Ini Wilayah Hijau: Perempuan yang tidak ada kereta adalah perempuan yang tidak boleh BERDIKARI?????


09 December 2010

Perempuan yang tidak ada kereta adalah perempuan yang tidak boleh BERDIKARI?????

 

 

 

 

 

 

 

 

Pernah tak korang dengar akan “Perempuan yang TIDAK MEMPUNYAI KERETA adalah Perempuan yang TIDAK BOLEH BERDIKARI??? PERNAH TAK???

 

 

hurmmm betol ker masalahnyer???

 

 

ahahah terasa tau, hany pun takder kereta, tapi rasanya takder lah sampai TAK BOLEH BERDIKARI. dan TAKDERLAH SAMPAI MENYUSAHKAN hidup semua orang…

 

 

coopers_thumb[1] 

 

 

hany ingat lagik:

 

1) Masa belajor dulu, sampaikan hany kena ragut (HP3310 hilang) sebabnya pergi beli tiket nak balek ganu. membe hany nak datang amek la dgn KERETA kat komuter Serdang, tapi hany taknak, nak naek bus UPM sebab TAKNAK MENYUSAHKAN ORANG.

 

 

2) Pergi kelas jalan kaki jer…kekadang naek bus…ape ade hal (semua mahasiswa pun g kelas ngn bus n jalan kakai, kecoh r hany)

 

 

3) Masa hany praktikal, tempat praktikal hany bus yang lalu sangat la jarang, atau kadang kadang. so hany menumpang bos hany, tapi dia tak datang amek kat rumah, hany berjalan ke tempat laluan dia lalu…iaitu lebih kurang 20 minit dari rumah hany. ahahah lantak ler berpeluh ke ape kan..janji tak nyusahkan orang…ade je org2 kampung hany nak tumpangkan time dorg g kerja, tapi hany taknak…jalan jugak…hehehe

 

 

4) Masa hany kerja, mula2 g kerja naek bus, opismate ada kete, then tumpang dia…tapi bayar r bulan2 kan…pastu pindah rumah…time mmbe tuh xde, orait je hany g kerja jalan kaki, kekadang balek rumah pun jalan kaki gak…

 

 

5) time dating ngan MZ.MZ kat shah alam, hany seri kembangan, kitorang nye jadual dating 2kali sebulan, jumpa 2minggu sekali. then buat urutan, kali nih MZ datang seri kembangan, kali ke2 nanti hany kena pergi shah alam. naek komuter ok…naek komuter…walhal MZ ada je kereta masa tuh. mesti korang cakap MZ ape la sanggup suruh awek datang blablabla kan…ahahah hany tak kesah. ada betol jugak MZ tak ajar hany manja. dia suruh berdikari. dia akan amek hany kat komuter shah alam tuh.

 

 

kita tak boleh senang2 nak judge kan…mungkin orang tuh bukan orang senang, time belajar pun dah ada kereta kan. takpun 1st day kerja da drive g kerja….ada ramai je orang yang ada masalah masing masing…

 

 

sape taknak kan bersenang senang macam tuh, tak perlu sesak sesak dalam bus, pagi hari ok lah, petang hari pakai mask pun belum tentu lagik tak terbau kan. mungkin ada yang kena berjalan jauh la kan…dah itu memang ditakdirkan untuk mereka. setiap orang ada bahagian masing masing…setiap orang ada rezeki masing masing ya dak.

 

 

kita yang berada “kat atas” nih, jangan senang senang perlekehkan orang yang tak bertuah macam kita. mungkin dia bertuah dari segi lain kan.

 

 

Lepas tuh,

dah kita nih bertuah, jangan lah pulak kita sombong, berlagak kan…itu satu perangai yang tak elok tuh. Takbur…;)

 

 

okaylah,

pandangan korang macam mana? mungkin ada yang bersetuju dengan tajuk entri hany nih, blehla share yer…mungkin pengalaman anda yang membenarkan kenyataan ini kan.

 

 

**owhh mini cooper s**

Komen
19 Komen

19 comments:

Fana Flora said...

saya rasa orang yang takde kereta pun independent. sebab dia guna public transport nak ke mana-mana.tak susahkan orang lain.
perit ok tnggu public transport cthnye bus dan ktm. lame jgkla nak menunggu.

memang orang ada kereta tu berdikari. tak susahkan sape2. sebab dia akan drive sendiri kereta dia.

so, sebenarnya sama je orang ada kereta ke takde kereta. masing-masing indepedent tapi dgn cara yang berbeza.

dan kita kenala igt bukan semua orang hidup dia senang. kereta tu harge die bukan singgit dua posen.
mana tahu, orang yang kau kata tak pandai berdikari tu bawa kereta lag besar dari org yg ada kerera tu :D

Lady D'yot said...

ooo...memang penah dengar, and memang terasa sebab diri sendiri pon takde kereta...wahahaa...biar la pe orang nak kata. yang penting, kita tau jaga diri sendiri.

Nafisa81 said...

kalau tak mampu nak beli kerete nak wat cam ner...lainlah kalau ade kereta tapi suka gak nak tumpang orang...sikit2 nak suruh suami hantarkan...abang hantarkan..ayah temankan...

~aSFaLiZa~ said...

masa belajar mak aku tya nak mtr ke komputer. aku nk mtr sbb tak nak susah kan prg tumpang g kelas. komputer boleh g cc guna mtr.


masa keje baru 6 bulan aku dah g beli kete sbb masa tu keje kat puncak n tak nak susah kan org hantar aku g komuter


dgn cara ni aku rasa ni cara aku berdikari yg mana tak nak susah kan org

Cik SHiNJU said...

Salam...

Suka2 nak kata ppuan xde keta x reti berdikari dorang tu yek... Yg xde keta la pandai berdikari senornya..

Saya ni x reti nak naik komuter,nak2 time beli tiket..pastu kalau naik bus mesti takut2 nak tekan loceng time nak turun..Saya la yg x reti berdikari kot..Keta plak asal rosak jer msti pas kat org lain tlg antar bengkel..Sbb dah terbiasa bwk keta la saya x reti berdikari..Jadi,fakta di atas tdk benar!

littlehumblelynn said...

hany

x yah dgr kata2 org !!
akak dulu terpaksa beli keta sbb berkongsi keta ngan en hubby..dia bsg keta dia asyik akak lanyak aje,.mmg x menyusahkan dia..so bila dah stabil beli keta sendiri aje..bab pompuan yg xde keta tuh x independent!!sgt TAK SETUJU!!
wpun xde keta..pandai je kita usaha cara lain kan :)

littlehumblelynn said...

hany

x yah dgr kata2 org !!
akak dulu terpaksa beli keta sbb berkongsi keta ngan en hubby..dia bsg keta dia asyik akak lanyak aje,.mmg x menyusahkan dia..so bila dah stabil beli keta sendiri aje..bab pompuan yg xde keta tuh x independent!!sgt TAK SETUJU!!
wpun xde keta..pandai je kita usaha cara lain kan :)

ardinihumaira said...

sob sob..
dni tak ada kete.. bukan tak mo berdikari. tapi tak mampu. hu nanges2

Diyana Zulkifli said...

sape kate tu?meh cili mulut sikit.haish

syalinda johari said...

terasa betoi la entry neh.. weh..aku pun tak dok kereta jugak..sama macam mu jugak.. huhuhu.. tp takda la nyusahkan org pun .. paling2 pun nyusahkan husband sendiri kena hantaq n amek kat opis. tp tu kan tanggungjawab dia apa.. kan..kan...kan.. kekekeke... jgn kan kereta..drive pun dok ketaq2 lagi.. tp takda la nyusahkan orang pun.. cuma kengkadang terpaksa jugak la menumpang org laen time husband outstation.tapi tak nyusahkan org sebb numpang jiran sebelah umah ja.. takpun opismate yg dok setaman..tp bukan setiap hari la.. setahun 3 4 kali ja.. kekekeke.. tahun depan kena paksa husband aku beli kereta kat aku jugakkkkkk.. huuuuuu..ko tlg racun fendy tauuu..kekekekee..

Hanis MY said...

Hany, comel ok gambar kereta tu cooper s la katakan hehe, btw hana baru first time dengar tau pasal ni, apa pulak kaitan ada dgn takde kereta haishhh mengarut betul, ini semua depnd pada perangai dan kematangan org tulah kan.. pandai ke tak pandai dia fikir tuk sshkan org etc.. huhu... nyampah dgr bila ppuan kena kritik haha feminism betul...

nik said...

entry yang menusuk kalbu nik.. hehe..

pd pandangan nik, berdikari atau tidak, ia bergantung kepada individu itu sendiri..jgn diukur dgn kebendaan..

ni pengalaman nik:
bertahun2 naik turun bas, lrt, komuter ke tempat kije, kalu xde bas ke rumah, kena jalan kaki jauh sikit untuk smpi rumah..kwn2 asyik ty kenapa tak beli kereta, padahal time tuh memang x mampu nak beli kan,tp bagi nik kesusahan time tuh byk mengajar nik supaya lebih berdikari, kita buat apa yang kita terdaya...so, abaikan pandangan org lain..yang penting kita selamat pegi-balik dari opis :)

Warga OKU pun rmi yang naik-turun public transport..diorg memang betul2 cekal..

Sebab tuh, kita kene letak diri kita di kalangan org2 yang susah supaya kita tak lupa diri, tak riak..malah kita boleh belajar sesuatu daripada sikap mereka..

Bagi nik, kesenangan yang diperoleh melalui kesusahan adalah lebih bermakna..

Tak semua org dilahirkan dalam kesenangan..

p/s : sori, nik macam buat entry kat blog sendiri pulak gayanya..hehe..

fiq said...

saper nyer statement tu? sesuka ati dia je. ntah2 dia yg xleh berdikari time dia xde keta. hee..

kakngah said...

oh!
masih lg blh berdikari. takde masalah. cuma, patah kaki jek la.. cam aku ni ha.. setakat nkkuar g psr pun kene tggu Abem gak sbb guna kete dia...

kakngah said...

oh!
masih lg blh berdikari. takde masalah. cuma, patah kaki jek la.. cam aku ni ha.. setakat nkkuar g psr pun kene tggu Abem gak sbb guna kete dia...

mzhany said...

terima kasih buat fana, lady dyot, nafiza, as, cikshinju, kaklynn, dni, linda, hana, nik(xper nik, pjg2 pun hany ty pendapat kan), fiq dan kakngah kerana sudi bagi pandangan dan komen....

misyamissyou said...

sy rase org yg ade kete la xreti sngt nk berdikari.. yela ade kete..bas xreti naik, teksi xreti amik..jalan kaki pe tah lagi..opss..maaf ye ade kete..tp cm akak ckp la xleh nak judge org kan..ade kete lg senang nak ke mne2..

Atin said...

Salam hany.

dua-dua keadaan saya penah rasa. ms study dulu, sy xde kenderaan lngsung. naek bas slalu. kdg2 jer tumpang kawan naek moto.
tp skrg sy da ade kete atas titik peluh sy sndiri tanpa sy harapkan ibu-bapa sy. tp sy still lg belajar. smbung master. so, perit bulan2 xckup duet. tp sbb sy xnak nyusahkan org pegi mana2. sbb tu la sy snggup berkorban utk kesenangan sy. tp sy mmg xpuas hati bila org yg slalu tumpang saya tp hanya menumpang kesenangan sy jer. mcm manjala. pegi mana, nak kena pegi ngan sy kan. so, sy nak ajar die sikitla. sy suh die berdikari skrg. sbb, kiter punya bahagian. kita xnak berkorban beli kereta utk kesenangan kita, tp berkorbanla dgn naek public transport kalo nak pegi mana2. mcm tu, barula berdikari...

CoKeLaT-RaWkZ said...

Rasa nak peluk2 Hany masa baca entri ni. Mizz Coki pun salu kene kat ofis. "Kenapa x drive sendiri?? kan tak payah tunggu lama2 kat sini???"

selamba je I reply, "Kereta tak cukup, nak drive apa???"

Bukannya tau kita sengkek ke apa, nak jimat duit, mahal woo kalu ada 2 kereta.