Ini Wilayah Hijau: SIGAR


09 June 2011

SIGAR



السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ


Macam biasa,
kelas pembelajaran perkataan KELANTAN masih ada lagi. hihihi waaahhh memang betul betul nak buat 1hari 1perkataan ker. InsyaALLAH.


ok,
perkataan untuk hari ini adalah SIGAR. yang mana SIGAR bermaksud TANGGA. tapi bukan semua tangga dipanggil Sigar yer. penggunaan perkataan SIGAR ni adalah untuk tangga yang mudah alih tu. alaaa tangga yang selalu digunakan kalau kita nak fix barang macam lampu ker…


2153739_tanggalipatalmunium

contoh ayat yang MZ sebut la.


situasi nya: kitorang kan nak pindah, InsyaALLAH awal julai nanti. maka hany pun sibuk la bertanyakan pasal ASTRO. siottt la ASTRO nak selaraskan harga pulak….adeihhh ada je naik lagi pakej ASTRO nanti ni.




H : B, nanti ASTRO tu jangan lupe kol, nak pindah ni

MZ : Astro…kita pasang sendiri la.

H : pandai ker cari channel?

MZ : senang je lah cari channel tuh.

H : yer ar tuh pandai…

MZ : Oloh, SIGAR takdok pulok, nak pasang cam mana…

H : ha? SIGAR…




MZ diam…hany tak terus tanya, hany fikirrrr…then hany teka, TANGGA eh b…hehehe betol!!!


ok, dah tahu yer SIGAR adalah TANGGA bukan SIGAR RAGA dalam cite P.Ramlee tu yer


images



**loghat telah di alih ke loghat standard yer…**
Komen
8 Komen

8 comments:

So Shy Lady said...

eh bakpo akak tok tau? heheh

qasehraihan said...

sigar ko namanya..haha

Ena said...

ena baru tau arini.. hihi..

tq.. leh tau 1 bahasa arini..

Norhafiza said...

oooo br tau gop nim..dakpe2 nnt nok tny abang lan..tp mcm pernah dengar SIGAR tu ermmmm..

mzhany said...

@soshy
hihi ntahla kak, sy pun br tahu nih hihi nio nak sharing is caring nih


@qaseh
a'ah sigar namanyer;)


@ena
huhu esok hany buat lagi yer, perkataan lain lak


@no
ha try ty, hany pun br br ni je dgr dr MZ nih...

l.a.d.y.b.o.s.s said...

diha baru tau arini hehe~
membe2 klantan xpenah bgtau pn huhu

mzhany said...

hihihi,
maybe jarang guna kot perkataan ni diha..hany pun br dgr mz sebut

Irfa said...

sy kelate,kenapa sy x tahu.huhu