Ini Wilayah Hijau: Macam mana nak guna Watermark | to Diela Zaimi


13 September 2011

Macam mana nak guna Watermark | to Diela Zaimi

Assalamualaikum,

Diela, hai…hihihi ok meh kite teruskan kepada apa kita nak citer yer. Diela ada komen macam mana nak letak watermark dekat gambar kita tuh. ok Diela, hany pun tahu masa hany beli watermark dulu, dari eybizzonline.

1) mula mula Diela kena download 1 software ni, nama dia photoscape. ok diela KLIK SINI untuk download photoscape tuh. nanti dah download, diela install dulu photoscape tuh. Selepas diela install, ni ha rupe dia.

9-13-2011 10-40-46 AM

2) ok, seterusnya, bukak photoscape tuh. cari dalam  START > ALL PROGRAMS kat PC/LAPTOP tuh.

3) Ok, bila dah bukak PHOTOSCAPE nih, nanti akan keluar main page, macam kat bawah ni.

9-13-2011 10-43-38 AM

Ada banyak benda boleh buat dengan PHOTOSCAPE nih, tapi untuk yang ni fokus dia adalah untuk letak watermark. jadi sila klik pada EDITOR (hany dah buat kotak dalam gambar di atas) .

4) Once kita klik EDITOR tuh, kita akan dibawa ke page lain, yang mana sila tengok gambar kat bawah ;)

9-13-2011 10-45-46 AM

Nampak tak, kat bahagian artas tu, senarai folder, C, D, E, dan semua folder yg ada. ok sekarang klik/cari gambar yang kita nak letak watermark tu berada di mana. contoh hany punya ada di dekstop. jadi hany klik dekstop, then segala gambar yang ada di dekstop akan keluar/dipaparkan pada bahagian bawah. ok, seterusnya, klik pada gambar yang muncul di bahagian bawah tu, gambar yang kita nak letak watermark la yer.

5) Ok, bila dah klik gambar pada bahagian bawah, maka nanti gambar tu akan menjelma di sebelah kanan. gambar tu muncul besar la, bukan thumbnail macam kt atas ni.

9-13-2011 10-30-32 AM Ok, seterusnya, nampak tak gambar kat atas ni. hany nak letak watermark pd gambar kek tuh, kek dah muncul di sebelah kanan, so klik pada tab OBJECT kat bahagian bawah sebelah kiri, nanti akan muncul beberapa ikon, seterusnya klik pada gambar yang ada bukit hijau dan matahari tuh. hany dan kotak kan dalam gambar kat atas. nampak kan…

6) Bila kita klik je pada gambar bukit dan matahari, nanti akan keluar senarai pulak.

9-13-2011 10-32-30 AM

Ok, nampak kan, klik pada ikon matahari&bukit, senarai akan keluar, now klik pada PHOTO… ada kat bahagian atas sekali.

7) Seterusnya, bila klik je pada PHOTO… nanti akan ada popup OPEN, ha kat sini cari lah dimana kita dah letak watermark kita.

9-13-2011 10-33-17 AM Katakan dah jumpa watermark kita kat mana, klik pada watermark tu, then klik OPEN yang ada kat bahagian bawah sebelah kanan tuh.

8) Taraaaa…watermark dah muncul…

9-13-2011 10-57-13 AM

So, boleh lah gerakkan nak bagi duduk celah mana pun kan, nak kecikkan ker, nak besarkan ker watermark tuh pun boleh.

9) Now, kita save lah gambar kita tuh.

9-13-2011 11-00-12 AM Kita boleh gunakan shortcut key, tekan CTRL dan S serentak. atau boleh pilih di bahagian atas sebelah kanan MENU > SAVE.

10) Okay, untuk save ni, boleh pilih nak override gambar asal, atau nak simpan copy. maknanya yang ada watermark tu, nak simpan 1 ada watermark, 1 tak ada.

9-13-2011 10-34-21 AMKalau nak simpan backup tuh, kat bahagian OPTIONS, tick jer kotak Create a backup of the original blablablabla…kalau taknak, tak yah la tick.

 

ha, inilah hasilnya…

DSC04717

 

**sharing is caring…byeee**

Komen
9 Komen

9 comments:

wida said...

hany..watermark tu mmg dpt free ek?

mzhany said...

a'ah wida, yg incredibledesign tu, mmg free. entri hany yg kat bawah nih...

http://www.mzhany.com/2011/09/watermark-free-from-incredibledesign.html

SweetYatt said...

adoi hany... kak tie just buat word je, tak explore yg ada object gambar tu... so now, kak tie belajar dr hani lah ni.... tq hani tuk pelajaran percuma hari ini... he he

mzhany said...

@sweetyatt
hihi, ok sama sama. jom kita berphotoscape;) senang je kan, download je software free itu...

pCL [p@kcikLie] said...

Pcl tak pandai la bab2 ni...buta IT sebelah mata...tp nk try jg blajar sikit2...Tq utk info ni.

Hanis MY said...

sgt detail...bagusnya hany ni! wahh rumah hijau makin cantik berseri suka sgt2!

fazilzura said...

xsmp lg watermark pree

Diela Zaimi said...

wahhh siap buat entri lagi...tenkiu hany...muahmuah!
tengah tunggu watermark free sampai...dah seminggu dah ni...hehe...takpe sabar...brg free kan... ;)
terima kasih lagi skali hany...jasamu dikenang...luv u! ;)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

salam hany....

kakD nak tanya kat sapa kakD boleh buat watermark?ada kwn2 ka boleh buatkan?kira mcmana?