Ini Wilayah Hijau: Keropok Lekor BTB lagik


13 December 2010

Keropok Lekor BTB lagik

hehehe,
entri pasal kopok lekor lagik…almaklom ler ornag GANU kan…makan feberet tuh…


Last week makcik hany ada datang, maka macam biasalah buah tangan adalah kopok lekor. itu sesuatu yang pasti dan kitorang yang kt luor ganu nih, itu dah mencukupi…tak perlu lah bawak buah tangan lain, dapat kepok lekor, dah cukup nikmat ;)


rupenye kepok lekor BTB nih dah keluarkan produk baru….hehehe masih lagi kepok lekor…dari segi pembungkusan pun dah upgrade sket…pastu ada keluarkan produk kepok baru…



NEW PACKAGING

101220104142


101220104145

ha, nampak tak. sekarang ada diperkenalkan bungkusan yang membolehkan kepok ini tidak akan berlendir walaupun dibiarkan lama. Mungkin korang kena baca entri nih dulu, pasal kepok lekor berlendir.


kalau korang perasan la kan, biasa kepok lekor, akan berlendir sekiranya lama dalam plastik. ini kerana dalam keadaan panas panas, terus kepok itu dibungkus dan korang yang beli terus memulakan perjalanan balek ke kl kan. maka inilah yang terhasilnya lendir nih.


tapi, bungkusan baru nih, dorang sejukkan kepok itu dulu, dengan cara menganginkan depan kipas (hany pernah tgk), then mereka akan masukkan kepok kedlm plastik seperti diatas dan dengan menggunakan mesin, angin/udara dalam plastik dikeluarkan, maka no udara, no lendir laaa….hehehe hany pernah tengok dorang buat proses bungkus dan keluarkan angin dari kepok itu…eh dari plastik kepok itu.


KEPOK KECIK DAN KURUS

ahahaha, tak tahu nak cakap macam mana…tapi kepok ni saiz dia lain dari yang biasa la.tapi kalau korang selalu makan kepok losong maka korang tahu ler. tapi BTB baru keluarkan kepok ni….sebelum nih tak ada…yang ada kepok beso tuh jer…

101220104143


ha,
kan kurus kurus kepok ni compare dengan yang atas tuh. dan kepok nih jugak, korang boleh goreng terus. sebenarnya kepok ni tidak direbus seperti yang saiz beso tuh, tapi di goreng terus. tapi bukan goreng garing macam kita nak makan tu, sekadar masukkan dlm minyak panas, then kita beli nih, boleh makan terus or nak bawak balek mana2, then bila nak makan goreng jer terus.


ahaha, korang paham ker?


ok, macam ni keropok lekor biasanya selepas di jadikan bentuk panjang2 tuh, ini yang mentah lagik nih. proses seterusnya adalah di REBUS. dan selepas itu…kalau korang boleh makan yang direbus, terus je boleh makan, atau boleh digoreng.


tapi, kepok yang saiz kecik nih, dalam keadaan mentah tuh, terus di GORENG, proses merebus telah di skip yer. dan seperti biasa, korang terus boleh makan….


yang beso, proses dia:

12-11-2010 10-09-16 AM

yang kecik, proses nya:

12-11-2010 10-11-37 AM

ha, nampak kan beza dia…
ahahaha sikit punyer susah nak terangkan, memang hany tak pandai explain ler, sebab tu tak jadi cekgu ;)


so, our dinner on friday nite adalah kepok lekor ;)

101220104146

101220104148
ni yang kecik tadi tuh, yang kurus kurus tuh…


101220104149 together kecik beso kurus ;)



**kalau hany nak balek GANU hany bukak order yer…ahahaha tapi hany amek order yang boleh amek sendiri ngan hany, pos tak dapek la yer sowiiii….**
Komen
12 Komen

12 comments:

Hanis MY said...

wahhh bestnyaaa keropok lekor... Hany jum join contest!

RedBerry said...

Ya ampunnnnnnnnnnnnn!!!! Sodap nyeeee!!!! Ni feveret RedBerry nih... uwaaaaa sodap nye.

mizz sue said...

UNTUK FEVRET SU!!!!

"GiveAway EdY : Terbang Jauh-Jauh"...ANDA DITAG http://suhaidasupalio.blogspot.com/2010/12/giveaway-edy-terbang-jauh-jauh.html

aZLiNa aZiZ said...

Kak, boleh lah terima tempahan pos ya. Boleh la. Teringin sangat2 ni. Sian mak buyung mengidam. Ahahaha ;p

p/s: Bila akak balik Ganu?

syalinda johari said...

hamboi siap bagi picture explanation.. kakakakaka...

fazilzura said...

wah siap ado gambo rajah lg tu ..

mmg sodap kan , lg sodap time2 panas tu terus makan ..yum yummmmmm

Oasis said...

yang paling best adalah sos dia. tambah2 lagi yang kat Trengganu tu..

MAMA AIZARA said...

dulu tak minat sgt kopok lekor, la ni jd minat lak pas sofea minat..

bru tau nape skrg dh tak berlendir bila simpan lama..adik ipar azi pn org ganu slalu bwk blik kopok lek0r...

mzhany said...

@hana, hehehe sedappp...ok hana, nnti jap lg hany join k


@berry, hehehe feberet hany jugak...jom g ganu jom


@sue,ok sue, nanti hany join yer...


@azlina, alahaiii camne nih, hany lambat lagik nak balek...maybe bln1 nanti...


@linda, hahaha aku xreti xplain r beb, tu lukisan sng sket kot....


@zura,a'ah zura tgh2 panas lagik sodappp


@wadi, hehehe btb ni ganu punyer la wadi


@azi, hehehe besh kan azi.waa sofea pun dh pndai mkn kopok eh...

Norhafiza said...

hanyyyyyyyy...sedapnyeeee..kat Labuan ni mn nak cari yg cenggini huhu..Dh try wat skl tapi xmenjadi, bila sejuk jd keras hihi..

No paling suka yg mentah digoreng trus..klo Abang p KL terpaksa oder yg d klia punya..xpela xsedap cam ori tp leh la wat pengubat rindu hehehe..

BTB tu apa hany?..yg No tau kepok Losong, 007(bt.buruk), 008(kelulut), pastu sll beli kat mengabang lekor nung, haaaaaaa..Bukit Tong Beng kan hany?..No penah p skl..mak ai! lamanya kena beratur..sabo je leeee..

Aiza Aiz said...

saya pembekal keropok lekor vakum terengganu..
boleh dihantar melalui pos..
email sy aizaaiz56@gmail.com
fb page Keropok ORI Terengganu, like je k..
fb saya Zya
tq..

Aiza Aiz said...

add sy kat FB nick Saya Zya
tq