Ini Wilayah Hijau: Pulau Duyong, kampung ku yang ku rindu….


23 December 2010

Pulau Duyong, kampung ku yang ku rindu….






Saya berasal dari Pulau Duyong, Terengganu. lokasi nya adalah betul betul dekat dengan Bandar Kuala Terengganu. Pulau Duyong, adalah betul betul pulau, tetapi bukan pulau peranginan lah…pulau yang merupakan perkampungan nelayan…


19579_307729418598_299639378598_3502855_6914133_n ini pintu gerbang sempena Monsoon Cup





19579_307729438598_299639378598_3502856_5632844_n 

23940_341387868598_299639378598_3621452_6025139_n ini jeti duyong kecil. kitorang nak pergi bandar KT naek bot tau, bot penambang. kat sini lah kitorang naek bot tuh…


bot-penambang-ke-Pulau-Duyung inilah ruper bot penambang itu. boleh muat 20++, jangan risau ada jaket keselamatan ;)


32585_402287958598_299639378598_4265349_5990107_n another jeti, untuk melabuhkan bot nelayan


40138_454059973598_299639378598_5464697_5507861_n rumah usang yang semakin mereput


34208_409814408598_299639378598_4470510_4621673_nha ni kapal layar yang dilabuhkan khas di jeti untuk kapal layar. kata pulau kan, so dikelilingin air, so buat la banyak mana jeti pun korang nak…


23940_341387883598_299639378598_3621454_3729062_nini plak cara tradisional untuk melabuhkan bot, ikat je pada tiang tiang yang terpacak itu….masih utuh lagi tradisional punye…


34292_411111538598_299639378598_4504628_7612558_n   ha itulah satu satunya jambatan yang menghubungkan pulau duyong dengan kawasan lain. Jambatan Sultan Mahmud


23711_329029188598_299639378598_3581885_2298353_n lagi view Jambatan Sultan Mahmud, different angle


71834_449924908598_299639378598_5398197_1062994_n sunset….wohooo terbaekkkk….


25323_385071268598_299639378598_3862335_4807363_nsunset lagik. ni bangsal yang dibina untuk lepak petang petang, amek angin kan…fuh angin laut beb….


 28941_392445338598_299639378598_4035193_3080705_n sunset again ;)


24252_325628363598_299639378598_3571892_5304978_n
ha, ini adalah chalet tradisional di atas air. nama adalah Awie yellow house. owner dia adalah ayah wan khatijah ummm pernah jugak berlakon dulu. ayah model yang dalam cimb tuh 2good 2 be true. Basri nama dia….


chalet nih sikit je bilik, dalam 10 kalau tak silap. atap nipah, ada kipas jer…perghhh kalau malam korang xperlu dah kipas tuh, kata atas air kan..sure sejuk harga untuk 1bilik 1malam kalau tak silap below RM 30.


tapi kan,
selalu nya yang menginap di chalet ni adalah foreigner. hany pernah masuk…semuanya mat salleh yer….kalau ada melayu pun tak ramai la…sebab rasanya chalet ni nampak low class la…


hany pernah tanya Pak Awie, owner chalet nih, kenapa tak nak tambah bilik. besar kan ke, renovate ape yang patut. Pak Awie senyum jer….dia kata kalau dia buat semua yang hany cakap….dah tak tradisional la…dia taknak. dia nak kekalkan semua tuh. sekarang nih dia hanya repair apa yang rosak jer.


dia jugak cakap, semua pelanggan dia xsuke kalau banyak2 bilik, nanti rmaai orang then bising, xde privacy….huhu….memang la kan, logiknya orang datang nak rest kan…nak tenang tenang….


ok, cukup buat masa nih….


jom datang pulau duyong jom ;)


**pic credit to PULAUDUYONG**
Komen
22 Komen

22 comments:

nani said...

Hany..cantiknye kampung ko =)
cane nak kontek chalet tu ek? aku teringin nak g menikmati keindahannya.. ;)

Ena said...

cantiknya..

ena pun tak pernah samapi ke sana walaupun dok d negeri yg sama.. huhu.. dah duk jauh ni lagi la.. hanya masa saje yg tentukan.. erm..

LyNn HaMzAh said...

memang arr cantik...nanti kalau ke terengganu lynn nak gie la pulau duyong nie...

Izzatul Iman said...

lawa la...

and tradisional betul...

ade duyung tak kat sane,...? hikhikhik...

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Hany ~ Tenteram jiwa melihat gambar-gambar ni semua... rasa mcm hari ni jugak nak ke sana... bestnyaaa!! Indah sungguh ciptaan Ilahi. Subhanallah...

Fiza Amran said...

best2... lawa la .. hany nak ikut balik..

Norhafiza said...

waaaaah..cantiknya! tak sangka begitu indah bila time sunset..
klo xsilap br 2x no p p.duyung..1st time masa anak 2org saja nak rasa nek perahu nambang huhu..2nd balik ry baru2 ni cz nk p tengok masjid kristal..

littlehumblelynn said...

bab sunset tuh sgt chantek,,!!

mzhany said...

@nani, heheh chanteq kan..ahaha prasan.mungkin gambo yang superb itu menipu mata kot...;) weh nnti aku roger ko k. sbb nak cek dulu kot dah delete. ;)


@ena,huhu btol ena, skrg dah jauh ni mmg la hai susah kan. dulu2 pulau duyong ni xterkenalpun...


@kaklyn, huhu ha bleh la singgah kejap...naek bot dr pasar payang tuh singgah kejap pulau duyong...


@izzah, hehe duyong dia ni ha tgh berblog ;)


@mm, indah kan ciptaanNYA...ameen, ada masa nnti bleh jengah mm..


@fiza..jom fiza...ta[i raya cina nnti ler ;)


@no, o no dah pernah naek r prahu nambang tuh eh...uhuhu

kella said...

hany! cantiknya masyaALlah.. subhanallah...
hany punya gambar ke semua ni?
seronokkan...
nak pegi teganung gok.. lame doh dok gi dinung! tempat membesar tu di sana lah dulu..
hoolloo.. come sungguh la gambo2 tu lake.. ! :)

mzhany said...

hohoho kella,
jom la kella, g ganu, pahtu mari le pulau duyong nih...jom jom. eh ni bukan gambar hany semua nya hany amek dari FB Pulau Duyong.

Oasis said...

Ơ̴̴͡.̮Ơ̴̴͡ cantek gambar2 tu. Hany ambk sdri ke gmbr tu?

Pak awie tu kawen ngan org putih ke?

darkbatman said...

gambar 2 snap sendiri ker?cun gile.. dh lame x g sane.

misyamissyou said...

cantek..suke tgk pemandangan laut..

MR Bang Miji said...

pergh gmbr sume lawa2x.mz hany amik sendiri ke? lawa tu pulau duyong nih.ambe x penah pegi pom..ari ahad ni blk kmmn.hehe

mzhany said...

@wadi..hohoho tidak bukan hany yg amek, dr FB Pulau DUyong, a'ah pak awie kawin ngn omputih...


@darkbatman, hoho tak la bukan hany amek...nnti2 jalan2 le kat Ganu lagik...try singgah pulau duyong.


@misya, hehe tenang kan tgk laut


@bangmiji, wooo beh nye balek kapong...uhhh jelesss...

Oasis said...

Dah lama tak dgr citer pasal Wan Khatijah tu. Hari tu jumpa adik dia tapi muka tak cam mix pun. Muka melayu.

azzey said...

mzhany: mak oiiiii.....cantiknya...

RedBerry said...

ada duyung tak? *blink blink*

mzhany said...

@oasis, a'ah wan khatijah dah lame menyepi kan, tumpu kat family kot...hohoho sape basri tuh ker? tp dia mmg putih je, tgk takde la mix sgt kan....


@azzey, cantik kan..


@berry, xde sbb duyung dah merantau ke slangor...me la duyung nye ;)

Anonymous said...

salam. hany, awak ade cerita x psl kampung2 kat dalam pulau duyung ne? boleh share info x? nama kampung, pduduk2 suma.. ty

Anonymous said...

hai kak hany. sy pljr uitm. nak tahu psl budaya kat pulau duyung ini. tentang sirkulasi pengankutan air di sana. nak tahu tempat(lokasi) jeti, jenis jeti dan bot and laluan prjalanan bot tu. tanx :)