Ini Wilayah Hijau: WASIAT


22 March 2010

WASIAT




PIX = thanks mr.google


Washiyyah, dalam bahasa Arab bererti pesan moral.

setelah dimelayukan menjadi ‘wasiat’ ertinya lebih banyak dikhususkan untuk pesanan terakhir seseorang-sebelum wafatnya- tentang apa yang harus dilakukan oleh keluarganya yang masih hidup, sepeninggalannya.


korang mesti tahu kan aoa itu wasiat, ha kat atas ni adalah maksud wasiat yg hany search and jumpa di http://www.alhawi.net/wasiat.htm, korang boleh jugak search sendiri, taip je kat google berlambak keluar yer...and sudah tentu korang sendiri tahu apakah wasiat...?


Selalunya wasiat ni yang kita faham adalah HARTA. HARTA tuh pulak tak kesah la bagaimana bentuk nya kan, rumah ker, duit ker, kereta ker, syarikat ker, barang barang kemas ker, semuanya kategori harta kan...dan apabila tuan punya meninggal dunia, dan dia telah amanahkan atau beri pada sesiapa yang dia mahu maka itu adalah wasiat...(betolkan hany sekiranya salah yer...)


Zaman sekarang nih,
banyak firma yang wujud yang boleh handle urusan wasiat wasiat ini...AMANAH RAYA pon ada kan...selalunya zaman sekarang ni, orang ramai selalu buat surat wasiat dalam mengagihkan harta harta mereka, manakala apa yang kita dapat tengok, orang orang zaman dulu, selalunya secara lisan sahaja.....mewasiatkan harta harta mereka...


Tapi kan,
adakah sekarang ni orang akan percaya or orang boleh trima akan wasiat secara lisan nih? apa pendapat korang?


Masa hany masih belajar, hany dah di wasiatkan sesuatu oleh mak hany...ini wasiat lisan dari mak untuk hany, masih lagi hany ingat akan pesan mak hany...

"kalu pejam mata mok, mu tolong la jaga abang D mu, takdok org lain doh mok buleh arap, mok takdok harte nak tinggal, mu jaga la molek macam mok jaga abg d mu..."

namun,
ALLAH lagi menyayangi arwah, arwah pergi dahulu sebelom mak hany...

see, itu jugak boleh dikategorikan sebagai wasiat kan...


Ok, berbalik pada wasiat yang memerlukan kita tulis surat,contohnya kan maybe ada anak anak yang mahu orang tua mereka menulis wasiat melalui mana mana firma kan, xpon Amanah Raya, ok niat si anak tersebut bukan la semata mata untuk mendapatkan harta orang tua tapi, maybe sebab nak elakkan pergaduhan sesama saudara kan...ye lah pasal harta nih, ada yang sanggup bergaduh even adik bradik pon apatah, dan ada yang sanggup berbunuh ok...


so, bila dah ada hitam putih tertulis tuh, mungkin adik beradik akan faham dan terasa ianya adlah adil kan...so kalau kita amek contoh wasiat secara lisan kan, si A cakap, "eh, ayah dah bagitahu kat aku yg rumah ni dia wasiat kat aku...", sah sah la ade yang xpuas hati kan...mane ko ada saksi kan...see macam tu la pulak kan kekdahnya....


tapi, katakan la, kita bagitahu ayah mak kita nak bawak dia pergi Amanah Raya, nak buat surat wasiat....waaa korang rase kan apa agaknya reaksi parents korang...maunye kena marah, "mak hidup lagi ko dah fikir pasal harta pusaka mak...blablabla..." so, camne yer kengkawan...hurmmm....


CHoppppp, hany menulis pasal wasiat ni sebab hany tengok iklan kat tibi laa...tidak pernah terlintas pon di hati hany nak bawak mak ayh buat surat bagai...ishhh xbaek nooo, nauzubillah mintak jauh ok....





Komen
0 Komen

No comments: