Ini Wilayah Hijau: Jabatan Kecemasan & Trauma Hospital Serdang


07 March 2011

Jabatan Kecemasan & Trauma Hospital Serdang







Ha,
Jumaat lepas, hany ke Jabatan Kecemasan & Trauma Hospital Serdang. Bawak MZ ke bahagian Kecemasan.


Alkisahnya bermula begini, Jumaat tu MZ kerja, hany lupa dalam kulberapa ntah MZ kol, bagitahu dah ada di rumah. sebab sakit lagik. ok la, MZ nak rest…then dalam kul5ptg, MZ kol suruh balek sekarang, dia sakit sangat sangat….


hany dah tak fikir ape, amek handbag, kunci kereta terus balik rumah. untung kerja dekat ni kan, hehehe tapi dalam kereta hany call HR, bagitahu hany balik sebab suami sakit. dah on da way balik baru nak bagitahu ;)


sampai rumah,
MZ tengah kesakitan, terbaring tergolek, bangun duduk semua tak kena. then hany ajak pergi hospital. dia cakap tak leh duduk, camne nak pergi…even baring pun tak boleh kan. MZ mintak hany pergi klinik, bawak doctor datang rumah.


semua klinik, doctornya taknak datang rumah. hany pun balik rumah balik. pujuk MZ ajak pergi hospital. MZ tanya nak pergi hospital mana. hany cakap pergi KPJ KAJANG la. sebab 2hari sebelum tu MZ dah pergi KPJ Kajang buat check up bagai. so senang la kan…


tapi,
MZ taknak sebab jauh dan tengah sakittt sangat sangat.


hany ajak pergi HOSPITAL SERDANG. sebab lagi dekat kan…MZ stuju. then ahny pun secepat kilat tukar baju sebab dah panas sangat dengan baju kurung, hany sarung seluar trek, baju tshirt. terus start enjin,MZ masuk kete dan baring kat belakang.


masa tu dah 5.30petang…memang haru la, jalan nak keluar dari seri kembangan memang jem. tapi nasibla tidak se jem mana. kete baru je mula penuh kan. kesian jugak MZ kejap bangun, mengiring, baring dalam kete kan. habis apa boleh buat, pasang emergency lamp pun, tetap tak boleh bergerak.


Sampai jer,
ada sorang lelaki tengah susuh katil luar bahagian kecemasan, hany park betol2 depan dia bukak pintu kereta, terus bagitahu:

Hany: encik, husband saya sakit

lelaki itu: sakit apa yer (sambil mendekati kereta)

Hany: sakit belakang, tak leh bangun la(terus bukak kereta)


lelaki tu amek wheelchair, pastuh dia sorongkan MZ masuk mana tah. hany bagi IC kat MZ then hany terus cari parking. bleh tahan jauh gak hohoho…


Hany datang balik, melilau gak la cari MZ. huhu rupenye dalam bilik tengah dapat rawatan. MZ disuntik then kejap je, tengok dah boleh jalan dah. suntik tahan sakit ar nih…then kena la menunggu untuk jumpa doktor. MZ dirawat dibawah ZON BUKAN KRITIKAL. Alhamdulillah, tapi tang menunggu paham paham la kan…;)


040320115019 nampak je 6orang lagi, tapi menunggu fuhhh boleh tahan.


Redho je lah kan, dah pergi hospital kerajaan. MZ siap solat Asar, datang balik tak sampai turn lagik. Masuk maghrib baru la sampai turn MZ.


Doktor check semua, Alhamdulillah, doktor cakap takde melibatkan something yang serius.


040320115018 bumbung hospital Serdang yang runtuh tu bahagian entrance…


040320115023Mesin untuk charge bateri


Selepas solat Maghrib,
elok je keluar dari surau, hany terpandang mesin ni. huhuu jakun owh, mesin utnuk caj bateri hanphone. berapa sen ntah kena masukkan, lupe pulak. tapi memang bagus, sebab seharusnya la akan ada orang yang lupa bawak charger handphone kan…


Alhamdulillah…
Komen
3 Komen

3 comments:

wida said...

tabahnya hany..kalau sy kat tmpt hany, menangis melalak dulu kot..huhu

Norhafiza said...

aish..kesian plak MZ tu hany..alhamdulillah takde yang serius..mcm No lak ni sering je sakit2 pinggang..klo libat kain takdan sebakul mula la sakit bahagian pinggang tang buahnya tu..No rasa mcm kencing kotor je sbb leh efek pd pinggang (lenguh2)..No pun tak g cek lg sbb tak serius sgt sakit tu..

LyNn HaMzAh said...

kalau la lynn jadi hany entah macam mana la gelabah waktu tu...huhuhuh...