Ini Wilayah Hijau: 4 suntikan dalam mulut


11 May 2011

4 suntikan dalam mulut

 

 

Sengsara…

sebab menahan sakit gigi. dek kerana gigi berlobang, uishhh ngilu weh bila minum air.

 

 

malam ni,

terus ajak MZ pergi klinik. hajat di hati nak cuci dan tampal la gigi berlubang nih. hajat di hati, tapi dek kerana tak tahan sangat sengal gigi, kang disuruh cuci, dia korek korek pulak. maka terus suruh tampal.

 

 

Gigi berlubang ni adalah gigi bahagian dalam/belakang tuh. doktor 2,3 kali duk cari tak jumpa, then doktor suruh tunjukkan mana yang rasa berlubang tuh.

 

 

hany pun explain,

gigi hany berlubang bukan bahagian atas gigi, tapi macam bahagian tepi sebatang gigi tuh. then doktor pun start la korek korek. lepas tuh doktor guna flos tarik masuk tarik masuk. finally doktor jumpa.

 

 

doktor explain,

katanya gigi hany ni dah bertampal, tapi bahagian yang dalam gigi sampai ke akar yang berlobang. jadi nya doktor kena korek tu tampalan yang sedia ada. zasss doktor memulakan proses mengorek. demmmm wa cakap lu, sakittttt siot.

 

 

terus doktor tanya NAK SUNTIK KER?

 

 

terus la hany nak, tak tahan weh dia korek tuh.

 

 

dah tu, suntik pulak 4kali ok. meleh jugakla air mata masa kena suntik nih, dan nasib baik ada gogle tuh, tinted pulak, maka tak nampak la. then doktor cakap suntikan yang ni sakit sikit yer. memang SAKIT, sebab suntik ke lelangit. uuuuu, berair ok. dalam masa yang sama hany baca Ayat Kursi, tak tahan sakit. serius…sakit!!!!!

 

 

maka dah kebas bibir, tebal bak span, seronok la doktor buat ape pun, dah tak rasa la. tapi tetap baca ayat Kursi nih. ahaha sakit weh.

 

 

dan,

sekarang masih ketebalan bibir ini, nak lempang time ni pun tak heran. ahahaha….

 

 

Dan,

doktor cakap…dah letak ubat then dah tampal. doktor cakap dah sampai akar dah, so kena makan ubat, takut infection. dan sekiranya masih lagi sakit, ada 2 pilihan sahaja, CABUT atau RAWATAN AKAR.

 

 

demmmm,

terus terbayang sakit kena suntik lagi…adoiiii…

Komen
11 Komen

11 comments:

deAnza-wAnda said...

wanda da pena rase kak.. memang sakit kott.. sakit gg wat x leh tido malam woo..

naniklang said...

ala ciannye..
meh nak lempang gak..
peluang keemasan ni xnak dilepaskan..

nak lempang Hany, nak lempang Hany...kekeke

syalinda johari said...

ko g dentist dekat Klinik Gigi Dr Wirda tu ker? kt umah ko tu.. laki aku slalu g citu dulu. rawatan akar tu aku rasa riban jugak la weh.
tp kalo sakit gigi mana leh tahan kan..

r.i.t.a said...

uish...aku hr tuh, mgu dpn nk ceaser lahirkan aqif, mgu ni saket xleh tido. dah la tuh, saket kt gigi yg dh bertampal. hhuu. doc suh tahan sbb mebi symptom ibu ngandung, tp aku xtahan. kang nnt tgh operate, xselesa sbb saket gigi. hehe. last-last, caboot. abes gigi aku dh. klu dak due org tuh tamo jage aku tue nnt, mmg nk kene blasah la. hahaha.

Norhafiza said...

sakit memang sakit hany...No dh kena..tp at last No cabut abis cerita hehe..sampai skang takde sakit2 dah alhamdulillah...

wida said...

ish..sakit tu.nak buang sayang pulak gigi tu.

wida pon lama x service gigi

~aSFaLiZa~ said...

wei pas ni kasi cabut je terus. tak yah la simpan. auuuu!!! ngerikkkk

Mrs. Adnan said...

hany, kalo cabut jadi rongak, so xde feel nak kunyah lebih2..

kalau buat rawatan akar, bersedialah hany menganga 2jam..saya dah pernah buat rawatan ni..seksa wo nak menganga lama2 camtu.

fazilzura said...

sgt scary nak g dentist key .. tu kdng2 zr g jgk cuci gigi even x sakit, cz takut sakit kang .. mau kene cbut huhuhuhu haru

mzhany said...

@wanda
betol wanda, sakit gigi ubatnya cabut je kan...huhuhu tapi lagi takot nak cabut sbb gigi tka goyang langsung,lg scary kalau cabut yg masih terikat kuat...


@nani
wah wah wah...ahaha seyes weh tak rasa ape dek kebas huhu


@syalinda
errrr, dr wirda ker. ahaha boleh aku taktahu nama doc. tp ni poliklinik an nisa tu, yang baru bukak berhadapan giant tu weh. betol! sakit gigi mana tahan...


@rita
ahahaha ayat lat ko kelako weh. blasah terus.huhuhu. ha kalau pregnant boleh ke cabut gigi weh, aku dgr mcm bahaya...ntahla. tp semlm doc tu tanya jugak pregnant ker? boleh aku jawab agaknya tak. sbb dah lama tak cek, dah lama tak peot ni...cisss


@no
betol kan no, ubatnya cabut je la kan. tgk la mcm mana ni, kalau sakit lagi mmg nak cabut jer la


@wida
mz ckp, kalau cabut gigi tu tak tumbuh dah nanti. boleh macam tu jawapan dia...uuuu


@asfaliza
aku mmg nak cabut la kalau sakit lagi lepas ni. pastu aku nak mintak cucuk kat lengan utk rasa kebas kt mulut mcm ko mintak ahahaa...


@mrs.adnan
weh rawatan akar tu sakit tak beb?2jam nganga? ada je lepas ni terus nganga mulut aku...hahahaa


@zura
ahaha betol dentist kan doc paling ditakuti ;)

r.i.t.a said...

hany : doc kate lebey baik elakkan. tp tak tahan saket. aku nk cabut gak. tawakal jek taim tuh..