm betul!

Sy hrp sis byk2 bsbr, mmg org Melayu kita ni kdg2 lupe yg rezeki anak tu pemberian Allah, bknnye suka suki petik jari dpt. Tbhkan hati, dan inshaAllah sy doa semoga akak dimurahkan rezeki one day :)

~littlewhiterabbit~

Hanis MY said...

Salam ziarah, entry yang sangat bermakna buat hanis, sedih...hanis pun alami semua benda yg sama, mulut orang kita tak boleh nak halang, apa yang mampu bersabar dan terus berdoa....

mzhany said...

hanis, salam kenalan jugak...

ye hanis, kita sama sama usaha, doa dan tawakkal ok...and if ade ape2 info, kita share sama sama ok...