Ini Wilayah Hijau: Resepi Nasi Minyak versi hany ;)


22 September 2010

Resepi Nasi Minyak versi hany ;)


9-21-2010 10-42-30 PM


ha, semalam mamaaqil, membe hany ada mintak resepi nasi minyak yang hany tunjuk tuh…hurmmm segan la sebenarnye kan, almaklom ler orang br start merangkak belajar memasak nih….tapi, xperla sharing is caring kan ;)

BAHAN BAHAN :

Untuk Nasi

1) Beras ;)
2) Pewarna kuning
3) sedikit minyak
4) Buah pelaga, bunga cengkih
5) Daun Pandan

da, ani nye cara buat ni memang simple gegilos ok, ko jangan nak compare lak ngn tok mu buat neh…aku libas myvi mu kalu mu compare.

Masok Nasik:

- ani gune rice cooker je, masukkn minyak, bila panas sikit, masukkan buah pelaga, bunge cengkih, goreng goreng, then masukkn daun pandan kasi wangi sikit.

- pahtu, masukkn air, letok la pewarna kuning tuh…pndai pndai ar mu bajet nok wi warne kuning tuh.

- and now, mu masukkan beras yang mu dah basuh…pastuh mu biar la sampai masak…


Untuk Kuah lak
1) Ayam
2) kulit kayu manis, Buah pelaga, bunga cengkih
3) rempah khemokkk (kurma)
4) bawang besor (ani gune sebeloh jer)
5) Bawang merah+bawang putih+halia (yg ni mu blend yer)
6) daun pandan
7) garam
8) gula
9) bawang goreng

Perap ayam
Masukkan bawang goreng ke dalam bawang yang telah di blend tadik (5), pastuh masukkan jugak rempah, gaul kan. pastuh masukkan ayam dalam nyer ok. bior kan sebentar…perap.


Seterusnya:

- panaskan minyak, pastuh masukkan bawang besar, kulit kayu manis, Buah pelaga, bunga cengkih, then goreng sampai naek bau yer…

- pastuh masukkan bahan yang di perap tadi dengan ayam tuh. masukkan sedikit air untuk sesuai kan kepekatan dia. masakkan di atas api sehingga ayam masak.

- seterusnya masukkan gula, garam. sesuai kan rasa nya yer…

- panaskan seketika di atas api….


taraaaa dah siap. ahahah simple dimple kan resepi hany nih…masakkan ni memang bergantung sepenuhnya pada kuah nya, kalau kuah nya sedap marbeles memang marbeles la rasanya ok.

1

pageahahaha siap tulis lagik kat penutup tupperware ahahaha


okaylah, selamat mencuba resepi yang super duper simple senang nih…daaaa….


** weekend ni nak buat lagik la nasik minyak ** 
Komen
9 Komen

9 comments:

mamaaqil said...

anie..tq ya..glamor nama aku mu tulis kt situ..huahuahua..jgn mkn byk sgt nasi minyak..huhuhu

PearlnScarf said...

sedap pos nie sikit buleh??

mizz sue said...

http://suhaidasupalio.blogspot.com/2010/09/peraduan-memori-di-pagi-raya.html

Liza said...

thanks, mmg nak mintak, nasib baik ada yg dah mintak

suzzsuzie said...

boleh jd chef la pulak lepas ni..nk gak resepi nasi minyak hani

Amir Izzat said...

salam... wah! sodap nampak.. nak sikit boleh..send ke rumah ye... hehehe...

p/s: terima kasih ntuk segalanya

Anonymous said...

ani,kuah xguna santan ker?mummy adam,,

suamihanyisterizuki said...

dok ema, dok gune santan pon...

suamihanyisterizuki said...

ahaha da, skali skaler glemer kan mu

ala fiza, xbrani lg nk bg org lain terai..hehehe

liza, kaksue, hehehe budak br belajar masak mcm ni ler...;)

amir, meh dtg umah akak la yer ;)