Ini Wilayah Hijau: Kalau dah lebih 2tahun,camne? Boleh lagi ker?


14 September 2011

Kalau dah lebih 2tahun,camne? Boleh lagi ker?

Assalamualaikum,
Ha nak bertanya pada korang ni, pasal mekap mekap ni hany tak reti sangat.

Hany ada baca kalau lipstick ni paling lama 2tahun boleh guna kan? Ni pun baca kat mana tah.

So, kalau guna terlebih tahun nya tu,apa effect eh? Bibir jadi tebal? Haha ke jadi hitam?


- Posted using BlogPress from my iPhone
Komen
11 Komen

11 comments:

wida said...

betul tu hany..
tp setiap cosmetic berbeza..
wida kalau lebih setahun jer tohok tong smph

ch@ said...

tak pnh guna lipstick. hahaaa, masa naik pelamin je guna. keluar guna lipice je. tapi biasanya mmg paling lama 2 thn je, lps tu tgk la dh byk koleksi lipstick lain - merujuk my mum.

RedBerry said...

Hany,

Seelok2 nye 2 years (after manufacturing date tau... bukan after u beli). Tu kena tgk betul2. That's y they call it "shelf life"...

Biasa nye kalau elok lagi, org pakai jer. Unless kalau tetiba kaler dia dah tukar jadi lain skit, lepas tuh ada funny smell (due to the chemicals)... baik buang la. Beli la yg baru. Takut jugak apa2 effect kat bibir hany yg seksi itiewwww... :P

littlehumblelynn said...

hany

itu pasal kak lyn hanya ada 1 lipstik dlm 1 masa..dah habis baru beli lain..x pernah beli banyak2..

dasar kedekut !!

hehehe

Hanis MY said...

ha stuju dgn RB walopun haha ni jenis tak mekup..sebab ia libatkan chemicals kan... risau ada tindak balas tak seswai...

Qaseh said...

betul ke mcm tu? sy xtau pun guna je sampai habis..
nak kena check ni..

fazilzura said...

kalau rs2 make up tu murah , bile dh lebih tahun tu beter le buang je

Lady D'yot said...

yeke? taktau pon..selalu selagi tak habis mmg tak buang..guna je coz jarang bli lipstick. suke gune lipbalm je.

So Shy Lady said...

ada juga mekap yg dh xpired bbrp bulan akak tibai je... so far t.nmpak apa2 kmudartn lg

rsnya bgantung cr kita mnyimpannya juga

Fiza Amran said...

selagi xde pelik2 nya bau atau warna fiza pakai jer... jimatttttttt

mzhany said...

@wida
ooo cenggitu eh wida, hany ni ada 2,3 lipstip tapi dh lama skrg asyik bantai lipbalm jer


@cha
ahaha, bagusla cha ni...sonang kan lipice tuh...


@berry
tengkiu dear...ok ok pasni kena buat housekeeping ;)


@kaklynn
ha betol gak konsep kaklyn tuh kan, for sure akan habis dlm waktunya kalau dha da 1 je kan...


@hana
hurmm betol jugak kan, bila libatkn chemical ni mcm2 bleh jadi haishhhh


@qaseh
hehhe skrg dah tahu kan. ahaha sama lah mcm hany ;)


@zura
ahahaha haruslah mekap murah2 jer dear ;)


@ladydyot
ahaha, sama la kite konsep nyer skrg...kahkah habis br le buang...


@kakD
mungkin jugak kan, kena betul cara simpan...sy main letak je mana dan hahaha


@fiza
hihi konsep jimat kite skrg ;)