Ini Wilayah Hijau: Double Check | Sila berhati hati yer!


21 July 2011

Double Check | Sila berhati hati yer!

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ

Hany dapat 1alert email dalam inbox. from MAYBANK ok!

7-20-2011 12-11-06 PM 
URGENT OK!


7-20-2011 10-29-35 AM
bila baca isi kandungan, ha sila jangan gabra, sila check betul betul. sender tuh betul ker?


Lepas tu cuba check bahagian yang dia tulis CLICK HERE TO BEGIN tuh. biasanya kita akan click situ la kan, kaalu dah gabra…konon la gabra kan…cuba jangan click dulu, on mouse over jer, alaa halakan jer tetikus anda ke perkataan CLICK HERE TO BEGIN tuh, cuba tengok URL yang akan keluar, tengok bawah nih.

7-20-2011 10-32-03 AM ahaha SAH SAH lagi SAHIH bukan dari maybank kan. so jangan gatal tangan nak click, nak login bagai. close, delete sudey email tuh.


Kok kalau rasa gatal jugak tangan kan nak jugak click kan, ha sila la sila…hany ada try click juak tengok kemana perginya kan.


7-20-2011 12-08-42 PM sudahnya gini yang tubik. so memang akan tahu la kan web ni penipu. (kalau dari awal tadi tak rasa penipu kan)


Lepas tu,
kalau click pada PROCEED ANYWAY tuh, hurmmm memang sebijik la maybank2u punya interface yang akan keluar. cumanya URL kat atas memang lain.

7-20-2011 12-09-00 PM see….
So,
sila berhati hati. tak kisahla duit banyak ke secoet ker dalam akaun tuh. berhati hati itu penting ok.


**selalu je yang maybank kan, bank lain macam ta ada kan macam ni...hurmmm**
Komen
10 Komen

10 comments:

apak cikidong said...

tubik tubik tubik tubik.. tubik tu ape ani?

fazilzura said...

zr mmg x cayo langsug kalau email2 gitu

Azi said...

azi pn ada dpt email gini, tp azi akaun maybank pn xdak...buat dek je la

pCL [p@kcikLie] said...

memang selalu alert benda2 email hantu ni...awal2 tahun aritu meriah je lepak kat email sy..just ignor je...then dah senyap pon..

Norhafiza said...

No pun ada terima hany..tp sib baik abg dah pesan jgn layan..terus delete je semua spam..kawan no abis duit dia 2ribu lebih lam tuh kes camni la..sib baik ada byk tu je dan bukan bank untuk masuk gaji dia..melopong juga la..

Liza Razak said...

takutnya..kt online banking pon ade ek?kena extra hati2 ni

mzhany said...

@apak
ahaha, ala apak tertubik lak ayat ganu ahaha

@zura
ha'ah kan zura, bagus terus xcaya

@azi
ahaha camno tuh akaun maybank xde tp dapat msg gini...salah org da nak tipu kan

@PCL
a'ah kan ciklie, ignore je terus

@no
mak aiii 2ribu tu byk benda boleh beli. see walaupun dh byk kan org duk inform sana sini, tp masih ad ajugak yg kena kan. sbb tu kena betul2 hati2

@Liza
itu ler online banking pun kena kan...masalah betul

ch@ said...

tubik tu keluar. hehe.
kalau ada perihal bank2 dlm email, kita tak pernah pun klik. biasanya kita baca berita kat acc bank tu sendiri.

naniklang said...

jangan klik pada mana2 pautan url berkaitan online banking..xkisah la maybank ke, bank2 lain ke..
kena educate diri sendiri utk type website punya url, jgn sekali2 klik link...

=)

Diyana said...

diyana takde arkaun maybank.rsnye sebab terlalu ramai org ade akaun maybank,itu yg maybank je jd sasaran.