Ini Wilayah Hijau: Tips PINDAH RANDAH versi mzhany;)


04 July 2011

Tips PINDAH RANDAH versi mzhany;)

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ

Waaaa, rajin sesangatlah kan siap nak buat tips bagai. padahal Pindah jer pun. pindah jer lah, tak perlu lah nak tips bagai kan. tapiiii, kata rajin, meh nak buat jugak.

1) Hari & Tarikh nak pindah
~ tang hati dan tarikh nih, standard la kan selalu nya akan berpindah randah ni weekend dan selalunya adalah hujung bulan atau betul betul awal bulan kan. jadi senang lah nak kira sewa rumah tu.

2) Cuci Rumah & Hari Pindah
~ Bagi hany bagus di asingkan hari cuci/basuh dengan hari korang akan pindah masuk ke rumah baru tuh. macam hany, terpaksa buat hari yang sama, pagi cuci/bersih rumah, sampai kul1 jugak. then kul3 pindah hangkut barang barang semua, gile penat weih…sangat penat! kalau dia singkan hari rasanya penat tu kurang sikit la.

3) Kotak simpan barang barang
~ Untuk pindah masuk ke rumah yang InsyaALLAH bakal jadi rumah kitorang ni, kitorang tak gunakan kotak, kitorang storage box yang plastik tu, kitorang ada 3yang besar, 3 sederhana, 1sederhana kecil. hihihi apa punya saiz la ko nyatakan hany. sebabnya kitorang taknak gunakan kotak biasa sebab takot anai anai ker, bersemut ker, lipas ker kan. lagipun ni kira permanent kan…

4) Asingkan barang yang perlu
~ Macam hany, hany akan asingkan Telekung Sembahyang, sejadah, kain pelekat 1bag, alat2 untuk guna masa mandi, pakai dalam, ha asingkan siap siap dan make sure tahu kat mana benda tuh.sebabnya for sure tak kan sempat kemas rumah kan, jadinya nak solat senang kita amik 1bag tadi tuh, nak mandi bagai senang. tak perlu la nak selongkar beg besar bagai.

5) Sila beli Mr.Muscle
~ ahaha, terima kasih buat hafilah, kerana bagi testimoni pasal Mr.Muscle nih. hany selalu la dengar iklan kat radio tuh, tapi tak pernah tergerak hati nak guna. dan setelah gunakan Mr.Muscle nih, waaaa sangat berpuas hati ok. serius sangat berkesan. senan sangat mencuci dengan Mr.Muscle nih, tapi korang still kena sental la. tapi tak perlu sental kuat kuat.

6) Beli lah solex yang power sikit. ahaha
~ okay, dah masuk rumah tu kan, ummm mintak jauh lah kan, tapi ni hakikatnya sekarang kes pecah rumah ni banyak. kalau rasa bajet lebih tuh, boleh la pasal alarm system kat rumah kan, contohnya ADT system tuh. tapi kok kalau tak cukup bajet macam mzhany nih, hihihi moh la kite beli solex yer. hany ada pergi 1kedai ni, sekarang dah ada solex ANTI-CUT tau. dengan asid pun tahan. tapi anti cut yang dia cakap ni, hanya anti cut dengan gergaji or kacip besi tuh. tapi kalau guna mecin pemotong, ha barulah terpotong…jadi selalunya kalau mesin pemotong ni bising dan kena guna elektrik. jadi takkan la nak guna mesin pemotong kan. ok 1 solex yang anti-cut ni berharga RM80. hohoho…yang pasti depend pada bajet jugak lah yer kawan kawan…


alaaa, banyak lagi nak menaip nih, tapiii mz dah ajak tido…hihihiiii ok next time sambung lagi….
Komen
7 Komen

7 comments:

kella said...

hany... bagus entri ini!

bdw.. nak bgtau.. cantik dah blog ini? tukar dah eh.. ini yang hany bagi link tu kat kita tu eh.. =) memang nampak luas la..

wida said...

Boleh guna tips tu kalau pindah rumah nnti..he

Hanis MY said...

waaa tak lama lagi kena pndah gak, thanks for the tips hany!

apak cikidong said...

between mr muscle and good maid, both were good but apak prefer good maid sebab apak dah banyak sgt muscle :P bwekkk

fazilzura said...

ni sure turun 5 kg ni

mzhany said...

@kella
hihi tq...nampak luas kan kan kan


@wida
hihihi...eh wida nak pindah ker ;)


@hana
a'ah kan, hana pun akan pindah...ummm


@apak
ahaha ok ok ok hany trima lah tang dh byk muscle tuh.


@zura
mwaaaahahaha 5kg eh zura

Norhafiza said...

hehehe..semangat ni hany..memang sume tuh kene pk kan..sama la No ni pun..byk benda nk buat skang...saboooo